Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ο Π. Καμμένος στο 3ο EXPOSEC
Το τρίτο ετήσιο συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με τη συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας, επιστημόνων και επιχειρηματιών του κλάδου της αμυντικής βιομηχανίας, διεξάγεται από χθες έως και σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της ΑθήναςΤο τρίτο ετήσιο συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με τη συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας, επιστημόνων και επιχειρηματιών του κλάδου της αμυντικής βιομηχανίας, διεξάγεται από χθες έως και σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Με τίτλο «Εθνική Άμυνα και Στρατηγικές Ασφάλειας στον σημερινό προκλητικό κόσμο», στις διάφορες θεματικές του συνεδρίου παρουσιάζονται οι τεράστιες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μας, σε σχέση με τις ραγδαίες γεωπολιτικές αλλά και πολεμικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη «γειτονιά» μας.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως «προμαχώνα» στην μάχη κατά της τρομοκρατίας για ολόκληρο τον κόσμο, τονίζοντας ότι «οι σύγχρονες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας», αναφερόμενος στις σύγχρονες εξελίξεις, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει ότι χρειαστεί στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ προκειμένου να συμβάλλει στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
Χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός:
«Η τρομοκρατία παραμένει η σημαντικότερη απειλή της διεθνούς κοινότητας, καθώς τα τελευταία χρόνια συνεχώς μετεξελίσσεται. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν εντοπίζονται αποκλειστικά στην ύπαρξη μιας κεντρικής ηγετικής ομάδας, η οποία για πρώτη φορά απέκτησε κρατικές δομές, αλλά και σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο οργανώσεων. Οι υποομάδες αυτές συνδέονται με την κεντρική ηγετική ομάδα και συχνά έχουν δυνάμεις στο εσωτερικό διαφόρων κρατών. Βλέπουμε περίεργες συνεργασίες τρομοκρατικών ομάδων και στόχοι δεν αποτελούν μόνο οι χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όλες οι χώρες μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
«Η ανικανότητα των κρατών να διαχειριστούν και να κρατήσουν στο εσωτερικό τους τα προβλήματα και τις διενέξεις, οδηγούν σε διαμάχες και συγκρούσεις που ξεπερνούν τα σύνορά τους. Τα κράτη αυτά, όπως η Λιβύη, η Συρία, το Ιράκ και η Υεμένη, παραμένουν άμεσες απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Παράλληλα, με το γεγονός των δυσανάλογων επιπτώσεων που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση, θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις πολιτιστικές και κοινωνικές αναταραχές, όπου δημιουργούν τον χώρο τροφής, καλλιέργειας και δράσης των εξτρεμιστικών οργανώσεων».
«Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται με τον πλέον τραγικό τρόπο, στη δράση της ISIS, που δημιουργήθηκε από την αδυναμία του κράτους να ασκεί έλεγχο επί των εδαφών του και κατάφερε στη συνέχεια να δραστηριοποιείται και να εισχωρεί, τόσο στο Ιράκ, όσο και στην Συρία, και να εξακολουθεί να αναζητά και να βρίσκει γόνιμο έδαφος στην αναπτυσσόμενη μετεπαναστατική αστάθεια στη Λιβύη». Ο υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε ότι η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων γίνεται «με κάθε κόστος», ενώ ενημέρωσε το κοινό ότι το πρωί τον κάλεσε ο τούρκος πρέσβης στην Άγκυρα. «Θα πάω, αλλά δε γίνεται από τη μία να δηλώνουμε τη φιλία μας και τη συνεργασία μας και την ίδια στιγμή η Τουρκία να πραγματοποιεί προκλήσεις στο Αιγαίο», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα καλλιεργεί τις συμμαχίες της αυτή την εποχή με το Ισραήλ –απόδειξη οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις- και με την Αίγυπτο.
Στις διεθνείς προκλήσεις και στην εμπλοκή της χώρας του στα «μέτωπα» του πλανήτη, αναφέρθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, David Pearce, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος σχετικά με τη λύση στο ουκρανικό ζήτημα, προασπιζόμενος τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, οι οποίες κάποια στιγμή «θα φέρουν αποτέλεσμα ώστε να αλλάξει η στάση της».
Ο πρέσβης επανέλαβε τους στόχους για τη Μέση Ανατολή, που είναι η υποβάθμιση και η σταδιακή καταστροφή του Ισλαμικού Χαλιφάτου, με τις προσπάθειες της διεθνούς συμμαχίας, η τελική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν αλλά και στην έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος, για το οποίο εξέφρασε τη συμπάθειά του στην Ελλάδα που το επωμίζεται μόνη της σε μεγάλο βαθμό. Τέλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το γεγονός ότι παρά την οικονομική κρίση, η χώρα μας συμμετέχει και ενισχύει τη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία.
Τον λόγο πήρε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος τόνισε με τη σειρά του την αναγκαιότητα να αναγνωρίσουμε το ασταθές και επικίνδυνο γεωπολιτικό περιβάλλον που αναπτύσσεται γύρω από τη χώρα μας, δεδομένης και της «αβεβαιότητας που μπορεί να προκύψει στο μέλλον από την Τουρκία, που κυβερνάται με ένα ακραίο προσωποπαγές σύστημα».
Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε αναλυτικά στην ανάγκη βαθειάς και ταχείας μεταρρύθμισης των Ένοπλων Δυνάμενων, προκειμένου αυτές να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους σε όρους… 21ου αιώνα. «Γνωρίζουμε ότι τα μισά στρατόπεδα της χώρας πρέπει να κλείσουν και αντί αυτών, να δοθεί έμφαση σε μικρότερες, πιο ευέλικτες μονάδες», τόνισε.
Στο συνέδριο θα συζητηθούν σήμερα και αύριο το ζήτημα της διαφάνειας στην αγορά εξοπλισμών και το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, η κυβερνοασφάλεια, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και οι πολιτικές που ακολουθούνται στο μεταναστευτικό πρόβλημα.
Πηγή: http://www.zougla.gr/