Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ισπανία: Αυστηρές ποινές σε όσους διαδηλώνουν!
Με τις εκλογές να απέχουν μόλις μερικούς μήνες, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι προσπαθεί να περιορίσει τις διαδηλώσεις εναντίον της λιτότητας στην Ισπανία. Η ισπανική Γερουσία ενέκρινε χθες έναν πολύ αυστηρό νέο νόμο περί ασφαλείας που περιλαμβάνει την επιβολή μεγάλων προστίμων σε όσους συμμετέχουν σε βίαιες διαδηλώσεις εναντίον της λιτότητας.Με τις εκλογές να απέχουν μόλις μερικούς μήνες, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι προσπαθεί να περιορίσει τις διαδηλώσεις εναντίον της λιτότητας στην Ισπανία.
Η ισπανική Γερουσία ενέκρινε χθες έναν πολύ αυστηρό νέο νόμο περί ασφαλείας που περιλαμβάνει την επιβολή μεγάλων προστίμων σε όσους συμμετέχουν σε βίαιες διαδηλώσεις εναντίον της λιτότητας. Οι επικριτές καταγγέλλουν πως ο νέος νόμος αποτελεί ευθεία επίθεση στο δικαίωμα της συνάθροισης και της ελεύθερης έκφρασης. Και κάνουν λόγο για αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης που βλέπει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας να πληθαίνουν, κυρίως σε περιπτώσεις εξώσεων οικογενειών από τα σπίτια τους λόγω χρεών στις τράπεζες.
Εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού κόσμου ανησυχούν ότι ο νόμος για τη δημόσια ασφάλεια, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί και από τη Βουλή αργότερα, μπορεί να περιορίσει και την ενημέρωση, καθώς ένα άρθρο του προβλέπει πρόστιμα και για «τη χωρίς άδεια χρήση φωτογραφιών» των αστυνομικών δυνάμεων. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι φωτογραφίες αστυνομικών μπορεί να τους εμποδίσουν να κάνουν το έργο τους ή να τους θέσουν μπροστά σε κίνδυνο αντιποίνων. Σε όποιον διακινεί φωτογραφίες αστυνομικών επιβάλλεται πρόστιμο 30.000 ευρώ.
Ο νόμος τον οποίο προώθησε η συντηρητική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος έχει χαρακτηριστεί «νόμος-φίμωτρο» από πολλούς ειδικούς, μεταξύ των οποίων και μια ομάδα ειδικών του ΟΗΕ που κλήθηκαν να τον εξετάσουν. Είναι όμως βέβαιο ότι θα εγκριθεί και από το άλλο νομοθετικό σώμα, όπου το κυβερνών κόμμα του Ραχόι διαθέτει την πλειοψηφία. Στη Γερουσία εγκρίθηκε με ψήφους 134 υπέρ και 84 κατά.
«Αυτός ο νόμος υπονομεύει βασικά δικαιώματα με πολλούς τρόπους» κατήγγειλε η Τζούντιθ Σάντερλαντ, στέλεχος του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Ουσιαστικά διαβρώνει τις βασικές ελευθερίες των πολιτών της Ισπανίας. Έχει στόχο να αποθαρρύνει διαδηλωτές από το να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που εφαρμόζεται».
Το 2012 η κυβέρνηση Ραχόι αντέδρασε όταν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν το Κοινοβούλιο στο κέντρο της Μαδρίτης διαμαρτυρόμενοι για αυξήσεις στους φόρους και μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες. Στην Ισπανία χρειάζεται άδεια από την κυβέρνηση για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων, όμως το κίνημα για την περικύκλωση του Κοινοβουλίου δεν τη ζήτησε – και οι διαδηλωτές κατέληξαν να συγκρούονται με την αστυνομία. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα βίαια επεισόδια τρόμαξαν τους επενδυτές που ήδη ανησυχούσαν για τη σταθερότητα της Ισπανίας.
Στον καινούργιο νόμο υπάρχει επίσης πρόβλεψη για τους παράτυπους μετανάστες, εκατοντάδες εκ των οποίων από την Αφρική πηδάνε τους φράχτες με συρματοπλέγματα που έχουν στηθεί γύρω από τον ισπανικό θύλακο Μελίλα στο Μαρόκο. Το αρχικό νομοσχέδιο έκανε αναφορά σε μαζικές απελάσεις. Έγιναν όμως τροποποιήσεις προκειμένου να τηρηθεί κάποια διαδικασία για όσους υποβάλλουν αίτηση για άσυλο και δεν έχουν φθάσει σε ισπανικό έδαφος πάνω από τον φράχτη αλλά έχουν περάσει στην Ισπανία από τα επίσημα μαροκινά συνοριοφυλάκια – κάτι σχεδόν αδύνατον, φυσικά, για παράτυπους μετανάστες.
Η κυβέρνηση Ραχόι υποστηρίζει ότι ο νέος νόμος έχει στόχο να εκσυγχρονίσει τον μέχρι τώρα υπάρχοντα, ο οποίος είχε εγκριθεί πριν από 23 χρόνια από την τότε σοσιαλιστική κυβέρνηση. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πάντως, δεσμεύθηκε ότι θα αλλάξει τον νόμο για τη δημόσια ασφάλεια εάν κερδίσει στις εκλογές. Ο νόμος για τη δημόσια ασφάλεια προβλέπει πρόστιμο 30.000 ευρώ για διαδηλώσεις κοντά στο Κοινοβούλιο και στα κτίρια των τοπικών κυβερνήσεων στις επαρχίες, όταν υπάρχει «σοβαρή διατάραξη της δημόσιας ασφάλειας». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα ακόμη και σε διαδηλωτές που δεν συμμετέχουν σε βίαια επεισόδια. Πρόστιμο, ακόμα μεγαλύτερο, 600.000 ευρώ προβλέπεται για διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται χωρίς άδεια από την κυβέρνηση κοντά σε σημαντικές υποδομές όπως κεντρικοί σταθμοί μέσων μαζικής μεταφοράς, πυρηνικά εργοστάσια, διυλιστήρια και τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις.
Πηγή: tanea.gr