Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Οι νέες τεχνολογικές τάσεις στο 2015 στο χώρο της ασφάλειας
Το Internet of Think (ΙοΤ) και τα πλεονεκτήματα της σύνδεσης μέσω δικτύου IP
Το νέο HD πρότυπο 4K ή «Ultra HD» ήταν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στο πεδίο της τεχνολογίας τη χρονιά που έφυγε και ασφαλώς από τους ειδήμονες της αγοράς ασφάλειας εκτιμάται ότι θα είναι το επόμενο βήμα στη συνεχή προσπάθεια του κλάδου να βελτιώσει την ποιότητα της εικόνας και να αυξήσει την κάλυψη επιτήρησης…
Το νέο HD πρότυπο 4K ή «Ultra HD» ήταν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στο πεδίο της τεχνολογίας τη χρονιά που έφυγε και ασφαλώς από τους ειδήμονες της αγοράς ασφάλειας εκτιμάται ότι θα είναι το επόμενο βήμα στη συνεχή προσπάθεια του κλάδου να βελτιώσει την ποιότητα της εικόνας και να αυξήσει την κάλυψη επιτήρησης. Η τεχνολογία 4K αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην τεχνολογία και σε πλήθος προϊόντων εντός του νέου έτους 2015, αλλά και στα επόμενα χρόνια.
Η ποιότητα της εικόνας είναι ένα από τα βασικά μελήματα της βιομηχανίας και η πραγματική πρόκληση είναι η βελτιστοποίησή της, ανεξάρτητα από το πόσο κακές είναι οι συνθήκες που επικρατούν στον περιβάλλοντα χώρο της κάλυψης. Η τεχνολογία που βελτιώνει την ποιότητα της εικόνας για προηγμένες εφαρμογές βίντεο θα είναι μια βασική καινοτομία στο επόμενο διάστημα και ένα οδηγός για τη βιομηχανία της ασφάλειας.
Ωστόσο, οι εξελίξεις στην ποιότητα της εικόνας έχουν δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση όσον αφορά στη διαχείριση των υποδομών που απαιτούνται για την υποστήριξή της. Για παράδειγμα, αυτές οι εξελίξεις μπορεί να συνεπάγονται σημαντική επιβάρυνση για το bandwidth που μπορούμε να κατεβάσουμε (download speed) και να στείλουμε ή αλλιώς να ανεβάσουμε (upload speed) ή για τις απαιτήσεις αποθήκευσης, που καθιστούν απαραίτητες για παράδειγμα τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους συμπίεσης.
VSaaS και cloud computing
Σε αυτό το σημείο, πολύ σημαντικές είναι οι υπηρεσίες που έρχεται να προσφέρει η έννοια του video surveillance-as-a-service (VSaaS). Το VSaaS πρακτικά σημαίνει ότι οι χρήστες για να «τρέχουν» μία εφαρμογή δεν θα απαιτείται να διαθέτουν παρά ένα τερματικό το οποίο θα συνδέεται με έναν κεντρικό server, στον οποίο θα βρίσκεται εγκατεστημένη η εφαρμογή και όλα τα δεδομένα. Η υπηρεσία VSaaS γίνεται ανεκτίμητη για τη διαχείριση και την εποπτεία της αρχειοθέτησης βίντεο μέσω αποθήκευσης clouding. Τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης μπορούν να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την πρόληψη ή τη διερεύνηση εγκληματικών πράξεων, όταν εγκαθίστανται σε χώρους, όπως εμπορικά κέντρα, πάρκα, τράπεζες, αεροδρόμια και άλλες θέσεις μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση για συστήματα παρακολούθησης και καταγραφής βίντεο αποτελεί αντανάκλαση και των αυξανόμενων ανησυχιών που αφορούν στην ασφάλεια και το αναπτυσσόμενο ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο σχετικά με αυτήν. Σύμφωνα με την έρευνα Transparency Market Research, η αγορά κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης και VSaaS αναμένεται να ανέλθει στην αξία των 42,81 δισ. δολαρίων από το 2019, αυξανόμενη με μέσο ετήσιο ρυθμό 19,1% από το 2013 έως το 2019. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εν λόγω έρευνας, η αγορά συστημάτων καμερών βιντεοεπιτήρησης που βασίζονται στην τεχνολογία ΙΡ αναμένεται να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 24,2% κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης 2013-2019.
Αποτιμώμενη στα 9,49 δισ. δολάρια το 2012, η αγορά του hardware υλικού αναμένεται να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 17,3% κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης από το 2013 έως το 2019. Το υλικό αυτό αποτελείται από αναλογικές και IP κάμερες παρακολούθησης, συσκευές εγγραφής και αποθήκευσης, κωδικοποιητές και οθόνες.
Ο τομέας εγγραφής και αποθήκευσης κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο 37% το 2012 στο σύνολο της αγοράς του υλικού, ακολουθούμενος από τον τομέα καμερών παρακολούθησης με μερίδιο 32%. Ωστόσο, με βάση τα νεώτερα στοιχεία, ο τομέας εγγραφής και αποθήκευσης αναμένεται να χάσει μερίδια κατά τα επόμενα χρόνια, λόγω της αυξανόμενης προτίμησης για την αποθήκευση μέσω clouding (VSaaS).
Επίσης, το ποσοστό των καμερών παρακολούθησης αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 46% μέχρι το 2019, λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας των IP καμερών παρακολούθησης, που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα βίντεο και ενσωματωμένες συσκευές εγγραφής.
Το cloud computing μπορεί να ήταν μια λέξη …αργκό για τους κύκλους των «μυημένων» της πληροφορικής επί αρκετά χρόνια, αλλά στην εποχή μας πλέον τείνει να κυριαρχήσει όσον αφορά την αποθήκευση πληροφοριών και ψηφιακών αρχείων. Είτε σε ένα κοινό περιβάλλον, όπου η μίσθωση διακομιστών μοιράζεται με άλλους πελάτες, είτε σε ένα ιδιωτικό περιβάλλον, όπου τα δεδομένα και οι εφαρμογές του χρήστη αποθηκεύονται σε απομόνωση, το cloud computing ξεχωρίζει για τρία πλεονεκτήματα: διαθέτει πλεονάζοντα αποθηκευτικό χώρο, έχει δυνατότητα επέκτασης και μετατοπίζει το κόστος από τις κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX) στις λειτουργικές δαπάνες (OPEX).
Ανάλογα με το αν το «σύννεφο» φιλοξενείται ή «τρέχει» εσωτερικά σε κάποια εταιρεία, μπορεί επίσης να υπάρχει η ευκολία χρήσης λειτουργιών συντήρησης και βελτίωσής του, όπως αναβαθμίσεις, ενημερώσεις και αναβαθμίσεις σε τρίτους.
Η αποθήκευση μέσω Cloud αναμένεται να αυξηθεί αναπόφευκτα κατά τη διάρκεια του 2015. Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Ερευνών για το λιανικό εμπόριο (CRR), σε συνεργασία με την εταιρεία Axis Communications απευθύνθηκε σε σχεδόν τριακόσιους βρετανούς εμπόρους λιανικής. Το ερώτημα ήταν το πώς θα ήθελαν να έχουν πρόσβαση στα συστήματα βιντεοεπιτήρησης στο εσωτερικό των καταστημάτων τους και αν η πρόσβαση αυτή θα βοηθούσε να γίνεται μέσω κινητής συσκευής.
Η πλειοψηφία των ερωτώμενων (82%) απάντησε ότι προτιμά να έχει θέα εσωτερικά στο κατάστημά του εξ αποστάσεως –ένα ποσοστό αυξημένο κατά 6,5% σε σχέση με το 2013. Αυτή η απαίτηση για λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο διατυπώθηκε από το 68% των εμπόρων λιανικής, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα επιθυμούσαν να κάνουν χρήση κινητής συσκευής (π.χ. smartphone ή τάμπλετ) προκειμένου να έχουν οπτική πρόσβαση εσωτερικά στο κατάστημα μέσω του σχετικού βίντεο.
Όσον αφορά την επεκτασιμότητα, δεν αποτελεί μόνο παράγοντα που καλύπτει την ανάγκη για περισσότερες κάμερες. Επιπλέον, επιτρέπει την πρόσβαση σε μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ και δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων, εάν για παράδειγμα, απαιτείται μία υψηλότερη ανάλυση ή ένας ταχύτερος ρυθμός καρέ. Και αν τα analytics απαιτούνται για την ανάλυση της κίνησης των πελατών, η ικανότητα επεξεργασίας τους είναι δεδομένη, καθώς μπορεί να ενεργοποιηθεί όποτε και εφόσον αυτό απαιτηθεί.
Analytics, επιχειρηματική ευφυΐα και Μεγάλα Δεδομένα
Καθώς συμβάλει στην αξιοποίηση τεράστιων ποσοτήτων δομημένων και αδόμητων δεδομένων (μεγάλα δεδομένα ή big data), η τεχνολογία Analytics είναι επίσης πιθανό να «απογειωθεί» από το επόμενο έτος. Με τη δυνατότητα των δικτυακών καμερών να παρέχουν βίντεο υψηλότερης ανάλυσης και να συνδέονται από παντού, όλο το εικοσιτετράωρο, οι υπηρεσίες ασφαλείας λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες από ένα ευρύτερο φάσμα πηγών.
Ως εκ τούτου, ακόμα περισσότερα αναλυτικά στοιχεία (analytics) απαιτούνται για να βοηθηθούν οι οργανισμοί να κατανοήσουν την τεράστια ποσότητα πληροφοριών, όπως είναι οι εικόνες και τα βίντεο. Καθώς αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι έξυπνες εφαρμογές, δημιουργείται και η ανάγκη για πιο αποτελεσματική ταξινόμηση και ερμηνεία του πλούτου των πληροφοριών, έτσι ώστε να μπορούν να μετατραπούν σε κάτι χρήσιμο.
Τα μεγάλα δεδομένα διακρίνονται για τρία στοιχεία τους: όγκος, ταχύτητα, και ποικιλία, καθώς μπορούν να παρέχουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες κατά τη διάρκεια μιας κρίσης προσφέροντας τα κατάλληλα δεδομένα, την κατάλληλη στιγμή. Ξεκινώντας με περισσότερα πραγματικά στοιχεία, όπως βίντεο επιτήρησης, δεδομένα ελεγχόμενης πρόσβασης, καθώς και πληροφορίες που σχετίζονται με δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, και στη συνέχεια οικοδομώντας χρήσιμες συσχετίσεις των δεδομένων αυτών, το κόστος μπορεί να μειωθεί με την αναζήτηση μόνο των πιο σχετικών πληροφοριών.
Εδώ είναι που το βίντεο IP μεταμορφώνει την κάμερα παρακολούθησης από ένα ιατροδικαστικό εργαλείο που στοχεύει στην επίλυση των προβλημάτων, σε ένα προληπτικό εργαλείο με στόχο τη βελτίωση των επιχειρηματικών διαδικασιών. Σύμφωνα με την έρευνα του λιανικού εμπορίου CRR, η ενοποίηση με εφαρμογές επιχειρηματικής ευφυΐας (BI) ήταν ο πιο σημαντικός λόγος για το βρετανούς εμπόρους λιανικής πώλησης ώστε να μετακινηθούν στο IP βίντεο, με 27% να το αναφέρουν ως τη βασική κινητήρια δύναμή τους. Σχεδόν οι μισοί από τους εμπόρους λιανικής πώλησης του Ηνωμένου Βασιλείου που ερωτήθηκαν, απάντησαν επίσης ότι η καταμέτρηση ανθρώπων (people counting) (49,2%) και η διαχείριση των «ουρών» (queue management) (49,9%) ήταν οι δύο πιο σημαντικές εφαρμογές του IP δικτύου που δεν σχετίζονταν με τον τομέα της ασφάλειας και που τους ενδιέφερε περισσότερο.
Οι εικόνες βίντεο μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με την αναλυτική «ιπποδύναμη» προκειμένου να αναλυθούν τα διάφορα μοντέλα κυκλοφορίας πελατών σε καταστήματα λιανικής πώλησης αλλά και οι τάσεις στην αγοραστική συμπεριφορά τους, καθώς και για τη συλλογή δεδομένων για την απομόνωση των σημείων συμφόρησης στο κατάστημα.
Συμπίεση βίντεο και bandwidth
Οι τεχνολογίες συμπίεσης βίντεο στοχεύουν στη μείωση και την εξάλειψη των πλεοναζόντων δεδομένων βίντεο, έτσι ώστε ένα ψηφιακό αρχείο βίντεο να μπορεί να σταλεί αποτελεσματικά σε ένα δίκτυο και να αποθηκεύεται σε φορητά μέσα. Με αποτελεσματική συμπίεση, μπορεί να επιτευχθεί μια σημαντική μείωση στο μέγεθος του αρχείου με μικρή αρνητική επίδραση στην ποιότητα της εικόνας. Η ποιότητα βίντεο, ωστόσο, μπορεί να επηρεαστεί αν το μέγεθος του αρχείου μειώνεται περαιτέρω με την αύξηση του επιπέδου συμπίεσης για μία δεδομένη τεχνική συμπίεσης.
Υπάρχουν διάφορα πρότυπα συμπίεσης αρχείων βίντεο, όπως Motion JPEG, MPEG-4 Part 2 (πιο συνήθως αναφέρεται ως MPEG-4) και H.264 – το τελευταίο είναι το πιο πρόσφατο και πιο αποτελεσματικό πρότυπο συμπίεσης βίντεο και αποτελεί ήδη το πρότυπο συμπίεσης για τη βιομηχανία βιντεοεπιτήρησης και άλλες βιομηχανίες, όπως η ψυχαγωγία.
Ταυτόχρονα, η συνεχής βελτίωση στην ανάλυση εικόνας και η ευαισθησία στο φως, για παράδειγμα, αυξάνουν επίσης την έξοδο των δεδομένων από τις κάμερες – επιβάλλοντας υψηλότερες απαιτήσεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της συμπίεσης βίντεο. Κατασκευαστές βίντεο επιτήρησης απαιτείται να εξισορροπήσουν την άνοδο όσον αφορά στην ανάλυση της εικόνας και στις βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί στους αλγόριθμους συμπίεσης H.264, ώστε να διασφαλίσουν ότι το κόστος του bandwidth (του μέτρου του όγκου της πληροφορίας που μπορεί να μεταδοθεί μέσω ενός δικτύου σε δεδομένο χρόνο) και της αποθήκευσης δεν θα βγει εκτός ελέγχου.
Πέρα από τις βελτιώσεις στην τρέχουσα συμπίεση H.264, το μέλλον θα αγκαλιάσει την τεχνολογία H.265, η οποία κερδίζει γρήγορα το ενδιαφέρον της τηλεοπτικής βιομηχανίας. Η τεχνολογία H.265 μπορεί να μειώσει τις απαιτήσεις για bandwidth και αποθήκευση έως και 50% κάτω υπό κατάλληλες συνθήκες, κι έτσι αναμένεται να είναι η τεχνολογία που θα εισαχθεί στη βιομηχανία ασφάλειας για τα επόμενα χρόνια. Είναι πιθανό να αναπτυχθεί αρχικά σε high-end, κάμερες υψηλής ανάλυσης, και αναμένεται ότι οι δύο τεχνολογίες συμπίεσης, H.264 και H.265, θα συνυπάρξουν για κάποιο χρονικό διάστημα εντός του κλάδου.
Εν κατακλείδι, οι εικόνες υψηλής ποιότητας και βίντεο, όπως η ανάλυση 4K, πρέπει να υποστηρίζονται από τις σωστές τεχνολογίες έτσι ώστε οι φορείς και οργανισμοί να είναι σε θέση να αξιοποιούν στο έπακρο τα δεδομένα τους, τα οποία μπορούν να αναλυθούν και να μετατραπούν σε χρήσιμες πληροφορίες όχι μόνο για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ίσως αυτό πραγματικά θα πρέπει να είναι το βασικό μέλημα για όλους όσοι αναζητούν το επόμενο «big think» στον τομέα της επιτήρησης.
ΜΟΤΟ
Η αποθήκευση μέσω Cloud αναμένεται να αυξηθεί αναπόφευκτα κατά τη διάρκεια του 2015.
{gallery}1205{/gallery}