Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Πρόσφυγες, μπίζνες και κέρδη για εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας
Κοντά στην ζούγκλα του Καλαί, ένας νέος καταυλισμός έχει δημιουργηθεί από τον περασμένο Ιανουάριο. Οι σκηνές έχουν δώσει την θέση τους σε 125 κοντέινερ με δυνατότητα στέγασης 1400 μεταναστών. Διαθέτουν θέρμανση, κρεβάτια αλλά και κάτι, που δεν μπορούσε να παράσχει η «ζούγκλα του Καλαί»Κοντά στην ζούγκλα του Καλαί, ένας νέος καταυλισμός έχει δημιουργηθεί από τον περασμένο Ιανουάριο. Οι σκηνές έχουν δώσει την θέση τους σε 125 κοντέινερ με δυνατότητα στέγασης 1400 μεταναστών. Διαθέτουν θέρμανση, κρεβάτια αλλά και κάτι, που δεν μπορούσε να παράσχει η «ζούγκλα του Καλαί».
«Μέσα στον καταυλισμό υπάρχει ασφάλεια. Αλλά μόλις βγεις έξω δεν υπάρχει καμία ασφάλεια», λέει ο Χαγιατουλάχ Χαγιάτ Σιράτ, Αφγανός μετανάστης.
Η είσοδος στον καταυλισμό είναι πραγματικά αδύνατη αν δεν υπάρξει ταυτοποίηση.
Οι μέθοδοι προστασίας είναι πολλαπλές. Ξεκινώντας από ταυτοποίηση μέσω βιομετρικών χαρακτηριστικών, ηλεκτρονικούς κώδικες εισόδου, φράκτες και κάμερες ασφαλείας. Έχοντας την εμπειρία απ’ όσα συνέβαιναν η οργάνωση «La Vie Active», που ορίστηκε από το κράτος να οργανώσει τον καταυλισμό, φρόντισε για την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.
«Σκεφτείτε να μην υπήρχαν φράκτες ή σύστημα μορφολογικής αποτύπωσης της παλάμης. Δεν θα ήθελα 12 άτομα για να κάνω τους ελέγχους, αλλά 40 για κάθε κοντέινερ», λέει χαρακτηριστικά ο Στεφάν Ντιβάλ, διευθυντής της La Vie Active.
Η επιλογή αναμφίβολα αυξάνει τον λογαριασμό. Αλλά τόσο η οργάνωση όσο και η περιφέρεια αναγνωρίζουν ότι το κόστος προϋπολογισμού ανέρχεται στα 23 εκατομμύρια ευρώ. Ένα πραγματικό όφελος για την εταιρία Biro, η οποία αναλαμβάνει την υλοποίηση της αποστολής. Ο επικεφαλής της ανέφερε εκτός κάμερας ότι έχει προσλάβει 15 άτομα για τον καταυλισμό. Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Συστήματα παρακολούθησης παντού και κυρίως στα σημεία στάθμευσης φορτηγών, που κατευθύνονται στην Αγγλία.
Αναμφίβολα η προσφυγική κρίση αποτελεί εφαλτήριο για την δημιουργία θέσεων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή του Καλαί, όπως παραδέχεται ο Λοράν Ρουσέλ, πρόεδρος των καταστηματαρχών.
«Σήμερα ο νέος, που θέλει πραγματικά να δουλέψει, χρειάζεται να απευθυνθεί στο κέντρο ευρέσεως εργασίας για να εκπαιδευθεί στον τομέα ασφαλείας. Μετά έχει δύο ή και τρεις επιλογές δουλειάς. Είναι αλήθεια πως πρόκειται για την καλύτερη δουλειά στο Καλαί αυτήν την στιγμή», λέει ο Λοράν Ρουσέλ, πρόεδρος του συνδέσμου καταστηματαρχών.
Η δράση των υπηρεσιών ασφαλείας δεν περιορίζεται στην βόρεια Γαλλία. Για παράδειγμα στα προάστια του Παρισιού έχουν δημιουργηθεί καταυλισμοί με κοντέινερ, με συστήματα βιομετρικών χαρακτηριστικών. Η αγορά είναι πολλά υποσχόμενη και διαρκώς αναπτυσσόμενη.
«Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών μπορεί να αναπτύξει την αγορά. Διότι η βιομετρία είναι το μόνο τεχνολογικό μέσο, που μπορεί να ταυτοποιήσει ένα πρόσωπο. Δεν μπορώ να σας πω ότι όλο αυτό σχετίζεται με το μεταναστευτικό ή με τις τρομοκρατικές ενέργειες, που βίωσε η Γαλλία. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ασφάλεια. Αυτό είναι κάτι, που σίγουρα αισθανόμαστε», λέει ο Τσουκρούν Αλέν, διευθυντής της Biometrics Zalix.
Κατά πόσον όμως η ανάθεση στους ιδιώτες της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών δημιουργεί άλλους κινδύνους; Η Κλερ Ροντιέ, συγγραφέας του βιβλίου “Μπίζνες Ξενοφοβίας” είναι κατηγορηματική.
«Για όλες αυτές τις ιδιωτικές οργανώσεις κι εταιρίες ο στόχος δεν είναι τόσο πολύ να διασφαλίσουν μία καλή πολιτική όπως του κράτους. Αλλά στοχεύουν στο κέρδος, το οποίο αναπόφευκτα έχει αντίκτυπο στον τρόπο αντιμετώπισης των ανθρώπων. Βρήκαμε επιδεινούμενες συνθήκες ξεκάθαρα σε κάποιες χώρες», υποστηρίζει η Κλερ Ροντιέ, συγγραφέας του βιβλίου “Μπίζνες Ξενοφοβίας”.
Παρά τους διαφαινόμενους κινδύνους ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αναθέτουν σε ιδιώτες την ασφάλεια. Από τα 13 δις €, που δαπανήθηκαν για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, αλλά και στο εσωτερικό της ΕΕ. τα τελευταία 15 χρόνια το 20% κατέληξε σε ιδιωτικές εταιρίες.
Πηγή gr.euronews.com