Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ανησυχία Βουλγαρίας για τον εναέριο χώρο
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, συνέβησαν αρκετά γεγονότα που αφορούν την Πολεμική Αεροπορία της Βουλγαρίας ή σε ό,τι έχει απομείνει από αυτήν, λέγει ρεπορτάζ της Βουλγαρικής ΡαδιοφωνίαςΚατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, συνέβησαν αρκετά γεγονότα που αφορούν την Πολεμική Αεροπορία της Βουλγαρίας ή σε ό,τι έχει απομείνει από αυτήν, λέγει ρεπορτάζ της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας.
Το ένα είναι η επιτυχής δοκιμή, στην αεροπορική βάση Γκράφ Ιγκνατίεβο, των μαχητικών MiG-29 που είναι εξοπλισμένα με κινητήρες οι οποίοι ενοικιάστηκαν από την Πολωνία. Η ΠΑ. της Βουλγαρίας χρειάζεται ακόμα 6 κινητήρες και ανταλλακτικά για τα MiG-29, τους οποίους δε θα τα προμηθευτεί από τη Ρωσία, αλλά από την Πολωνία, χώρα πρώην μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας, και τώρα μέλος του ΝΑΤΟ.
Δεν είναι κακό! Οι κινητήρες θα είναι καινούργιοι, θα είναι ρωσικοί, άρα γνήσιοι αλλά δεν θα αγοραστούν από την Ρωσία. Το ΝΑΤΟ, ούτως ή άλλως, εδώ και χρόνια καλεί τη Βουλγαρία να τερματίσει την εξάρτηση της πολεμικής της αεροπορίας από την Ρωσία. Το ερώτημα είναι, με ποια τιμή. Οι φήμες λένε, ότι η τιμή θα είναι, περίπου, 25 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ο υπουργός δεν το επιβεβαιώνει.
Ένα άλλο νέο, σχετικό με την ΠΑ της Βουλγαρίας, είναι ότι σε τριάμισι χρόνια θα διαθέτει, τουλάχιστον, μία μοίρα μαχητικών αεροσκαφών νέου τύπου. Νέου τύπου, αλλά όχι καινούργια. Η Βουλγαρία σχεδιάζει την αγορά μεταχειρισμένων μαχητικών F-16 και το υπουργείο εξετάζει ποιες χώρες έχουν την δυνατότητα να μας τα προσφέρουν. Στην κατηγορία της τιμής την οποία μπορεί να πληρώσει η Βουλγαρία, συγκαταλέγονται και τα σουηδικά Gripen. Η τελική επιλογή είναι ακόμα άγνωστη.
Μέσα στην κατάσταση αυτή, η Βουλή ψήφισε, σε πρώτη ανάγνωση, τις τροποποιήσεις του νόμου περί Εθνικής Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες προβλέπουν τη δυνατότητα κοινής άμυνας του εναέριου χώρου με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Σχετικές ανεπίσημες διαβουλεύσεις, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Πολωνία.
Πηγή: http://voria.gr