Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Anonymous εναντίον ISIS
Στον πόλεμο κατά του κοινωνικού μεσαίωνα και του σύγχρονου σκοταδισμού που πρεσβεύουν οι τζιχαντιστές που μάχονται στο πλευρό του Iσλαμικού Κράτους, έστησαν το δικό τους χαράκωμα οι Anonymous. Πρόσφατα επιβεβαίωσαν ότι χάκαραν περισσότερους από 5.500 λογαριασμούς…
Στον πόλεμο κατά του κοινωνικού μεσαίωνα και του σύγχρονου σκοταδισμού που πρεσβεύουν οι τζιχαντιστές που μάχονται στο πλευρό του Iσλαμικού Κράτους, έστησαν το δικό τους χαράκωμα οι Anonymous. Πρόσφατα επιβεβαίωσαν ότι χάκαραν περισσότερους από 5.500 λογαριασμούς που συνδέονται με το ISIS στο Twitter μετά την κήρυξη του πολέμου κατά των τζιχαντιστών ως αντίποινα στις τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλισαν το Παρίσι. Ποιοι είναι όμως οι Anonymous; Τι πρεσβεύουν; Πώς ξεκίνησαν τη δράση τους και γιατί κάποιοι τους αποκαλούν Ρομπέν της ψηφιακής εποχής;
Οι Anonymous ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο καθώς ανακοίνωσαν πρόσφατα, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις των μελών του ISIS στο Παρίσιμ, ότι κηρύττουν τον κυβερνοπόλεμο στους τζιχαντιστές. Ο τρόπος των κυβερνοεπιθέσεων αυτών δεν διευκρινίστηκε. Οι Anonymous δημοσίευσαν τον σχετικό κατάλογο σε ένα φόρουμ με την ετικέτα #daeshbags, που παραπέμπει στην αγγλική υβριστική λέξη “douchebag”, δηλαδή σκουπίδι.
Την απάντησή του στους Anonymoys έδωσε ο ISIS στον πόλεμο που κήρυξαν οι πρώτοι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Όπως αναφέρεται σε δήλωση του ISIS που ανέβηκε στο Διαδίκτυο: «οι χάκερ των Anonymous μας απειλούν σε βίντεο ότι θα μας χακάρουν. Ηλίθιοι. Τι θα χακάρετε; Μπορείτε μόνο e-mail και λογαριασμούς Twitter». Πάντως οι Anonymous κατάφεραν με τον τρόπο τους να τρομοκρατήσουν τους… τρομοκράτες, αφού ο ISIS προειδοποίησε τους μαχητές του να προστατευθούν από τις κυβερνοεπιθέσεις και να μην ανοίγουν ύποπτα link. Στο κείμενο που ανέβηκε στο διαδίκτυο μεταξύ πολλών άλλων οδηγιών αναφέρεται: «Μη μιλάτε σε ανθρώπους που δεν γνωρίζετε μέσω Telegram. Επίσης μην απαντάτε σε direct messages στο Twitter».
Όμως και στην Ιταλία φέρονται να παρενέβησαν οι Ανώνυμοι μετά το μακελειό στο Παρίσι. Μετά από δικές τους πληροφορίες, ακυρώθηκε συναυλία που ήταν προγραμματισμένη στο Μιλάνο, καθώς το αμερικανικό μουσικό συγκρότημα Five Finger Death Punch, έλαβε στα σοβαρά αυτές τις πληροφορίες που το κατέτασσαν στους πιθανούς στόχους του Ισλαμικού Κράτους. Η ομάδα των Anonymous ανακοίνωσε ότι τόσο η Ιταλία όσο και άλλες τέσσερις χώρες, αποτελούν άμεσους στόχους των τζιχαντιστών για τρομοκρατικό χτύπημα.
Χαλαρό δίκτυο… χακτιβιστών
Οι Anonymous αποτελούν ένα χαλαρά συνδεδεμένο διεθνές δίκτυο ακτιβιστών και χακτιβιστών. Μια ιστοσελίδα που ονομαστικά συνδέεται με την ομάδα, περιγράφει ως «μια ιντερνετική συνάθροιση» με «μια πολύ χαλαρή και αποκεντρωμένη δομή διοίκησης που λειτουργεί μέσω ιδεών αντί οδηγιών». Η ομάδα των Anonymous έγινε γνωστή από μια σειρά καλά διοργανωμένων επικοινωνιακά ενεργειών και επιθέσεων άρνησης υπηρεσίας (DDoS) κατά κυβερνητικών, θρησκευτικών και εταιρικών ιστοσελίδων.
Οι Anonymous έκαναν την εμφάνισή τους το 2003 στο imageboard 4chan, αντιπροσωπεύοντας μια ιδέα πολλών online και offline κοινοτήτων χρηστών που παρουσιάζονταν ως αναρχικοί, και ψηφιακοί παγκόσμιοι εγκέφαλοι. Σύντομα έκαναν και τη δημόσια εμφάνισή τους σε δημόσιες συγκεντρώσεις φορώντας στο πρόσωπό τους τη μάσκα που παρίστανε τον Γκάι Φοκς.
Στην πρώιμη μορφή του, το σχέδιο των Anonymous υιοθετήθηκε από μια αποκεντρωμένη online κοινότητα που ενεργούσε ανώνυμα με συντονισμένο τρόπο, συνήθως υπέρ ενός χαλαρά αυτο-συμφωνημένου στόχου, και εστιάζοντας κυρίως στην ψυχαγωγία ή «Lulz».
Το 2008 εγκαινιάστηκε το πρότζεκτ Chanology-μια σειρά διαμαρτυριών, φαρσών , και χακαρισμάτων με στόχο την Εκκλησία της Σαηεντολογίας. Τότε ξεκίνησε και μια νέα περίοδος για τους Anonymous, οι οποίοι έγιναν πιο συλλογικοί και άρχιζαν να σχεδιάζουν συνεργατικές ενέργειες χάκινγκ.
Διάφορα άτομα που ισχυρίζονται ότι συντάσσονται με τους Anonymous οργάνωσαν διαμαρτυρίες και άλλες ενέργειες (συμπεριλαμβανομένης και άμεσης δράσης) σε αντίποινα κατά των εκστρατειών ψηφιακής αντι-πειρατείας των εταιρειών παραγωγής και διανομής κινηματογραφικών ταινιών, αλλά και των ενώσεων της βιομηχανίας ηχογράφησης. Αργότερα, στο στόχοι των Ανonumoys χακτιβιστών βρέθηκαν και οι κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Τυνησίας, της Ουγκάντα και άλλων κρατών. Αλλά και sites με παιδική πορνογραφία, οργανισμούς προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς και εταιρείες όπως το PayPal, η MasterCard, η Visa και η Sony. Οι Anonymous έχουν όμως δημόσια υποστηρίξει και μαχητικά ανεξάρτητα κοινωνικά κινήματα, όπως το OccupY Wallstreet αλλά και το WikiLeaks.
Σχετιζόμενες με τους Anonymous ομάδες όπως οι LulzSec και Operation AntiSec πραγματοποίησαν κυβερνοεπιθέσεις ενάντια σε αμερικανικούς κυβερνητικούς στόχους και υπηρεσίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης, εταιρείες παραγωγής video game, στρατιωτικές ιδιωτικές εταιρείες, στρατιωτικό προσωπικό, αλλά και αστυνομικούς διευθυντές, με αποτέλεσμα όλες αυτές οι δράσεις να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των δικαστικών αρχών.
Στη δωδεκαετή πλέον περίοδο δράσης των Anonumous, δεκάδες άτομα έχουν ανά τον κόσμο συλληφθεί ως εμπλεκόμενοι σε κυβερνοεπιθέσεις των Anonymous, κυρίως στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστραλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Τουρκία. Αυτή η προσπάθεια των αρχών να εξαρθρώσουν τις ομάδες που δρουν στο όνομα των Ανώνυμων, τους έχουν καταστήσει ήρωες ή «μαχητές της ελευθερίας» σε ένα ευρύ κοινό. Άλλοι μάλιστα τους αποκαλούν και ως ψηφιακούς Ρομπέν. Άλλοι πάντως, απηχώντας κυρίως το κλίμα των κυβερνήσεων αλλά και μεγάλων εταιρειών τα συμφέροντα των οποίων θίγουν οι Ανώνυμοι, τους αποκαλούν και ως «κυβερνοτρομοκράτες» ή υποστηριχτές του ψηφιακού νόμου του Λιντς («ψηφιακό λιντσάρισμα»). Πάντως το περιοδικό Time χαρακτήρισε τους Anonymous ως έναν από τους «100 πιο σημαντικούς» φορείς του κόσμου.
Φιλοσοφία
Οι Ανώνυμοι δεν έχουν αυστηρά καθορισμένη φιλοσοφία, και οι εσωτερικές διαφωνίες είναι ένα σύνηθες χαρακτηριστικό της ομάδας. Η Gabriella Coleman έχει γράψει σχετικά ότι «είναι αδύνατο να μετρηθούν οι προθέσεις και τα κίνητρα χιλιάδων συμμετεχόντων, αφού οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες δεν αφήνουν πίσω τους ούτε ένα ίχνος της σκέψης τους.
Η απόφαση των Ανώνυμων να στηρίξουν το κίνημα Occupy movement αλλά και την Αραβική Άνοιξη έφεραν στο προσκήνιο τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στους κόλπους τους όσον αφορά το κατά πόσον θα πρέπει να εστιάζουν σε ζητήματα που αφορούν τη βιομηχανία θεάματος και ακροάματος ή να παρεμβαίνουν και σε πιο σοβαρά κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα.
Επειδή οι Ανώνυμοι δεν έχουν ηγεσία, καμία ενέργειά τους δεν μπορεί να αποδοθεί στην ομάδα ως σύνολο. Ο Parmy Olson, δημοσιογράφος του περιοδικού Forbes, αλλά και άλλοι έχουν επικρίνει τα ΜΜΕ που παρουσιάζουν την ομάδα των Αnonymous ως πολύ καλά οργανωμένη ή ομοιογενή. Ο Olson γράφει, «Δεν υπήρχε ένας μοναδικός ηγέτης ο οποίος μπορεί να σηκώνει τους μοχλούς, αλλά μερικά οργανωτικά μυαλά που μερικές φορές συγκεντρώνονται για να αρχίσουν να σχεδιάζουν μια ενέργεια».
Ορισμένα μέλη διαμαρτύρονται χρησιμοποιώντας νόμιμα μέσα, ενώ άλλα χρησιμοποιούν παράνομα μέσα, επιδιδόμενοι για παράδειγμα, σε επιθέσεις DDoS και χάκινγκ. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε όποιον επιθυμεί να δηλώσει ότι είναι μέλος της συλλογικότητας.
Η Carole Cadwalladr του βρετανικού The Observer σύγκρινε την αποκεντρωμένη δομή της ομάδας των Ανώνυμων με εκείνη της Αλ-Κάιντα, γράφοντας, «Αν πιστεύεις στους Αnonymous και αποκαλείς τον εαυτό σου Anonymous, είσαι Anonymous. Από τη μεριά του, ο Olson, ο οποίος παλαιότερα είχε περιγράψει τους Ανώνυμους ως«brand», δήλωσε το 2012 ότι πλέον το χαρακτηρίζει περισσότερο ως «κίνημα» παρά ως μια ομάδα. «Ο καθένας μπορεί να είναι μέρος τους. Πρόκειται για ένα πλήθος ανθρώπων, ένα νεφελώδες πλήθος ανθρώπων, που εργάζονται μαζί και κάνουν πράγματα μαζί για διάφορους σκοπούς», έχει γράψει χαρακτηριστικά.
Μερικοί από τους κανόνες της οργάνωσης περιλαμβάνουν την περιφρούρηση της ταυτότητας των μελών, την αποφυγή συζητήσεων σχετικά με την ομάδα, και την αποκλεισμό από τους στόχους επιθέσεων των μέσων ενημέρωσης.
Τα μέλη συνήθως χρησιμοποιούν το σύνθημα «Είμαστε οι Ανώνυμοι. Είμαστε λεγεώνα. Δεν συγχωρούμε. Δεν ξεχνάμε. Να μας περιμένετε». Ο αμερικανός δημοσιογράφος Μπράιαν Κέλι γράφει ότι τρία από τα βασικά χαρακτηριστικά των Anonymous είναι« η σταθερή ηθική στάση σχετικά με τα δικαιώματα, ανεξάρτητα από την ευθεία πρόκληση, η φυσική παρουσία που συνοδεύει τη διαδικτυακή δραστηριότητα του hacking και το διακριτικό σήμα (brand)».
Χαρακτηριστικές δράσεις
Ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές δράσεις των Anonymous μέχρι σήμερα είναι οι εξής:
Το 2009 η αυστραλιανή κυβέρνηση αποφάσισε να λογοκρίνει το διαδίκτυο. Προς αυτή την κατεύθυνση έδωσε εντολή στους παρόχους ίντερνετ να παρακολουθούν τους χρήστες για τυχόν παραβάσεις του νόμου. Οι Anonymous, ως αντίποινα, επιτέθηκαν στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού της χώρας.
Την ίδια χρονιά, αντιδρώντας στην διαγραφή βίντεο με μουσική από το Youtube, που παραβίαζαν- σύμφωνα με δισκογραφικές εταιρείες- πνευματικά δικαιώματα, οι Anonymous κατέκλυσαν το κοινωνικό δίκτυο με πορνογραφικά βίντεο “μεταμφιεσμένα” σε οικογενειακά βίντεο. Η επιχείρηση αυτή έλαβε το όνομα Operation Porn Day.
Ένα χρόνο αργότερα, το 2010, ο Julian Assange, βασικός εκπρόσωπος και συντάκτης των Wikileaks, συνελήφθη από τις αρχές επειδή διέρρευσε έγγραφα που έβγαζαν στη φόρα διάφορα «άπλυτα» της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι Anonymous κήρυξαν την έναρξη της επιχείρησης “Operation Payback” (Operation Avenge Assange) και επιτέθηκαν ενάντια στην αναστολή του λογαριασμού του WikiLeaks.
Το 2011, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ασφάλειας HPGary, Aaron Barr, έφτασε κοντά σε μερικά μέλη των Anonymous και από συνομιλίες του που διέρρευσαν στο Internet έγινε γνωστό ότι ήθελε να αποκαλύψει στις Αρχές τις πραγματικές ταυτότητες ορισμένων μελών τους ή και να πουλήσει τα στοιχεία στο FBI. Η εταιρεία του βρέθηκε φυσικά στο στόχαστρο των Anonymous με αποτέλεσμα να δεχτεί τρομερή κυβερνοεπίθεση, με την κωδική ονομασία Operation HPGary . Οι «Ανώνυμοι» χάκερς έκλεβαν και έβγαζαν σε κοινή θέα προσωπικά δεδομένα πολλών εργαζόμενων της εταιρείας. Ο Aaron Barr… άρον άρον έσπευσε να σηκώσει λευκή σημαία: αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου μετά το συμβάν.
Την ίδια χρονιά, οι Anonymous πραγματοποιούν επίθεση σε διάφορες παράνομες ιστοσελίδες και ειδικότερα έβαλαν στο στόχαστρό τους sites με παιδική πορνογραφία, σε μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία “Operation Darknet”.
Μια άλλη σημαντική δράση των Anonymous ήταν αυτή ενάντια στα αμερικανικά νομοσχέδια SOPA και PIPA. Μάλιστα προειδοποίησαν το Κογκρέσο προτού ανακοινώνουν την “Operation Blackout”, με την οποία προέβησαν σε πλατιά καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών των ΗΠΑ διότι επέρχεται η παραβίαση της ελευθερίας τους. Από την άλλη, επιτίθενται στην Sony αλλά και σε δημοφιλή πρόσωπα του καλλιτεχνικού τομέα για την υποστήριξή τους στο SOPA.
Η μία επίθεση έφερε την άλλη, ώσπου οι Anonymous ανακοίνωσαν την έναρξη του… Πρώτου Παγκόσμιου Κυβερνοπόλεμου. Χιλιάδες χακτιβιστές επιτέθηκαν μαζικά σε sites πραγματοποιώντας χάκινγκ σε πολλές ιστοσελίδες εταιρειών που υποστηρίζουν τα SOPA, PIPA, κ.ά.
Σήμερα σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το κίνημα των «χακτιβιστών» μετρά σχεδόν ένα εκατομμύριο μέλη διεθνώς που συνεχίζουν να δρουν, με τους δικούς τους τρόπους, υπέρ της ελεύθερης έκφρασης ιδεών και πληροφόρησης στο διαδίκτυο, αλλά και έξω από αυτό.
Υπέρ του … ελληνικού ΟΧΙ
Οι Anonymous δεν άφησαν στο απυρόβλητο ούτε την Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων. Με ένα βίντεο οι Anonymous έσπευσαν να πάρουν θέση για τις εξελίξεις στην χώρα μας εκφράζοντας άποψη για το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου. Μάλιστα έδωσαν «συγχαρητήρια στον Τσίπρα που αποφάσισε να κάνει δημοψήφισμα» με βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube. Παράλληλα κάλεσαν τους Έλληνες πολίτες, με την ψήφο τους, να διορθώσουν όσα λάθη έκαναν στο παρελθόν, αφού «όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση της χώρας».
Η… φιγούρα του Γκάι Φοκς
Η φιγούρα του Γκάι Φοκς είναι πλέον παγκόσμια αναγνωρίσιμη αφού την καθιέρωσαν ως μάσκα για να κρύβουν το πρόσωπό τους οι χάκερς των Ανώνυμων. Ποιος ήταν όμως ο Γκάι Φοκς που έγινα ευρύτερα γνωστός μετά από την κινηματογραφική ταινία V fot Vendetta;
Ο Γκάι Φοκς ήταν Άγγλος στρατιώτης και μέλος μιας ομάδας Kαθολικών συνωμοτών, οι οποίοι οργάνωσαν τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας στις 5 Νοεμβρίου 1605. Η συνωμοσία, όμως, ξεσκεπάστηκε πριν την ολοκλήρωση του σχεδίου: ο Γκάι Φοκς κι οι συνεργάτες του πέρασαν από ανακρίσεις με βασανιστήρια, και έπειτα από δίκη καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν για προδοσία και απόπειρα δολοφονίας. Σε ορισμένες χώρες η επέτειος αυτής της αποτυχημένης απόπειρας γιορτάζεται στις 5 Νοεμβρίου σαν Νύχτα του Γκάι Φοκς.
Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας περιλάμβανε την απόπειρα δολοφονίας του Βασιλιά Ιάκωβου Α’ της Αγγλίας, της οικογένειάς του και των μελών της αριστοκρατίας, με την ανατίναξη του Παλατιού του Γουέστμινστερ, που στέγαζε το Βρετανικό Κοινοβούλιο, στις 5 Νοεμβρίου 1605, ημέρα κατά την οποία ο βασιλιάς θα απευθυνόταν σε μια διευρυμένη συνέλευση της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων.
Η Συνωμοσία οργανώθηκε σαν αντίδραση στην τυραννική βασιλεία του Ιακώβου Α’ και στα σκληρά μέτρα του προτεστάντη βασιλιά απέναντι στους Καθολικούς. Ωστόσο η σχεδιαζόμενη πράξη τους έγινε γνωστή στις βασιλικές αρχές και όλοι οι συνωμότες καταδικάστηκαν και στις 31 Ιανουαρίου εκτελέστηκαν.
Από το όνομα του Γκάι Φοκς προέκυψε η λέξη “guy” στην Αγγλική γλώσσα, ιδιαίτερα στα αγγλικά της Αμερικής. Στην επέτειο της 5ης Νοεμβρίου, το έθιμο απαιτούσε το κάψιμο στην πυρά ενός ομοιώματος του Φοκς, γνωστό ως “guy”, με αποτέλεσμα η λέξη να χρησιμοποιείται σαν όρος για “κάποιο πρόσωπο με αλλόκοτη και εκκεντρική εμφάνιση”, σύμφωνα με το Oxford English Dictionary.
{gallery}2333{/gallery}