Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ο ΟΗΕ μετρά 25.000 διεθνείς μαχητές υπέρ του ISIS
Ο αριθμός των φανατικών μουσουλμάνων που φεύγουν από την πατρίδα τους, για να ενταχθούν στην αλ-Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, τη Συρία και σε άλλες χώρες, έχει ανέλθει σε περισσότερους από 25.000, προερχόμενοι από πάνω από 100 χώρες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ΟΗΕ.Ο αριθμός των φανατικών μουσουλμάνων που φεύγουν από την πατρίδα τους, για να ενταχθούν στην αλ-Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, τη Συρία και σε άλλες χώρες, έχει ανέλθει σε περισσότερους από 25.000, προερχόμενοι από πάνω από 100 χώρες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ΟΗΕ.
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων που παρακολουθεί τις κυρώσεις από μέρους του ΟΗΕ κατά της Αλ Κάιντα, δήλωσε στην έκθεση που δημοσιοποίησε το Associated Press ότι ο αριθμός των ξένων τρομοκρατών μαχητών που προέρχονται από τρίτες χώρες αυξήθηκε κατά 71% από τα μέσα του 2014 έως και τον Μάρτιο του 2015.
Ανέφερε επίσης ότι η κλίμακα του προβλήματος έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία τρία χρόνια και η ροή των ξένων μαχητών «είναι υψηλότερη από ό, τι υπήρξε ποτέ ιστορικά».
Ο συνολικός αριθμός των ξένων τρομοκρατών μαχητές «αυξήθηκε απότομα από μερικές χιλιάδες … πριν από μια δεκαετία σε περισσότερα από 25.000 σήμερα», όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της έκθεσης προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η έκθεση αναφέρει ότι μόνο στις δύο χώρες, Συρία και Ιράκ, οι ξένοι μαχητές είναι περίπου 20.000. Ταξίδεψαν στις χώρες αυτές για να αγωνιστούν κυρίως για το κράτος Ισλαμικής ομάδας, αλλά και το Al-Nusra Front.
Μία στρατιωτική ήττα της οργάνωσης του ISISστη Συρία και το Ιράκ θα μπορούσε να έχει ως ακούσια συνέπεια τη διοχέτευση στις χώρες προέλευσης πολλών εξ αυτών των μαχητών. Και ενώ οι κυβερνήσεις επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της απειλής από τη δράση τέτοιων μαχητών, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ ανέφερε ότι είναι πιθανό πως ορισμένοι από αυτούς υποφέρουν από όσα είδαν και χρειάζονται ψυχολογική βοήθεια, αλλά και ότι αρκετοί άλλοι μπορεί να προσληφθούν από διάφορα εγκληματικά δίκτυα.
Επιπλέον στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με την έκθεση αλλά και με στοιχεία των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, τον Μάρτιο, περίπου 6.500 ξένοι μαχητές ήταν ενεργοί. Εκατοντάδες αλλοδαποί αγωνίζονται και στην Υεμένη, τη Λιβύη και το Πακιστάν, περίπου 100 στη Σομαλία, καθώς και άλλοι που βρίσκονται στη Βόρεια Αφρική και στις Φιλιππίνες.
Ο αριθμός των χωρών από όπου οι μαχητές προέρχονται έχει επίσης αυξηθεί δραματικά. Ενώ ήταν πολύ μικρός αυτός ο αριθμός στη δεκαετία του 1990, σήμερα ανέρχεται σε πάνω από 100. Δηλαδή μιλάμε για περισσότερες από τις μισές χώρες του κόσμου! Ανάμεσά τους βρίσκονται και χώρες που δεν είχαν ποτέ προηγούμενους δεσμούς με την Αλ Κάιντα και συνεργαζόμενες ομάδες της.
Υψηλός είναι ο αριθμός των ξένων μαχητών που προέρχονται από την Τυνησία, το Μαρόκο, τη Γαλλία και τη Ρωσία, ενώ αύξηση σημειώθηκε και τους προερχόμενους από τις Μαλδίβες, τη Φινλανδία και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, ενώ τους πρώτους μαχητές έδωσαν χώρες από την υποσαχάρια Αφρική.
Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων δήλωσε ότι οι μαχητές και τα δίκτυά τους «αποτελούν άμεση και μακροπρόθεσμη απειλή» και «επείγον παγκόσμιο πρόβλημα ασφαλείας» που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πολλά μέτωπα.
Στα διεθνή ταξίδια, αναφέρει η ίδια πηγή, η πιθανότητα ενός ατόμου από οποιαδήποτε χώρα να πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης αυξάνεται, ιδιαίτερα μέσω επιθέσεων που στοχεύουν ξενοδοχεία και δημόσιους χώρους.
Σύμφωνα με την επιτροπή του ΟΗΕ, λιγότερο από το 10 % των βασικών πληροφοριών για τον εντοπισμό ξένων μαχητών έχει διοχετευθεί σε παγκόσμια συστήματα και απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών. Ως θετικό παράδειγμα, επισήμανε ότι η «λίστα παρακολούθησης» στην Τουρκία – ένα βασικό σημείο διέλευσης προς τη Συρία και το Ιράκ – τώρα περιλαμβάνει 12.500 άτομα.