Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Συμμετοχή ΚΕΜΕΑ στο πρόγραμμα EU-CIRCLE
.To KEMEA συμμετείχε στην Εναρκτήρια Συνάντηση (Kick off Meeting) υλοποίησης του Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου ΕU-CIRCLE (A panEuropean framework for strengthening Critical Infrastructure resilience to climate change – 653824) η οποία διεξήχθει την 1η Ιουνίου 2015 στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.To KEMEA συμμετείχε στην Εναρκτήρια Συνάντηση (Kick off Meeting) υλοποίησης του Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου ΕU-CIRCLE (A panEuropean framework for strengthening Critical Infrastructure resilience to climate change – 653824) η οποία διεξήχθει την 1η Ιουνίου 2015 στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.
Το έργο ΕU-CIRCLE χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζοντας 2020” (Horizon 2020) DRS9-H2020-2014 “Disaster Resilience & Climate Change topic 1: Science and innovation for adaptation to climate change: from assessing costs, risks and opportunities to demonstration of options and practices”, under Secure Societies 1st call for proposals, το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για τη Έρευνα και τη Καινοτομία. Το έργο έχει διάρκεια 36 μηνών και συνολικό προϋπολογισμό 7.283.526,00€.
Το αντικείμενο μελέτης του ΕU-CIRCLE αφορά στην μελέτη και τον προσδιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των σχετικών κινδύνων στις ετερογενείς και διασυνδεδεμένες υποδομές ζωτικής σημασίας. Οι υποδομές αυτές (ενέργεια, μεταφορές, ύδρευση κ.α.) αποτελούν σημείο αναφοράς για τις μοντέρνες κοινωνίες, ενώ η διακοπή της απρόσκοπτης λειτουργίας τους έχει ευρύτατες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Ο στόχος του EU-CIRCLE είναι η βελτίωση της ανθεκτικότητας των υποδομών ζωτικής σημασίας ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον πλέον πρόσφορο τρόπο οι επιπτώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα και παράλληλα να προετοιμαστούν έγκαιρα για την αντιμετώπιση των μελλοντικών κλιματικών προκλήσεων.
Συντονιστής του έργου είναι το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών του Ινστιτούτου Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας (ΙΠΡΕΤΕΑ.) ενώ συμμετέχει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας υπο τον ρόλο του ως Εθνικό σημείο Επαφής Προστασίας Ευρωπαϊκών Υποδομών Ζωτικής Σημασίας, η Εθνικής Μετεωρολογική Υπηρεσία και 17 ακόμη εταίροι, μετεωρολογικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις και ερευνητικά / πανεπιστημιακά ιδρύματα από την Ελλάδα, Αγγλία, την Γαλλία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Κροατία, την Πολωνία και την Κύπρο.