Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ιστορική προσγείωση του πυραύλου Falcon 9
Με τη φράση «Καλώς ήρθες σπίτι μωρό μου», ο Ιλον Μασκ, ιδρυτής της εταιρείας διαστημικής τεχνολογίας SpaceX υποδέχθηκε το βράδυ της Δευτέρας τον πύραυλο Falcon 9, καθώς αυτός προσγειωνόταν «όρθιος», αφού είχε φθάσει σε ύψος 200 χιλιομέτρων και είχε θέσει σε τροχιά 11 δορυφόρους. Είναι η πρώτη φορά που τέτοιου.Με τη φράση «Καλώς ήρθες σπίτι μωρό μου», ο Ιλον Μασκ, ιδρυτής της εταιρείας διαστημικής τεχνολογίας SpaceX υποδέχθηκε το βράδυ της Δευτέρας τον πύραυλο Falcon 9, καθώς αυτός προσγειωνόταν «όρθιος», αφού είχε φθάσει σε ύψος 200 χιλιομέτρων και είχε θέσει σε τροχιά 11 δορυφόρους. Είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους εγχείρημα πετυχαίνει, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατασκευή επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων.
Η πτήση του Falcon 9 διήρκεσε 10 λεπτά. Φθάνοντας κοντά στη μέγιστη απόστασή του από τη Γη, τα 200 χιλιόμετρα, ο πύραυλος έθεσε σε τροχιά 11 τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους. Εν συνεχεία ο κινητήρας του τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία προκειμένου να κατευθύνει την επιστροφή. O Falcon 9 επανεμφανίσθηκε σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το σημείο εκτόξευσης και προσγειώθηκε στο πεδίο δοκιμής διηπειρωτικών πυραύλων Ατλας. Ο Μασκ, που βρισκόταν επί τόπου, δήλωσε ότι αρχικά φοβήθηκε ότι ο πύραυλος είχε εκραγεί κατά την επιστροφή, τόσο δυνατός ήταν ο ήχος από τις 9 μηχανές καθώς επέστρεφαν στη Γη.
«Ήταν η πρώτη φορά που ζήσαμε κάτι τέτοιο στην αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ και δεν μπορώ καν να περιγράψω τη χαρά όλων όσοι είδαν αυτή την ιστορική προσγείωση» δήλωσε ο αξιωματικός της αμερικανικής αεροπορίας Γουέιν Μόντιθ. Η Space X είναι ιδιωτική εταιρεία αλλά συνεργάζεται στενά με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA. Μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων, η NASA έχει αναθέσει στην SpaceX την αποκατάσταση της αμερικανικής επικοινωνίας με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η οποία τώρα γίνεται με τη βοήθεια ρωσικών Σογιούζ. Επειτα από 18 επιτυχείς εκτοξεύσεις, το καλοκαίρι ο Falcon 9 εξερράγη κατά την εκτόξευσή του, καταστρέφοντας και το φορτίο που μετέφερε προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Δύο προσπάθειες να επιστρέψει ο Falcon 9 σε πλωτές πλατφόρμες επίσης απέτυχαν.
Η τεχνολογία επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων είναι ένα από τα πολλά τεχνολογικά βήματα που απαιτούνται αν ποτέ η ανθρωπότητα φθάσει στον πλανήτη Αρη. Πιο άμεσα, η τεχνολογία βοηθάει στη μείωση του κόστους. Στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη μία «μάχη δισεκατομμυριούχων» για τη διαστημική τεχνολογία, με τον Τζεφ Μπέζος της Amazon δεύτερο και καταϊδρωμένο. Μετά την εκτόξευση της Δευτέρας, ο Μπέζος έστειλε μήνυμα προς τον Μασκ, καλωσορίζοντάς τον στη «λέσχη». Ο Μασκ δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει, καθώς στο παρελθόν είχε ήδη εξηγήσει τη διαφορά ανάμεσα στους Falcon και στους πυραύλους Blue Origin, του Μπέζος, που δεν φθάνουν τόσο ψηλά ώστε να τεθούν σε τροχιά και δεν μεταφέρουν φορτίο. Πέρα από την ενασχόλησή του με τη διαστημική τεχνολογία, ο Ιλον Μασκ, που αύξησε πέρυσι την περιουσία του κατά 1,5 δισ. δολάρια, φθάνοντας τα 12 δισ., είναι γνωστός και για τις γιγάντιες επενδύσεις του σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το «γιγα-εργοστάσιο» κατασκευής μπαταριών λιθίου για αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, που κατασκευάζει στη Νεβάδα με κόστος 5 δισ. δολάρια, θα τεθεί σε λειτουργία το 2017, ενώ το 2020 θα παράγει μόνο του μπαταρίες τόσο ισχυρές όσο όλες οι μπαταρίες που παρήχθησαν στον πλανήτη το 2013. Η εταιρεία του Μασκ, Tesla Motors, εξακολουθεί να αποτελεί χρηματιστηριακό φαινόμενο, παρά το γεγονός ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει μετριάσει την άνοδο της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr