Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 196
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
17 Μαρτίου 2015 23:18

Ρομπότ «φύλακες άγγελοι» κατά του Έμπολα

Η τελευταία τεχνολογία στη μάχη κατά του φονικού ιού

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
dbe2064f7b08a4acf308a99bd5078f1b XL 05ba9e7d

Θα μπορούσε ένα ρομπότ να είναι η επόμενη γραμμή άμυνας για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα; Οι ρομποτιστές όλου του κόσμου… ενώθηκαν και άρχισαν να μελετούν το ζήτημα με σοβαρότητα, αξιοποιώντας την τελευταία λέξη της ρομποτικής μηχανικής, ακόμα και της διαστημικής τεχνολογίας…

Θα μπορούσε ένα ρομπότ να είναι η επόμενη γραμμή άμυνας για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα; Οι ρομποτιστές όλου του κόσμου… ενώθηκαν και άρχισαν να μελετούν το ζήτημα με σοβαρότητα, αξιοποιώντας την τελευταία λέξη της ρομποτικής μηχανικής, ακόμα και της διαστημικής τεχνολογίας! Οι ρόλοι για τα ρομπότ που θα επιστρατευτούν είναι ουκ ολίγοι: Ρομπότ σε ρόλο… νεκροθάφτη, που μεταφέρουν με σεβασμό τα θύματα του ιού, που εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι ακόμα και νεκροί, όσον αφορά τη μολυσματικότητά τους. Ρομπότ που διαχειρίζονται απορρίμματα και βιολογικά απόβλητα που προέρχονται από τους ασθενείς του Έμπολα. Αλλά και ρομπότ που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε περιοχές που έχουν μολυνθεί από την ασθένεια σε ευρεία έκταση.

Στις 7 Νοεμβρίου, ειδικοί ρομποτιστές και γιατροί μαζί με νοσηλευτικό προσωπικό διοργάνωσαν ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο ρομποτικής ασφαλείας για τον ιό Έμπολα που αφορά το προσωπικό και τους εργαζόμενους που εργάζονται στον τομέα της καταπολέμησης του ιού και στον τομέα της φροντίδας των ασθενών, προκειμένου να διερευνηθούν πιο διεισδυτικά οι διάφορες ιδέες που έχουν κατατεθεί από την επιστημονική κοινότητα. Το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης μέσω Ρομπότ (CRASAR) φιλοξένησε στο Πανεπιστήμιο Α&Μ του Τέξας τη σχετική αυτή εκδήλωση, σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου, το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Γουόρτσεστερ και το UC του Μπέρκλεϋ.

«Η ιδέα ήταν να δώσουμε στους ειδικούς της ρομποτικής την ευκαιρία να ακούσουν την κατάσταση και τα δεδομένα από τους μάχιμους γιατρούς και το προσωπικό που προσφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια σε ασθενείς του ιού σε σχέση με το τι χρειάζεται περισσότερο στις πρώτες γραμμές του αγώνα κατά του Έμπολα», τόνισε η διευθύντρια του CRASAR, Ρόμπιν Μέρφι.

Στο εργαστήριο αυτό εξετάστηκαν προτάσεις για ρομπότ που θα αναλάβουν την ταφή ή την διαχείριση απορριμμάτων που σχετίζονται με ασθενείς του Έμπολα, ενώ άλλες ιδέες που ακούστηκαν περιλάμβαναν ρομπότ που ανιχνεύουν την μόλυνση από τον ιό σε θαλάμους νοσηλείας νοσοκομείων, σε ασθενοφόρα ή και σε σπίτια. Ακόμα και για ρομπότ τηλεπαρουσίας έγινε λόγος, που θα βοηθούν τους εμπειρογνώμονες να επιβλέπουν την απολύμανση των εργαζομένων και να χρησιμεύουν ως «κινητοί διερμηνείς» για τους απομακρυσμένους εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη.

Καταστροφές και ρομπότ

Τα ρομπότ έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις ως «βοηθοί» και μάλιστα μείζονος σημασίας, σε ζώνες μεγάλων καταστροφών. Μπορούν να προσεγγίσουν απομακρυσμένες και επικίνδυνες περιοχές και να λειτουργήσουν επιχειρησιακά εκεί όπου οι άνθρωποι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, με πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα. Αναπότρεπτα, λοιπόν, δεν ήταν λίγοι όσοι ασχολούνται με τη ρομποτική, που σκέφτηκαν μήπως τα ρομπότ μπορούν να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στον αγώνα κατά του Έμπολα, και γενικότερα για την αντιμετώπιση μεγάλων υγειονομικών κρίσεων, όπως αυτή που βιώνουν οι χώρες της Δυτικής Αφρικής που μετρούν πάνω από 5.000 θύματα.

Η ιδέα που προτάθηκε από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Γουόρτσεστερ (WPI) που βρίσκεται στη Μασαχουσέτη, είναι να αποφευχθεί ο σχεδιασμός νέων ρομπότ από το σημείο μηδέν, δηλαδή ειδικά για αυτή την αποστολή. Αυτό φυσικά θα απαιτούσε την επένδυση τεράστιων κονδυλίων, κάτι που θα λειτουργούσε απαγορευτικά για τις Αρχές. Αντίθετα, κατά τους εκπροσώπους του WPI, τα υφιστάμενα ρομπότ μπορούν να αναδιαμορφωθούν και να καταστούν ικανά να φέρουν σε πέρας τα ειδικά καθήκοντα που θα τους «ανατεθούν» στον αγώνα κατά του Έμπολα.

Τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ

Ένα από τα ρομπότ του Ινστιτούτου WPI που θα μπορούσαν να επιστρατευτούν κατά του φονικού ιού, και που έχει ξεκινήσει η προσπάθεια αναπροσαρμογής του για αυτό το σκοπό, είναι το Aero (Autonomous Exploration Rover). Στην αυθεντική του έκδοση έχει σχεδιαστεί για την εξερεύνηση του διαστήματος αλλά τώρα, μετατρέπεται κατάλληλα ώστε να μπορεί να βοηθήσει σε εργασίες απολύμανσης με την κατάλληλη προσθήκη δεξαμενών ψεκασμού στο σώμα του. Η ιδέα χρήσης ενός τέτοιου ρομπότ έγκειται στην εξ’ αποστάσεως λειτουργία του από άτομο, το οποίο δε θα είναι υποχρεωμένο έτσι να προσεγγίσει άμεσα μια μολυσμένη περιοχή, καθώς θα μπορεί να την ελέγχει από απόσταση. Όπως δήλωσε στο BBC ο Βέλιν Ντιμιτρόφ, υποψήφιος διδάκτωρ ρομποτικής μηχανικής, «προσπαθούμε να τραβήξουμε τους εργαζόμενους πιο μακριά από τις περιοχές όπου είναι μολυσμένες από την ασθένεια». Επισημαίνοντας ότι ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, ο Ντιμιτρόφ εξήγησε ότι η χρήση ενός ρομπότ εξ αποστάσεως σε επικίνδυνες περιοχές, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά μόλυνσης και διάδοσης του ιού στο προσωπικό. Η ομάδα του WPI ελπίζει ότι θα καταφέρει να αναπτύξει το Aero και μαζί με άλλα ανάλογα ρομπότ να βοηθήσουν στον περιορισμό της μόλυνσης στην Δυτική Αφρική κατά τους επόμενους τρεις μήνες.

Ένα άλλο ζήτημα που έχει τεθεί στο στόχαστρο των επιστημόνων και ειδικότερα του WPI, είναι οι άμεσες και καθημερινές ανάγκες των εργαζόμενων που μάχονται κατά του Έμπολα. Έτσι, το Ινστιτούτο δημιούργησε μια πρόχειρη σκηνή στην πανεπιστημιούπολη με στόχο να μελετήσει την ασφάλεια του ρουχισμού που πρέπει να φορούν οι εργαζόμενοι ώστε να αποφύγουν την ασθένεια. Σε αυτό το πλαίσιο, το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει ένα άλλο ρομπότ, το Baxter. Αυτό το κατασκευαστικό ρομπότ σχεδιάστηκε για να εγκατασταθεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο σε εργοστάσια, και έχει σχετικά μικρό κόστος που ανέρχεται σε 26.000 δολάρια. Η σκέψη είναι ότι ένα τέτοιο ρομπότ θα μπορούσε να δράσει προστατευτικά υπέρ των εργαζομένων, καθώς θα τους βοηθούσε να αφαιρέσουν τον επικίνδυνο ρουχισμό τους. Το WPI επισημαίνει πάντως ότι κανένα από αυτά τα ρομπότ δεν πρόκειται να λειτουργήσει αυτόνομα και ότι πίσω από κάθε τέτοια συσκευή θα υπάρχει και ένας άνθρωπος, που θα έχει την ικανότητα χειρισμού τους από απόσταση ασφαλείας.

Φυσική παρουσία

Μια άλλη πρωτότυπη εφαρμογή των ρομπότ που έχουν σκεφτεί στο Ινστιτούτο WPI είναι η αξιοποίησή τους στην αρωγή ατόμων που έχουν νοσήσει και αισθάνονται στιγματισμένοι από το γεγονός αυτό. Απομονώνοντάς τους περαιτέρω με βοηθούς στην αποθεραπεία τους ρομπότ, εγκυμονούν άλλου είδους κίνδυνοι που αφορούν την πρόκληση ακόμα μεγαλύτερου άγχους και πίεσης.

Η χρήση των ρομπότ αυτών είναι για τηλεπαρουσία, δηλαδή την παρουσίαση σε μια οθόνη, μπροστά στον ασθενή, κάποιου ατόμου που βρίσκεται σε άλλο χώρο. Ο ασθενής μέσω του ρομπότ θα μπορεί να συνομιλεί με τον οικείο του χρησιμοποιώντας μικρόφωνα και ηχεία ή βλέποντας ακόμα και τις κινήσεις του σώματός του.

Τα ρομπότ, λοιπόν, θα μπορούσαν να προσφέρουν μια οικονομικά αποδοτική λύση όχι μόνο προς τους ειδικούς, ώστε να αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης σε απομακρυσμένες και μολυσμένες περιοχές, αλλά και να αφήσουν τους ασθενείς να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο αλληλεπιδρώντας με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, «σπάζοντας» την απομόνωση μετά από την παρουσίαση των πρώτων συμπτωμάτων της ασθένειας του ιού Έμπολα.

Ένα ακόμα ζήτημα που έχει προταθεί από τον καθηγητή του WPI, Τάσκιν Παντίρ, είναι η μετατροπή κάποιων νοσοκομειακών σκηνών, σε σκηνές υψηλής τεχνολογίας. Σε αυτές τις σκηνές μπορούν να ενσωματωθούν αισθητήρες που χρησιμοποιούνται και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, προκειμένου να είναι εφικτή η παρακολούθηση πιο ηλικιωμένων ασθενών.

«Μια έξυπνη σκηνή θα μπορούσε να έχει συνδεδεμένους αισθητήρες, ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί ένα κινητό ρομπότ με αξιόπιστη πλοήγηση. Και ένα τέτοιο ρομπότ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή νερού, τροφίμων και φαρμάκων στους ασθενείς, οι οποίοι θα μπορούν να παρακολουθηθούν από οπουδήποτε στον κόσμο», σημείωσε ο καθηγητής Παντίρ. Για παράδειγμα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «εάν εργάζομαι στην Βοστόνη, θα μπορώ να παρακολουθώ τους ασθενείς μου από εδώ».

Ιπτάμενα ρομπότ

Στην προσπάθεια προσφοράς λύσεων στον «πόλεμο» κατά του Έμπολα, εμπλέκονται και εμπορικές εταιρείες από το χώρο των ρομπότ. Όπως για παράδειγμα, η εταιρεία CyPhy Works, η οποία ειδικεύεται στα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα (drones). Η εταιρεία παράγει το ρομπότ Parc (persistent aerial reconnaissance and communications), ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος που μπορεί να εκτελέσει την επιτήρηση επί εικοσιτετράωρης βάσης από τον ουρανό, εάν είναι συνδεδεμένο με μια επίγεια πηγή ρεύματος. Επίσης, μπορεί να στέλνει εικόνα και ήχο από και προς απομονωμένους ασθενείς. Το σύστημα Parc μπορεί να ίπταται σε ύψος 152 μέτρων.

ΣΕ BOXAKI ΣΤΗΣΙΜΟ

Οι δυνατότητες των ρομπότ

Σε πρόσφατη ανάρτηση στο blog του Κέντρου CRASAR η διευθύντρια Ρόμπιν Μέρφι σημειώνει τα εξής, όσον αφορά τις δυνατότητες των ρομπότ στη μάχη κατά του Έμπολα:

• Μπορούν να εκτελούν χρέη νεκροθάφτη, με απόλυτο σεβασμό στον νεκρό.

• Μειώνουν τον αριθμό των επαγγελματιών υγείας στα εργαστήρια βιοασφάλειας και τα νοσοκομεία (π.χ. αυτοματοποιημένη διαχείριση υλικών, τηλε-ρομποτική φροντίδα ασθενών κ.α.)

• Ανιχνεύουν τη μόλυνση (π.χ. σε δωμάτιο νοσοκομείου, ασθενοφόρο ή σε οικεία όπου έχει εντοπιστεί ο ιός Έμπολα)

• Απολυμαίνουν (π.χ. υπάρχει ρομπότ που μπορεί να ανοίγει συρτάρια και πόρτες)

• Προσφέρουν υπηρεσία τηλεπαρουσίας για ασθενείς και γιατρούς που μπορούν να επικοινωνούν εξ αποστάσεως

• Εξασφαλίζουν τη φυσική ασφάλεια για τους εργαζόμενους

• Διαχειρίζονται απόβλητα και απορρίμματα ασθενών

• Αναγνωρίζουν τα σημάδια της ασθένειας σε κατοικήσιμες περιοχές

MOTO
Τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της μόλυνσης στην Δυτική Αφρική στους επόμενους τρεις μήνες.

{gallery}1203{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιανουάριος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
Ασύρματα Συστήματα Πυρανίχνευσης
Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της πυρασφάλειας φαίνεται πως εξελίσσεται και «μαθαίνει» από τις σημαντικές προκλήσεις που συναντά, τόσο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση, όσο και ...
Λύσεις πυρανίχνευσης, αυτοματισμού και επικοινωνίας παρουσίασε η Force στην XENIA 2024
ο περιοδικό Security Report για ακόμη μία χρονιά βρέθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση για τον ξενοδοχειακό κλάδο, την Xenia 2024. Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε το τριήμερο 23-25 Νοεμβρίου στο Metropolit...
Ajax Special Event 2024
Η Ajax Systems στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποίησε ένα παγκόσμιο online event όπου επαγγελματίες εγκαταστάτες, εταιρείες και πολλοί άλλοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για νέες λύσεις και νέα πρ...
Ταξινόμηση σημάτων συναγερμού
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια στο κλάδο της ασφάλειας, ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται, ανταλλάσσονται και αναμεταδίδονται οι πληροφορίες συναγερμού στα...
Μέγιστη προστασία οικίας με το σύστημα ασφαλείας της ELDES
Με πάνω από 1 εκατομμύριο συσκευές IoT που κατασκευάστηκαν μέχρι τώρα, η ELDES κέρδισε την εμπιστοσύνη των εγκαταστατών και ιδιοκτητών σπιτιών για τα στιβαρά, αξιόπιστα και βολικά συστήματα συναγε...