Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
«Αναταραχές» στη Βρετανία για φονικά πλήγματα με drones
Μια σημαίνουσα επιτροπή βρετανών νομοθετών κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση «επειγόντως» να διευκρινίσει τη νομική θέση της σχετικά με τις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών προειδοποιώντας ότι η πολιτική της: «Μπορεί να εκθέσει … Υπουργούς στον κίνδυνο της ποινικής δίωξης για φόνο»Μια σημαίνουσα επιτροπή βρετανών νομοθετών κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση «επειγόντως» να διευκρινίσει τη νομική θέση της σχετικά με τις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών προειδοποιώντας ότι η πολιτική της: «Μπορεί να εκθέσει … Υπουργούς στον κίνδυνο της ποινικής δίωξης για φόνο».
Μια νέα έκθεση από την Κοινή Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (JCHR) αναφέρει επίσης ότι ο υπουργός Άμυνας, Μάικλ Φάλον σε στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή, έδειξε μια «παρεξήγηση των νομικών πλαισίων που ισχύουν« για τη χρήση των ενόπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών έξω από ζώνες μάχης.
Η έκθεση με τίτλο: «Η πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τη χρήση των drones για στοχευμένη δολοφονία», προειδοποιεί ότι η πολιτική στοχευμένων δολοφονιών του Ηνωμένου Βασιλείου, που ο κ. Κάμερον αποκάλεσε «νέο ξεκίνημα» το περασμένο έτος, μπορεί: «να καταλήξει στο ίδιο σημείο με την πολιτική των ΗΠΑ», παρά τους ισχυρισμούς των υπουργών για το αντίθετο.
Το πρόγραμμα συγκεκαλυμμένων αμερικανικών επιθέσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που πραγματοποιείται από μυστικές υπηρεσίες όπως η CIA, έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενο, καθώς επίσης διεξάγεται σε χώρες όπου η Αμερική δεν είναι σε πόλεμο.
Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι έχει προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων αμάχων, αλλά περιβάλλεται από μυστικότητα σε σημείο όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη επίσημα αναγνωρίσει την ύπαρξή του. Ο στρατηγός Μάικλ Φλιν, ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας υπό τον Πρόεδρο Ομπάμα έχει περιγράψει τις επιθέσεις ως μια «αποτυχημένη στρατηγική».
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι «στοχευμένα πλήγματα» είχαν πραγματοποιηθεί σε: «μια χώρα όπου δεν εμπλέκεται σε πόλεμο» και παραδέχτηκε ότι αυτό ήταν «η πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή» που αυτό είχε συμβεί.
Η βρετανική κυβέρνηση από τότε προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από οποιαδήποτε υπόνοια ότι ακολουθεί το μοντέλο της «στοχευμένης δολοφονίας» των ΗΠΑ, ωστόσο, αρνήθηκε να απαντήσει σε επανειλημμένες ερωτήσεις από τους βουλευτές και την Επιτροπή ως προς το αν, όπως οι ΗΠΑ, διατηρεί δικής της «λίστα θανάτου» στοχευμένων ατόμων.
Η Επιτροπή ανέφερε ότι είναι «απογοητευμένη … από την αποτυχία της κυβέρνησης να απαντήσει σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα», επικρίνοντας: «Αντιφάσεις και ανακολουθίες στην αποτίμηση της πολιτικής της Κυβέρνησης, που έχουν οδηγήσει σε σύγχυση».
Η Τζένιφερ Γκόμπσον, δικηγόρος στην ΜΚΟ διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο Reprieve που έδωσε στοιχεία στην επιτροπή, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση είναι μια κλήση αφύπνισης. Η επιτροπή δεν έχει μόνο εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με το αν η κυβέρνηση «παρεξηγεί» τα νομικά πλαίσια που ισχύουν, αλλά προειδοποιεί ότι ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο δίωξης για φόνο, ως αποτέλεσμα.
«Η σιωπή του Ηνωμένου Βασιλείου για την αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων ερωτήσεων από την Επιτροπή μόνο ενισχύει περαιτέρω τον πολύ πραγματικός κίνδυνος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις ΗΠΑ θα πάρει τον κατήφορο καταλόγων θανάτων και στοχευμένων δολοφονιών. Αυτό είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι ο μυστικός πόλεμος μη επανδρωμένων αεροσκαφών της CIA σκότωσε εκατοντάδες αμάχους και έχουν περιγραφεί ως μια χαμένη στρατηγική, από τον ίδιο τον πρώην επικεφαλής της Πληροφοριών Άμυνας του Ομπάμα.».
Πηγή: http://www.athina984.gr