Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
«Ράμπο» της Europol κατά τζιχαντιστών στο Ίντερνετ
Τη διαδικτυακή παρουσία του Ισλαμικού Κράτους και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία και χρησιμοποιεί για στρατολόγηση μαχητών αλλά και για να βρίσκει νύφες στους τζιχαντιστές, επιδιώκει να χτυπήσει η νέα ευέλικτη πανευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη που δημιουργείται από την EuropolΤη διαδικτυακή παρουσία του Ισλαμικού Κράτους και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία και χρησιμοποιεί για στρατολόγηση μαχητών αλλά και για να βρίσκει νύφες στους τζιχαντιστές, επιδιώκει να χτυπήσει η νέα ευέλικτη πανευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη που δημιουργείται από την Europol.
Στόχος είναι οι νέοι λογαριασμοί να κλείνουν σε διάστημα δύο ωρών από την έναρξη λειτουργίας τους, σύμφωνα με τον διευθυντή της Europol, Ρομπ Γουέινραϊτ, που δήλωσε ότι η νέα ομάδα αναλαμβάνει δράση από την 1η Ιουλίου.
Η ομάδα θα είναι μικρή -όχι περισσότερα από 20 μέλη- από διάφορες ευρωπαϊκές αστυνομίες και θα συνεργάζεται με εταιρείες του χώρου των κοινωνικών δικτύων οι οποίες δεν κατονομάστηκαν για τον εντοπισμό των επίμαχων λογαριασμών.
Η δουλειά της ομάδας δε θα είναι εύκολη, καθώς η διαδικτυακή προπαγανδιστική μηχανή του ΙΚ στέλνει έως και 100.000 tweets την ημέρα από περίπου 45.000 με 50.000 λογαριασμούς που συνδέονται με την οργάνωση.
Επιπλέον, καθώς το Ίντερνετ είναι ο πυρήνας της επικοινωνιακής πολιτικής του ΙΚ, η online παρουσία της είναι συνεχής. Τα μέλη της δε χρησιμοποιούν μόνο «επίσημους» λογαριασμούς μέσα από τη Συρία και το Ιράκ αλλά και άλλους από ένα ευρύτατο δίκτυο υποστηρικτών που αντιμετωπίζουν το Διαδίκτυο σαν ένα ακόμα μέτωπο του πολέμου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε tweet, βίντεο και κήρυγμα μοιράζεται και μεγεθύνεται σε τέτοιον βαθμό που είναι πολύ δύσκολο να σβηστεί, πόσω μάλλον όταν οι ίδιοι οι υποστηρικτές του δικτύου ακολουθούν μια αυτοκαταστροφική στρατηγική, σβήνοντας τους παλιούς λογαριασμούς και δημιουργώντας νέους, προτού προλάβουν να τους εντοπίσουν οι διωκτικές αρχές. Επίσης, χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένα μηνύματα για τις online συζητήσεις τους.
Εκτιμήσεις [Η Europol εκτιμά ότι περίπου 5.000 πολίτες της ΕΕ, περιλαμβανομένων ατόμων από τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, έχουν ταξιδέψει σε περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος – πιθανότατα έχοντας έρθει σε επαφή/στρατολογηθεί μέσω του Ίντερνετ.
Δύο περιπτώσεις από τη Βρετανία καταδεικνύουν και την επιτυχία της ιντερνετικής τζιχαντιστικής προπαγάνδας: ένας 17χρονος από τη Βόρεια Αγγλία έγινε ο νεότερος βομβιστής-καμικάζι της χώρας σε επίθεση που πραγματοποίησε το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, ενώ τρεις αδελφές εγκατέλειψαν τους συζύγους τους και -όπως πιστεύεται- πήγαν με τα εννέα παιδιά τους στη Συρία, για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών.
Η ανακοίνωση από την Europol για τη σύσταση της νέας ομάδας, το έργο της οποίας, όπως αναγνωρίζει η υπηρεσία, κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι, γίνεται μόλις λίγες εβδομάδες από τότε που ο Μάικλ Στάινμπαχ, βοηθός διευθυντή του FBI του τμήματος αντιτρομοκρατίας, δήλωσε ότι το Γραφείο αδυνατεί να παρακολουθεί τις κρυπτογραφημένες online συζητήσεις, τις οποίες συνήθως χρησιμοποιεί το ΙΚ για προπαγάνδα και για στρατολόγηση νέων μαχητών.
Για τον λόγο αυτό οι τεχνικές υπηρεσίες αναπτύσσουν νέα τεχνολογία που θα μπορεί να εντοπίζει ανώνυμους χρήστες, ενώ ήδη οι αμερικανικές διωκτικές αρχές έχουν στα χέρια τους μια νέα μηχανή αναζήτησης που πραγματοποιεί πιο αποτελεσματικές αναζητήσεις στον dark web (σκοτεινός ιστός), ο οποίος είναι προσβάσιμος με χρήση λογισμικού κρυπτογράφησης.