Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ο μυστικός «πόλεμος των drones» των ΗΠΑ στη Σομαλία
Με τη Μέση Ανατολή στις φλόγες (Συρία, Ιράκ, Υεμένη), τη Λιβύη βυθισμένη σε χάος και τον «παγωμένο πόλεμο» στην Ουκρανία, είναι εύκολο να παραβλέψει κανείς συγκρούσεις που μαίνονται σε άλλα σημεία του κόσμου- και την, όχι και τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό, εμπλοκή δυνάμεων.Με τη Μέση Ανατολή στις φλόγες (Συρία, Ιράκ, Υεμένη), τη Λιβύη βυθισμένη σε χάος και τον «παγωμένο πόλεμο» στην Ουκρανία, είναι εύκολο να παραβλέψει κανείς συγκρούσεις που μαίνονται σε άλλα σημεία του κόσμου- και την, όχι και τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό, εμπλοκή δυνάμεων της Δύσης σε αυτές.
Προ ολίγων ημερών το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα ισοπέδωσε στρατόπεδο εκπαίδευσης της ισλαμιστικής οργάνωσης Σαμπάμπ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 150 μαχητών, οι οποίοι, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, θεωρείται πως είχαν συγκεντρωθεί εκεί για «τελετή αποφοίτησης», εν όψει επίθεσης κατά αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στην ανατολική Αφρική.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ επεσήμαναν ότι το πλήγμα πραγματοποιήθηκε τόσο από drones όσο και από επανδρωμένα αεροσκάφη, που χρησιμοποίησαν πυραύλους και κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας. Θεωρείται πως δεν υπήρξαν απώλειες αμάχων.
Όπως υπογραμμίζουν οι New York Times, επρόκειτο για την πλέον θανάσιμη επίθεση κατά της Σαμπάμπ, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που διαρκεί εδώ και 10 χρόνια: Η οργάνωση – υπεύθυνη για μια από τις πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αφρική, σε εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι το 2013- συνδέεται με την αλ Κάιντα και το πλήγμα αυτό συνιστά αλλαγή από την προηγούμενη στρατηγική, με την οποία στοχεύονταν κυρίως οι ηγήτορες της οργάνωσης και όχι οι μαχητές της.
Το συγκεκριμένο πλήγμα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των επιχειρήσεων της κυβέρνησης Ομπάμα κατά της τρομοκρατίας σε ένα μέτωπο το οποίο «περνά στα ψιλά» της διεθνούς ειδησεογραφίας: την Αφρική. Η επέκταση του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη έχει δημιουργήσει προβληματισμούς ότι θα μπορούσε να υπάρξει εξάπλωση και σε άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής, κάτι που οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν. Ήδη οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δραστηριοποιούνται, σε συνεργασίας με συμμάχους τους, στο Μάλι, τον Νίγηρα και τη Μπουρκίνα Φάσο (κατά της αλ Κάιντα), στη Νιγηρία, το Καμερούν και το Τσαντ (κατά της Μπόκο Χαράμ) και στη Σομαλία και την Κένυα (κατά της Σαμπάμπ), σε έναν πολυμέτωπο πόλεμο κατά του εξτρεμιστικού Ισλάμ στην Αφρική. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν μικρό αριθμό εκπαιδευτών και συμβούλων στις δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης (κυρίως κενυατικές) στη Σομαλία.
Το πλήγμα αυτό ήταν το σημαντικότερο αεροπορικό χτύπημα των ΗΠΑ κατά της Σαμπάμπ από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν αμερικανικό drone σκότωσε τον ηγέτη της οργάνωσης, Αχμέντ Αμπντί Γκοντάνε. Επίσης, ο Αντάν Γκαράρ, ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης, σκοτώθηκε τον προηγούμενο Μάρτιο από χτύπημα από drone στο όχημά του. Παρόλα αυτά, η Σαμπάμπ φαίνεται να έχει ανακάμψει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για επιθέσεις με πάνω από 150 νεκρούς μέσα στους δύο τελευταίους μήνες, καθώς και για βόμβα σε σομαλικό αεροσκάφος και επιθέσεις στο Μογκαντίσου και την κεντρική Σομαλία. Παράλληλα, ομάδες εκτελεστών έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, εξοντώνοντας κυβερνητικούς αξιωματούχους, «αποστάτες» κ.α., ενώ αντάρτες της Σαμπάμπ έχουν ανακαταλάβει πόλεις που ήταν υπό τον έλεγχο των ειρηνευτικών δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης (στρατιώτες από Ουγκάντα, Μπουρούντι, Κένυα, Τζιμπουτί και άλλες αφρικανικές χώρες), μετά την αποχώρησή τους. Γενικά, η Σαμπάμπ θεωρείται ότι ήταν κάποτε ισχυρή, μετά αποδυναμώθηκε πολύ και τώρα είναι κάπου στο ενδιάμεσο, ενώ κάποιοι αναλυτές την θεωρούν εφάμιλλη του Ισλαμικού Κράτους όσον αφορά στη στρατολόγηση νέων μελών.
Όπως αναφέρεται σε εκτενή δημοσιεύματα του Bureu of Investigative Journalism σχετικά με τους «πολέμους των drones» στη Σομαλία και αλλού, των επιχειρήσεων στη Σομαλία ηγείται η JSOC (Joint Special Operations Command), ενώ σημαντική παρουσία έχει και η CIA, η οποία επιχειρούσε από μυστική βάση στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου. Στις επιχειρήσεις των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων έχουν χρησιμοποιηθεί, πέρα από drones, ελικόπτερα, επανδρωμένα αεροσκάφη (τόσο μαχητικά όσο και μεγάλα, βαριά οπλισμένα AC-130), αλλά και μονάδες χερσαίων επιχειρήσεων. Πάντως, η συγκεκριμένη αεροπορική επίθεση είχε τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών που έχει καταγραφεί σε επίθεση με drones (σημειώνεται ότι επιχειρήσεις τέτοιου τύπου διεξάγονται από το 2001). Μέχρι τώρα, τα πρωτεία κατείχε επίθεση με 81 νεκρούς στο Πακιστάν το 2006.
Πηγή:http://www.huffingtonpost.gr