Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Πώς να ασφαλίσετε το drone σας
Τα drones αποτελούν την νέα τεχνολογική μόδα. Τα μικρά αυτά ελικοπτεράκια κατακτούν καθημερινά όλο και περισσότερο κόσμο ξεφεύγοντας από τα στενά όρια των κινηματογραφιστών και εισβάλοντας σε ολοένα και περισσότερα σπίτια. Η χρήση των drones, είτε αυτή είναι επαγγελματική είτε καθαρά ψυχαγωγική κρύβει κινδύνους.Τα drones αποτελούν την νέα τεχνολογική μόδα. Τα μικρά αυτά ελικοπτεράκια κατακτούν καθημερινά όλο και περισσότερο κόσμο ξεφεύγοντας από τα στενά όρια των κινηματογραφιστών και εισβάλοντας σε ολοένα και περισσότερα σπίτια.
Η χρήση των drones, είτε αυτή είναι επαγγελματική είτε καθαρά ψυχαγωγική κρύβει κινδύνους τόσο για το –ακριβό- drone όσο και για περαστικούς ή άλλους που βρίσκονται κοντά στον χώρο της πτήσης. Κινδύνους που οι ασφαλιστικές έχουν αρχίσει να καλύπτουν με ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα, τα οποία κάνουν σιγά-σιγά την εμφάνιση τους και στην ελληνική αγορά.
«Η ασφάλιση των Drones είναι κάτι καινούργιο για τις εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες που προφανώς δεν έχουν την εμπειρία. Υπάρχει όμως και η διεθνής ασφαλιστική αγορά και τα LLOYD’S του Λονδίνου», σημειώνει στο insider.gr ο κ. Γιώργος Κουτίνας της εταιρείας Μεσιτών Ασφαλίσεων Κουτίνας ΑΕ η οποία προσφέρει σε συνεργασία με τον βρετανικό οίκο προγράμματα ασφάλισης drones στην Ελλάδα.
«Το θέμα είναι πως ψάχνει κανείς και πόσο σοβαρά θέλει να βρει λύση για να είναι καλυμμένος, όταν ασχολείται επαγγελματικά με ένα υψηλής τεχνολογίας εργαλείο ή ερασιτεχνικά με ένα πρωτοποριακό και ακριβό χόμπι», προσθέτει.
Τι μπορεί όμως να περιλαμβάνει μια ασφάλιση ενός drone; Αρχικά την κάλυψη της αστικής ευθύνης έναντι τρίτων τόσο για υλικές ζημιές όσο και για σωματικές βλάβες. Με αυτή την κάλυψη ο ιδιοκτήτης/χειριστής εξασφαλίζεται έναντι όποιων αποζημιώσεων μπορεί να εγείρει κάποιος για κάποια ζημιά που συνέβη στην περιουσία του ή και στον ίδιο.
Αξίζει να σημειωθεί πως αν δεν υπάρχει –ακόμη – εξειδικευμένο θεσμικό πλαίσιο για τα drones. Υπάρχει όμως ο κανονισμός πτήσεων αερομοντέλων (τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια) που αναφέρει ότι η ασφάλιση αστικής ευθύνης είναι υποχρεωτική για κάθε πτήση. «Σύμφωνα και με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ο χειριστής / ιδιοκτήτης ενός Drone έχει την πλήρη ευθύνη για την εκμετάλλευση και τη σωστή συντήρησή του», αναφέρει ο κ. Κουτίνας.
Σημαντική παράμετρος αναφορικά με την Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης από τη χρήση Drones είναι το όριο αποζημίωσης για το οποίο πρέπει να γίνεται η συγκεκριμένη ασφάλιση. Το εγχώριο νομοθετικό πλαίσιο δεν αναφέρει κάποιο ελάχιστο όριο. Πάντως, στην Κύπρο, το ελάχιστο ποσό ασφαλιστικής κάλυψης Αστικής Ευθύνης είναι 1 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο σύμφωνα με τον κ. Κουτίνα φαίνεται λογικό στη «βάση ότι τα drones μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».
Από κει και πέρα μπορεί να ασφαλιστεί το ίδιο το Drone με καλύψεις όπως: αντικατάσταση ή επισκευή του Drone, απώλεια (εξαφάνιση), κάλυψη φορτίου, κάλυψη επίγειου συστήματος πλοήγησης κλπ.
Το κόστος
Το κόστος για την ασφάλιση αστικής ευθύνης με όριο το 1 εκατ. ευρώ ανά συμβάν δεν ξεπερνά σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς τα 40 ευρώ τον μήνα. Οι καλύψεις που έχουν σχέση με την απώλεια η την επισκευή του Drone εξαρτώνται από μια σειρά παράγοντες όπως το κόστος και το μοντέλου του αλλά και η ηλικία και η εμπειρία του χειριστή του.
Πηγή insider.gr