Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
«Σκληρά μέτρα στα σύνορα» παραδέχεται ο Κροάτης πρωθυπουργός
Το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία εφαρμόστηκε για λόγους εθνικής ασφάλειας, που είναι σημαντικότερη από οποιοδήποτε κέρδος, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς και για μία ακόμη φορά κατηγόρησε τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι οργανώνει την αποστολή όλων των προσφύγων.Το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία εφαρμόστηκε για λόγους εθνικής ασφάλειας, που είναι σημαντικότερη από οποιοδήποτε κέρδος, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς και για μία ακόμη φορά κατηγόρησε τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι οργανώνει την αποστολή όλων των προσφύγων στα κροατικά σύνορα σε συμφωνία με τη Βουδαπέστη, αλλά και με το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Κροατία, την Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ).
«Αυτός δεν είναι εμπορικός πόλεμος» είπε ο κ. Μιλάνοβιτς «επειδή η Κροατία δεν έχει θεσπίσει μέτρα που εισάγουν διακρίσεις, αλλά έκλεισε τα σύνορά της σε όλους για την εμπορευματική κίνηση».
«Το μέτρο μας στα σύνορα ίσως ήταν σκληρό, αλλά έπρεπε να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα και να ελέγξουμε τις ροές μεταναστών» ανέφερε ο Κροάτης πρωθυπουργός.
«Αλλά μία χώρα, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ και η οποία δε λειτουργεί ως κράτος, αλλά ως περιοχή μέσω της οποίας διέρχονται ανεξέλεγκτα πρόσφυγες ήταν η πρώτη που επέβαλε μέτρα που εισάγουν διακρίσεις σε βάρος των κροατικών φορτηγών και των κροατικών προϊόντων. Σε αυτό έπρεπε να αντιδράσουμε με νέα μέτρα» υπογράμμισε ο κ. Μιλάνοβιτς.
Ο Κροάτης πρωθυπουργός είπε ότι η Κροατία δεν μπορεί να δέχεται 10.000 πρόσφυγες ημερησίως «αν επιθυμεί να διατηρήσει την τάξη, η οποία εγγυάται ότι οι πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα με τέτοια εισροή προσφύγων δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα».
«Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και λειτουργίας του κράτους. Οι ιδιοκτήτες κάποιων εταιρειών, μεταξύ των οποίων και φίλοι μου, τώρα είναι σε δεύτερη μοίρα. Η εθνική ασφάλεια θα είναι πάντα μπροστά από τα κέρδη οποιασδήποτε εταιρείας» τόνισε ο κ. Μιλάνοβιτς.
Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς δεν διευκρίνισε πότε θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα.
«Συζητώ με τους συνεργάτες μου για το πότε θα ανοίξουμε εκ νέου τα σύνορα, δηλαδή όπως πήραμε την απόφαση, με τον ίδιο τρόπο και θα την αλλάξουμε , αλλά και θα την εφαρμόσουμε και πάλι, αν η Σερβία δεν αρχίσει να συμπεριφέρεται ως κράτος», είπε.
«Σε εμάς οι άνθρωποι εισέρχονται με 100 ευρώ και φεύγουν με 100 ευρώ. Στη Σερβία, τους τα παίρνουν. Καταλαβαίνετε πού είναι η διαφορά; Από μία οργανωμένη πολιτεία θα περίμενε κανείς να έχει κάποια κέντρα υποδοχής, όπως έχει και η Κροατία», δήλωσε ο κ. Μιλάνοβιτς.
Επανέλαβε ότι στον πρωθυπουργό της Σερβίας πρόσφερε «στόλο λεωφορείων» για τους πρόσφυγες, ώστε να μεταφέρονται προς τα ουγγρικά σύνορα και εν μέρει στη συνοριακή διάβαση με την Κροατία, Μπαγιάκοβο.
Πηγή: www.newsbeast.gr