Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΕΛ.ΑΣ.-Γαλλία συμμαχία κατά δύο υπόπτων ατόμων
Σε συνεργασία με κλιμάκιο των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών η Ελληνική Αστυνομία ερευνά τις διασυνδέσεις και τις κινήσεις στην Ελλάδα δύο ύποπτων ατόμων, καθώς και την ενδεχόμενη συμμετοχή τους στο τρομοκρατικό χτύπημα του Παρισιού τη νύχτα της περασμένης ΠαρασκευήςΣε συνεργασία με κλιμάκιο των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών η Ελληνική Αστυνομία ερευνά τις διασυνδέσεις και τις κινήσεις στην Ελλάδα δύο ύποπτων ατόμων, καθώς και την ενδεχόμενη συμμετοχή τους στο τρομοκρατικό χτύπημα του Παρισιού τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής.
Πληροφορίες σχετικά με δύο άτομα, το στίγμα των οποίων έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα, φέρονται να έχουν ζητήσει από την ΕΛΑΣ. οι γαλλικές Αρχές.
Πρόκειται για δύο υπόπτους, για τους οποίους οι Γάλλοι εμφανίζονται να έχουν αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς ερευνούν ενδεχόμενο ρόλο τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στο κέντρο του Παρισιού.
Δεν έχει γνωστό αν τα ονόματα που δόθηκαν στις ελληνικές Αρχές αφορούν άτομα που εισήλθαν στη χώρα μας με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και κατ’ επέκταση έχει γίνει ταυτοποίηση και δακτυλόσκοπηση στο ευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής αιτούντων άσυλο Eurodac.
Ομως, πηγές του «Εθνους» υποστηρίζουν ότι το γαλλικό αίτημα αφορά τις κινήσεις των δύο υπόπτων, δεδομένου ότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν πρόσβαση στο σύστημα Eurodac και κατ’ επέκταση και οι γαλλικές Αρχές. Δεν αποκλείεται να έχει ζητηθεί από τις ελληνικές Αρχές η διερεύνηση των σημείων εισόδου και εξόδου των δύο ατόμων, καθώς και συγκεκριμένες ημερομηνίες μετακινήσεών τους, που ενδεχομένως έχουν καταγραφεί (ακτοπλοϊκά εισιτήρια κ.ά.). Στο μικροσκόπιο τίθενται και οι επαφές τους στην Αθήνα.
Κλιμάκιο στην Αθήνα
Πάντως, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως τις έρευνες στην Ελλάδα παρακολουθεί στενά κλιμάκιο των γαλλικών Αρχών που βρίσκεται στη χώρα μας και συνδράμει στην ανταλλαγή πληροφοριών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, σφίγγει ο κλοιός της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής γύρω από μεμονωμένες περιπτώσεις ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων, που βρίσκονται υπό παρακολούθηση και κάθε τους κίνηση καταγράφεται.
Τα πληροφοριακά δίκτυα των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους μετά το μακελειό στο Παρίσι και, όπως αναφέρουν στο «Εθνος» στελέχη της Κατεχάκη, οι έρευνες έχουν αποδώσει καρπούς, συνέπεια του υψηλού επιπέδου ετοιμότητας της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής. «Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πρόσωπα και καταστάσεις και αν κριθεί απαραίτητο θα επέμβουμε, όπως έχουμε πράξει επιτυχώς και στο παρελθόν» αναφέρει πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Τα τελευταία 24ωρα γίνονται εκτεταμένες συνακροάσεις και παρακολουθήσεις σε γειτονιές που διαμένουν μουσουλμάνοι (Παγκράτι, Καλλιθέα, Ν. Κόσμο) για τυχόν ενδείξεις ισλαμικού «πυρήνα» που σχετίζεται με τον 27χρονο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος σήμερα καταζητείται και θεωρείται ο ιθύνων νους των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία.
Το μακελειό στο Παρίσι έφερε στο προσκήνιο τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μυστικές υπηρεσίες στην ασφάλεια των πολιτών, όταν αυτές λειτουργούν σωστά. Αξιωματικοί της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής έχουν καταφέρει να χαρτογραφήσουν σε μεγάλο βαθμό ισλαμιστικά στοιχεία που έχουν πιθανή σχέση με τζιχαντιστές.
Όπως αποκάλυψε χθες με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ το «Εθνος», η αντίδραση της Αντιτρομοκρατικής τον περασμένο Ιανουάριο ήταν άμεση στο βελγικό αίτημα για σύλληψη του 27χρονου. Πληροφορίες των βελγικών Αρχών ανέφεραν ότι ο Αμπααούντ διηύθυνε από την Αθήνα τον «πυρήνα» τζιχαντιστών που είχε εξαρθρωθεί στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου.
Τότε είχε εντοπιστεί το κινητό του τηλέφωνο να εκπέμπει στην περιοχή της Ομόνοιας, αλλά λίγο αργότερα το στίγμα είχε χαθεί. Σε μικρό χρονικό διάστημα οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής είχαν πραγματοποιήσει έφοδο στο Παγκράτι και είχαν συλλάβει ένα άτομο, ενώ είχαν προσαγάγει ακόμη τρία.
Ο συλληφθείς είχε εκδοθεί στο Βέλγιο, αλλά από τη δακτυλοσκόπηση προέκυψε ότι δεν ήταν ο 27χρονος που αναζητούνταν. Οπως αναφέρει με νόημα αξιωματικός της ΕΛΑΣ., η άμεση κινητοποίηση της Αντιτρομοκρατικής δεν ήταν τυχαία, ενώ τα κλιμάκια της ΕΥΠ και οι αστυνομικοί στα ελληνικά νησιά, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, είχαν προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή του τρομοκράτη που εισήλθε στην Ελλάδα από τη Λέρο.
Πηγή: Έθνος