Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Τα ρωσικά drones Orlan-10 ελέγχουν στην Αρκτική
.
Άγνωστο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) Orlan-10, που εντάσσονται στην κατηγορία των TUAV (tactican unmanned aerial vehicles) αναμένεται να αναπτύξει στην Αρκτική η Ρωσία από την 1η Μαΐου.
Άγνωστο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) Orlan-10, που εντάσσονται στην κατηγορία των TUAV (tactican unmanned aerial vehicles) αναμένεται να αναπτύξει στην Αρκτική η Ρωσία από την 1η Μαΐου.
Όπως αναφέρει το Jane’s, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση στις 24 Απριλίου, τέσσερις μήνες μετά την ανακοίνωση από το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS ότι TUAV θα αναπτύσσονταν μαζί με τις αρκτικές δυνάμεις της χώρας στον ανατολικό στρατιωτικό τομέα της. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα ελικοφόρα αεροσκάφη θα χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση διαδρομών θαλάσσιας πλοήγησης στις ρωσικές ζώνες και για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Το Orlan-10 ζυγίζει περίπου 16 κιλά και διαθέτει μια υψηλής ανάλυσης φωτογραφική κάμερα, μία τηλεοπτική κάμερα και ένα IR imager. Έχει ταχύτητα cruise μεταξύ 90 και 150 χλμ/ ώρα, επιχειρησιακή οροφή 16.500 ποδών και αυτονομία 16 ωρών. Εκτοξεύεται με καταπέλτη και ανακτάται με αλεξίπτωτο. Μπορεί να επιχειρεί και σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -30 βαθμούς Κελσίου, και είναι ένα από τα μοντέλα που έχουν σχεδιαστεί από τη Ρωσία για επιχειρήσεις σε αρκτικό περιβάλλον: μεταξύ άλλων, σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται τα ZALA Aero Strekoza και Enics Eleron-3SV, που έχουν δοκιμαστεί εκτενώς στην Αρκτική.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η εν λόγω απόφαση μπορεί να μη φαίνεται να έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, λόγω του μικρού αριθμού των drones που αναμένεται να αναπτυχθούν, ωστόσο υποδεικνύει τη φιλοδοξία της Ρωσίας να εδραιώσει τις αξιώσεις της στην περιοχή, καθώς η τήξη των πάγων ανοίγει νέους διαδρόμους και πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου. Η ρωσική κινητικότητα στην περιοχή ανάγεται στο 2007, όταν ο πρόεδρος Πούτιν διέταξε το κάρφωμα μιας ρωσικής σημαίας στον πυθμένα του Αρκτικού Ωκεανού, σε μια συμβολική κίνηση. Έκτοτε, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εντείνουν τη δραστηριότητά τους στην περιοχή, με επαναλειτουργία σειράς βάσεων του Ψυχρού Πολέμου και ενίσχυση των υπαρχόντων δυνάμεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει κάποια άλλη χώρα που να είναι σε τέτοιο επίπεδο ετοιμότητας για επιχειρήσεις στην περιοχή.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/