Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Νέες δυνατότητες αναγνώρισης εν κινήσει της ίριδας
Σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα από τον οργανισμό SRI International
Η ίριδα του ματιού κάθε ανθρώπου είναι μοναδική, όπως και τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Κάθε ένα από τα μάτια μας έχει τη δική του εντελώς διαφορετική ίριδα με απολύτως μοναδικούς σχηματισμούς. Μάλιστα, εάν δεν συμβεί κάποιος τραυματισμός, οι ίριδες παραμένουν αμετάβλητες καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Η ίριδα του ματιού κάθε ανθρώπου είναι μοναδική, όπως και τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Κάθε ένα από τα μάτια μας έχει τη δική του εντελώς διαφορετική ίριδα με απολύτως μοναδικούς σχηματισμούς. Μάλιστα, εάν δεν συμβεί κάποιος τραυματισμός, οι ίριδες παραμένουν αμετάβλητες καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η ποικιλότητα και η πολυπλοκότητα αυτών των σχηματισμών σε συνδυασμό με την τυχαία κατανομή τους σε ολόκληρο τον ανθρώπινο πληθυσμό, καθιστούν την ίριδα αξιοποιήσιμη στην ανάπτυξη βιομετρικών συστημάτων.
Η αναγνώριση της ίριδας έχει χρησιμοποιηθεί ως βιομετρικό χαρακτηριστικό για εφαρμογές ελέγχου πρόσβασης εδώ και πολλά χρόνια. Τον τελευταίο καιρό όμως έχουμε ακούσει πολλά περισσότερα σχετικά με τις σαρώσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ωστόσο, η αναγνώριση της ίριδας έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα βιομετρικά στοιχεία, καθώς η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει διανύσει πολύ δρόμο.
«Προστατευόμενο» βιομετρικό στοιχείο
Ο Mark Clifton, αντιπρόεδρος του τμήματος προϊόντων και υπηρεσιών του SRI International, αποκαλεί την ίριδα “προστατευόμενο” βιομετρικό στοιχείο, που συνήθως δεν τραυματίζεται και είναι απίθανο να έχει μολυνθεί, όπως για παράδειγμα, συμβαίνει πολύ συχνά με τα δάχτυλα των χεριών μας. Η ίριδα είναι επίσης ένα πιο περίπλοκο βιομετρικό χαρακτηριστικό, παρέχοντας περίπου 250 σημεία αναγνώρισης (έναντι 13 ή περίπου τόσα, σε ένα δακτυλικό αποτύπωμα). Η ακρίβεια είναι, επομένως, μεγαλύτερη: Το ποσοστό των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων είναι περίπου 1 στα 1,4 εκατομμύρια για μία μόνο σάρωση ίριδας, ενώ η πιθανότητα σχεδόν εκμηδενίζεται σε 1 στα 1,4 τρισεκατομμύρια, εάν σαρωθούν και αναγνωρισθούν και τα δύο μάτια. Αντίθετα, θα μπορούσε να υπάρχει μια ψεύτικη θετική αναγνώριση σε σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων σε ποσοστό 1 στις 100.000 σαρώσεις. Φυσικά να υπογραμμίσουμε ότι όλοι ειδικοί επισημαίνουν πως τα ποσοστά αυτά είναι προσεγγιστικά και όχι απόλυτα.
Το SRI International, το οποίο είναι ένα μη κερδοσκοπικό, ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο που εξυπηρετεί την αμερικανική κυβέρνηση και τη σχετική βιομηχανία υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα που παρουσιάσει η μέθοδος της αναγνώρισης της ίριδας στο πλαίσιο του συνεδρίου ΑSIS 2014, παρουσιάζοντας το IOM PassPort SL. Πρόκειται για ένα εμπορικά διαθέσιμο προϊόν αναγνώρισης βιομετρικών χαρακτηριστικών που δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες που το χρησιμοποιούν σε κτιριακές εγκαταστάσεις τους, να ενσωματώνουν τη «σύλληψη» προσώπων και της ίριδας των ματιών διερχόμενων ατόμων απευθείας στις περιστρεφόμενες εισόδους ή τις πύλες ή τις όποιες υποδομές αυτοί επιλέξουν. Με ταχύτητα επεξεργασίας 30 άτομα ανά λεπτό, το IOM PassPort SL επιλύει τα προβλήματα ταυτότητας που συνδέονται με το συνωστισμό και τις υποδομές που χαρακτηρίζονται από περιορισμούς στους χώρους τους. Οι χρήστες απλά περπατούν με ένα φυσικό ρυθμό και το σύστημα καταγράφει εν κινήσει τις ίριδές τους. Πρόκειται για ένα προϊόν ιδανικό για χρήση σε σταθμούς αεροδρομίων, μεγάλα κέντρα διασκέδασης, εταιρικά λόμπι, και ημεία ελέγχου ασφάλειας.
“Iris on the Move”
Το σύστημα «Iris on the Move», δηλαδή «Ίριδα στην κίνηση», αναπτύχθηκε τρία ή τέσσερα χρόνια πριν, στο SRI και αποτελεί το επιστέγασμα της εμπειρίας και τεχνογνωσίας που προσέφερε μια σειρά προϊόντων από μικρά συστήματα που ελέγχουν την πρόσβαση από μια απλή πόρτα μέχρι συστήματα εισόδων υψηλής απόδοσης.
Αυτό που διαφοροποιεί την τεχνολογία SRI είναι η ικανότητα να εντοπίζει ίριδες από απόσταση και παρά την κίνηση του ατόμου, και χωρίς να χρειάζεται να κοιτάξει προς κάποια συσκευή αναγνώρισης εσωτερικά ή εξωτερικά, ούτε και να εξαρτάται η αναγνώριση αυτή από τον κάθε φορά μεταβαλλόμενο παράγοντα του εξωτερικού ή εσωτερικού φωτισμού.
Πώς λειτουργεί το SRI; Καθώς κάποιος περπατά μέσω του συστήματος, η κάμερα εντοπίζει στιγμιαία το πρόσωπο και τα μάτια του, παρέχει φωτισμό, συλλαμβάνει τις ίριδες, τις αναγνωρίζει, και ανοίγει μια πύλη ή μια πόρτα εισόδου. Το σύστημα χρησιμοποιεί μια εγγύς στο υπέρυθρο πηγή φωτός, η οποία είναι αόρατη. Δεν υπάρχει όριο στο μέγεθος της βάσης δεδομένων, και το SRI έχει τόσο αναπτυγμένα συστήματα στον τομέα αυτό που έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει μία ξεχωριστή ίριδα σε μια βάση δεδομένων 6-7 εκατομμυρίων ιρίδων. «Όσο τα μάτια σας είναι ανοιχτά και μπορούμε να δούμε τις ίριδές σας, μπορούμε να τις επεξεργαστούμε», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Clifton.
Η χρήση ενός υψηλής απόδοσης συστήματος είναι πιο ακριβή από άποψη κόστους, αλλά η απόσβεση είναι εύκολη γιατί οι υψηλότερες αποδόσεις μειώνουν τον αριθμό των εισόδων που απαιτούνται, σημειώνει ο κ. Clifton. Η εγγραφή στο σύστημα μπορεί να περιλαμβάνει ένα περίπτερο self-service, όπου ο χρήστης θα μπορεί να γράφει το όνομά του και άλλες πληροφορίες, και στη συνέχεια, πατώντας ένα κουμπί να «συλλαμβάνει» το πρόσωπο και την εικόνα της ίριδας του ματιού του. Υπάρχει επίσης και φορητό σύστημα εγγραφής.
Οι υψηλής ανάλυσης κάμερες που χρησιμοποιούν τα συστήματα SRI παρέχουν εικόνες υψηλής ποιότητας από 80 pixel για όλη την ίριδα μέχρι εκατοντάδες pixels, σε συνάρτηση με το προϊόν αλλά και την απόσταση από την οποία λειτουργεί, και η οποία κυμαίνεται από 0,45 μέτρα έως 3 μέτρα.
Ενδιαφερόμενες αγορές
Οι αγορές οι οποίες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για προϊόντα που αφορούν την αναγνώριση της ίριδας του ματιού περιλαμβάνουν την αγορά συστημάτων ελέγχου πρόσβασης και χρόνου προσέλευσης, ενώ η επόμενη γενιά αναλόγων συστημάτων θα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τις καταναλωτικές εφαρμογές οικιακών χρηστών. Καθώς οι τιμές των συστημάτων αναγνώρισης ίριδας διαρκώς υποχωρούν, αυτό θα τα καταστήσει πιο ελκυστικά και πιο συνηθισμένα στον τομέα των οικονομικών συναλλαγών.
Οι εφαρμογές περιλαμβάνουν τη χρήση φορητού συστήματος αναγνώρισης ίριδας για χρόνο και παρουσία. Μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία χρησιμοποιεί ένα σύστημα σε 34 διαφορετικά εργοτάξια όπου απασχολούντα 18.000 εργαζόμενοι. Το σύστημα αυτό κατάφερε να μειώσει τον κίνδυνο σε απάτες μισθοδοσίας, σε ποσοστό της τάξης του 10%. Επίσης το ίδιο σύστημα μπορεί να πιστοποιήσει την ταυτότητα του κόσμου που εργάζεται σε κάθε εργοτάξιο και να επιβεβαιώσει την αρμοδιότητά του και αδειοδότησή του για την παρουσία στο χώρο.
Ίριδα αντί κάρτας
Εάν χρησιμοποιηθούν σε συνεργασία με συστήματα αναγνώρισης κάρτας, τα συστήματα αναγνώρισης ίριδας μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των χαμένων ή ξεχασμένων καρτών. Για παράδειγμα, σε κάποιον χώρο όπου απασχολούνται ή εισέρχονται χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποιώντας κάρτες εισόδου μέσω συστημάτων ελέγχου πρόσβασης, στατιστικώς περίπου 200 ως 300 ημερησίως από αυτούς μπορεί να έχουν απολέσει ή ξεχάσει στο σπίτι την κάρτα τους. Εάν λοιπόν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ενός ειδικά εξοπλισμένου κιοσκιού που φέρει σύστημα αναγνώρισης ίριδας, θα μπορούν όλοι όσοι δεν έχουν μαζί τους την κάρτα εισόδου να εφοδιαστούν με μια νέα προσωρινή κάρτα κι έτσι, να μην απαιτείται η χρήση ενός ή και δύο επιπλέον φρουρών ασφαλείας για μια τέτοια αποστολή.
Τα συστήματα αναγνώρισης ίριδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αντικατασταθούν συστήματα ελέγχου πρόσβασης με κάρτα. Για παράδειγμα, το πανεπιστήμιο του Auburn, στην πολιτεία της Αλαμπάμα των ΗΠΑ χρησιμοποιεί το σύστημα «Iris on the Move» προκειμένου να ελέγξει την πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις, εξαλείφοντας την ανάγκη χρήσης και κατοχής κλειδιών ή καρτών πρόσβασης από τους ενδιαφερόμενους.
Προσωπικά δεδομένα;
Ένα σοβαρό ζήτημα που χρήζει αντιμετώπισης είναι αυτό που συσχετίζει τη λήψη πληροφοριών σχετικών με βιομετρικά χαρακτηριστικά, όπως π.χ. η ίριδα του ματιού, με την προστασία των προσωπικών δεδομένων του κατόχου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε άλλες χώρες υπάρχει έντονος προβληματισμός έως και καχυποψία για τέτοια ζητήματα. Ωστόσο, στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι δηλώνουν πρόθυμοι να «παραδώσουν» την ιδιωτικότητά τους, εάν υπάρχει ένα «αντάλλαγμα», όπως για παράδειγμα, η άνεση και η καλύτερη εξυπηρέτησή τους. «Όλοι όσοι αναρτούν τα διάφορα προσωπικά τους δεδομένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ασφαλώς δε θα πρέπει να ανησυχούν εάν κάποιος «φωτογραφίζει» το πρόσωπό τους ή την ίριδα των ματιών τους για λόγους ασφαλείας αλλά και δικής τους άνεσης», σχολιάζει ο αντιπρόεδρος του τμήματος προϊόντων και υπηρεσιών της SRI International, ο Mark Clifton.
Σε όλο και περισσότερες χώρες διαδίδεται και ενισχύεται η χρήση τέτοιων συστημάτων βιομετρικών χαρακτηριστικών. Από τη Βραζιλία όπου αναγνωρίζονται με αυτό τον τρόπο ψηφοφόροι, έως την Ινδία για την παρακολούθηση των δικαιούχων συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Επίσης, πολύ χρήσιμα μπορούν να είναι τα συστήματα αναγνώρισης ίριδας σε κάποιους πολιτισμούς, όπως για παράδειγμα των ακραίων ισλαμιστικών κοινωνιών, όπου επιβάλλεται στις γυναίκες να κυκλοφορούν φέροντας σκεπασμένο το πρόσωπό τους με μπούρκα. Για παράδειγμα, η SRI έχει εγκαταστήσει ένα σύστημα αναγνώρισης ίριδας στο πανεπιστήμιο θηλέων της Σαουδικής Αραβίας.
Ο SRI International είναι πρωτίστως ένας ερευνητικός και αναπτυξιακός οργανισμός ο οποίος βρίσκεται πίσω από πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα σε διάφορες αγορές, όπως για παράδειγμα, η φωνητική εφαρμογή Apple’s Siri, το χειρουργικό ρομπότ DaVinci, και το σύστημα φωνητικής αναγνώρισης Nuance.
{gallery}1343{/gallery}