Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Τουρκικές έριδες για την ασφάλεια
Το βράδυ της Δευτέρας, ο Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε έκτακτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για την «εντεινόμενη τρομοκρατική απειλή» από την απέναντι πλευρά των τουρκοσυριακών συνόρων. «Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη για τις εξελίξεις κατά μήκος.Το βράδυ της Δευτέρας, ο Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε έκτακτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για την «εντεινόμενη τρομοκρατική απειλή» από την απέναντι πλευρά των τουρκοσυριακών συνόρων. «Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη για τις εξελίξεις κατά μήκος των συνόρων της, οι οποίες απειλούν να ανατρέψουν τις περιφερειακές ισορροπίες», δήλωσε από το βήμα του κοινοβουλίου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων, αλλά ούτε και να παρασυρθούμε σε τυχοδιωκτισμούς» προσέθεσε ο ίδιος.
Οι κατά κύριο λόγο κουρδικές περιοχές στον συριακό Βορρά, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, αποτελούν πεδία μάχης μεταξύ των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG, οι οποίες συνδέονται με την ένοπλη, αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας ΡΚΚ. Οι πρόσφατες επιτυχίες των Κούρδων μαχητών, οι οποίες εξώθησαν τους τζιχαντιστές από στρατηγικής σημασίας περιοχές, έφεραν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο δημιουργίας αυτόνομης κουρδικής οντότητας στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, κάτι που η Άγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να εμποδίσει.
Φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ανέφεραν χθες ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να δημιουργήσει ουδέτερη ζώνη, μήκους 110 και πλάτους 33 χιλιομέτρων, μέσα στο συριακό έδαφος, προκειμένου να θωρακίσει την ασφάλεια των συνόρων της. Αντιφατικές παραμένουν οι πληροφορίες για την έκταση της τουρκικής επέμβασης, στην οποία αναμένεται να εμπλακούν δυνάμεις πυροβολικού και πεζικού.
«Ακόμη και προτού σχηματισθεί καν κυβέρνηση, κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου για να υπερασπιστούν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα» κατήγγειλε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Απαντώντας στις αιτιάσεις, ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ότι η χώρα του βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και ότι έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να υπερασπίζεται την ασφάλειά της. «Είναι άτοπο να ερμηνεύει κανείς μέτρα που λαμβάνονται για τη θωράκιση των συνόρων μας ως είσοδο της χώρας σε πόλεμο» τόνισε ο κ. Καλίν.
Από την πλευρά του, ο γνωστός αναλυτής της εφημερίδας Hurriyet, Μουράτ Γετκίν, έγραψε ότι ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, Νετσντέτ Οζέλ, εμφανίζεται αρνητικός στην ιδέα της στρατιωτικής επέμβασης. «Ο Οζέλ διατυμπανίζει τόσο ανοιχτά την αντίθεσή του σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, η οποία υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσε είτε την απομάκρυνση είτε τη δίωξή του» σχολιάζει ο αρθρογράφος, εκτιμώντας ότι το γεγονός της μη αντικατάστασής του διαμηνύει ότι το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής ηγεσίας αντιτίθεται στην επέμβαση.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/