Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ποιοι κινδυνεύουν από απαγωγή για λύτρα ;
Το φαινόμενο της απαγωγής προσώπων απασχολεί εδώ και δεκαετίες την παγκόσμια κοινότητα, καθώς αποτελεί ένα μέσο αποκόμισης μεγάλων συνήθως χρηματικών ποσών από τους δράστες, χρησιμοποιώντας τα θύματα ως μοχλό πίεσης στα οικεία τους πρόσωπα. Στην Ελλάδα, ενδεικτικά αναφέρεται ότι, τα τελευταία 25 χρόνια.Το φαινόμενο της απαγωγής προσώπων απασχολεί εδώ και δεκαετίες την παγκόσμια κοινότητα, καθώς αποτελεί ένα μέσο αποκόμισης μεγάλων συνήθως χρηματικών ποσών από τους δράστες, χρησιμοποιώντας τα θύματα ως μοχλό πίεσης στα οικεία τους πρόσωπα.
Στην Ελλάδα, ενδεικτικά αναφέρεται ότι, τα τελευταία 25 χρόνια έχουν σημειωθεί περισσότερα από 20 περιστατικά απαγωγής επιφανών και μη προσώπων, ενώ στο εξωτερικό τα αντίστοιχα φαινόμενα είναι πιο συχνά, καθώς πάνω από 30.000 ιδιώτες πέφτουν κάθε χρόνο θύματα απαγωγής σε περισσότερες από 40 χώρες ανά την υφήλιο. Ο αριθμός αυτός είναι πλασματικός γιατί στην πραγματικότητα το ποσοστό των περιστατικών, που δηλώνεται στην αστυνομία είναι πολύ μικρότερο από το πραγματικό, λόγω του φόβου της οικογένειας για το θύμα, ενώ ο χειρισμός των υποθέσεων γίνεται με εχεμύθεια και μυστικότητα.
Συνήθως, οι κατηγορίες των θυμάτων είναι κατά κύριο λόγο δυο: αφενός στελέχη επιχειρήσεων, που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους και αφετέρου πολίτες με σχετικά μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ενώ και στις δυο περιπτώσεις στο στόχαστρο μπαίνουν συχνά μέλη των οικογενειών των θυμάτων. Κατά κύριο λόγο, οι πιο επικίνδυνες χώρες βρίσκονται στην Αφρική, την Κεντρική και Λατινική Αμερική και την Ασία, με τη Νιγηρία, την Κολομβία, το Μεξικό, τη Βενεζουέλα και το Αφγανιστάν να απαρτίζουν την πρώτη πεντάδα στην επικινδυνότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις παραπάνω περιοχές δρουν κυρίως εγκληματικές οργανώσεις με οικονομικά κίνητρα και έχουν στόχο ξένους υπηκόους που εργάζονται σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Σχετικά με τις χώρες της Μεσογείου, όσο η κοινωνικοοικονομική κρίση εξαπλώνεται και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνεται, τόσο η εγκληματικότητα αυξάνεται, αναζωπυρώνοντας τις διάφορες ομάδες κακοποιών, που θα μπορούσαν να προβούν σε απαγωγές. Πιο συγκεκριμένα για την Ελλάδα, πολλά είναι τα περιστατικά απαγωγών με στόχους εκπροσώπους του επιχειρηματικού και ναυτιλιακού κόσμου, με πιο πρόσφατα παραδείγματα την απαγωγή γνωστού αρτοβιομηχάνου και την απόπειρα απαγωγής γόνου μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας.
Αξίζει να σημειωθεί το περιστατικό με την απαγωγή του 14χρόνου γιου ενός ορθοπεδικού επαρχιακής περιοχής και το μικρό ποσό των λύτρων που ζητήθηκε από τους δράστες (μόλις 12.000€), που αποδεικνύει ότι τα θύματα απαγωγών μπορεί να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί ή δικηγόροι και αντίστοιχα τα μέλη των οικογενειών τους, χωρίς να έχουν απαραίτητα μεγάλη οικονομική επιφάνεια ή να είναι αναγνωρίσιμοι ιδιώτες. Οι παραπάνω αναφορές φέρνουν στο προσκήνιο το ζήτημα της ασφάλισης απαγωγών, λύτρων και εκβιασμού, τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να προστατεύσουν τα στελέχη τους. Πότε όμως ενεργοποιείται ένα πρόγραμμά Ασφάλισης Απαγωγής, Λύτρων και Εκβιασμού και τι καλύψεις μπορεί να περιλαμβάνει:
Το πρόγραμμα ενεργοποιείται σε περιπτώσεις απαγωγής, εκβιασμού, παράνομης κράτησης ή πειρατείας σε μέσο μεταφοράς. Τα προγράμματά Ασφάλισης Απαγωγής, Λύτρων και Εκβιασμού περιλαμβάνουν καλύψεις για πληρωμή των λύτρων αλλά και απώλειά τους κατά τη μεταφορά τους, όπως επίσης και τις αμοιβές των εξειδικευμένων συμβούλων, που θα διαχειριστούν το περιστατικό, καθώς και την αποζημίωση σε περίπτωση απώλειας ζωής. Μετά το τέλος του περιστατικού καλύπτονται έξοδα για την ψυχική, σωματική και οικονομική αποκατάσταση των θυμάτων, ενώ στην περίπτωση εταιρικού συμβολαίου καλύπτεται επιπλέον η απώλεια εσόδων από τη διακοπή εργασιών, αλλά και εύλογα νομικά έξοδα.
Πηγή: www.reporter.gr