Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό
.Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαλεί την Πέμπτη με θέμα το μεταναστευτικό ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόναλντ Τουσκ, μετά τα πολύνεκρα ναυάγιο στη Μεσόγειο. «Αποφάσισα να συγκαλέσω μια έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδο την Πέμπτη με θέμα την κατάσταση στην Μεσόγειο»…Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαλεί την Πέμπτη με θέμα το μεταναστευτικό ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόναλντ Τουσκ, μετά τα πολύνεκρα ναυάγιο στη Μεσόγειο. «Αποφάσισα να συγκαλέσω μια έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδο την Πέμπτη με θέμα την κατάσταση στην Μεσόγειο», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter, μετά το σχετικό αίτημα που διατύπωση ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
Κατά τη Σύνοδο θα εξετασθούν προτάσεις για άμεση δράση σε τέσσερα μέτωπα: Τον αγώνα κατά των δουλεμπόρων, την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων διάσωσης, την παροχή βοήθειας στα κράτη-μέλη που υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις, τη συνεργασία με τα κράτη προέλευσης ή διέλευσης των προσφύγων και μεταναστών.
Όπως υπογράμμισε, «δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις» για το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, ωστόσο η ΕΕ «δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν» κάθε χρόνο προσπαθώντας να διασχίσουν τη θάλασσα προς την Ευρώπη. «Η κατάσταση στη Μεσόγειο αφορά όλη την Ευρώπη. Πρέπει να δράσουμε μαζί», κατέληξε.
Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών, στη σύσκεψη που είχαν στο Λουξεμβούργο, δεσμεύτηκαν να σταματήσουν τους θανάτους προσφύγων στη Μεσόγειο αυξάνοντας τις διασώσεις και συλλαμβάνοντας τους διακινητές. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δείξει στο παρελθόν απροθυμία να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, ισχυριζόμενες πως με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσουν τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.
«Αυτό που διακυβεύεται είναι η φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι. «Δεν μπορούμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μια ιταλική απάντηση», πρόσθεσε. Οι βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αφήσει μέχρι τώρα κατά ένα μεγάλο μέρος τις επιχειρήσεις διάσωσης στα χέρια νότιων χωρών, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε σχεδόν 8.000 πρόσφυγες στη Μεσόγειο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ.. Τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι, πολλοί από αυτούς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την πείνα στην Αφρική, πέθαναν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φθάσουν στην Ευρώπη το 2014, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ., Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να οικοδομήσει μια «κοινή αίσθηση ευθύνης» για την αντιμετώπιση της κρίσης και ότι οι ηγέτες της ΕΕ. μελετούν το ενδεχόμενο της σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Είναι «ηθικό καθήκον» της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να εστιάσει την ευθύνη μας ως Ευρωπαίων στο να εμποδίσουμε αυτού του είδους τις τραγωδίες να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά», είπε η Μογκερίνι. «Θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια αίσθηση κοινής ευρωπαϊκής ευθύνης, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία εύκολη λύση, καμία μαγική λύση», πρόσθεσε.