Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Drones κατασκοπεύουν τα κινητά
Το γνωρίζετε ότι, τουλάχιστον στην Αμερική, εκτός από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών (NSA), το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και την αστυνομία, υπάρχουν επίσης και κάποιες διαφημιστικές εταιρείες που παρακολουθούν τα δεδομένα των κινητών τηλεφώνων των ανυποψίαστων χρηστών, με τη βοήθεια των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.Το γνωρίζετε ότι, τουλάχιστον στην Αμερική, εκτός από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών (NSA), το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και την αστυνομία, υπάρχουν επίσης και κάποιες διαφημιστικές εταιρείες που παρακολουθούν τα δεδομένα των κινητών τηλεφώνων των ανυποψίαστων χρηστών, με τη βοήθεια των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), γνωστά και ως τετρακόπτερα ή drones.
Ναι είναι αλήθεια! Η διαφημιστική εταιρεία με έδρα την Σιγκαπούρη που ονομάζεται AdNear χρησιμοποιεί μια σειρά από μικρά τετρακόπτερα που πετούν πάνω από την κοιλάδα του Σαν Φερνάντο στο Λος Άντζελες από τις αρχές Φεβρουαρίου, προκειμένου να παρακολουθούν τα σήματα Wi-Fi και τα σήματα κινητών τηλεφώνων.
Τα drones έχουν την ικανότητα να «οσφραίνονται» την κίνηση των σημάτων της κινητής τηλεφωνίας ή των σημάτων των ασυρμάτων συσκευών που μπαίνουν στο internet (router με wi-fi), και στη συνέχεια να προσδιορίζουν το ID της συσκευής. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, τα τετρακόπτερα παρακολουθούν κάθε κίνηση και συμπεριφορά των μεμονωμένων χρηστών.
Σε γενικές γραμμές, ο λόγος πίσω από αυτήν την κατασκοπεία στα ασύρματα δίκτυα κρύβει το ενδιαφέρον της εταιρείας για την παροχή υπερ-στοχευμένων διαφημίσεων προς τους χρήστες, πράγμα καθόλου περίεργο, καθώς αυτές οι διαφημιστικές εταιρείες κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συλλογή πληροφοριών των χρηστών.
Η συγκεκριμένη διαφημιστική εταιρεία πάντως διαβεβαιώνει τους ανθρώπους ότι τα ασύρματα δεδομένα που συλλέγονται από το στόλο των Drones είναι ανώνυμα και δεν περιλαμβάνουν τους αριθμούς τηλεφώνων των χρηστών, δεδομένα κλήσεων, οποιοδήποτε αρχεία πολυμέσων, συνομιλίες ή προσωπικές αναγνωρίσιμες πληροφορίες.
Η εταιρεία αναφέρει ότι χρησιμοποιεί μόνο τα σήματα από τις κοντινές κεραίες της κινητής τηλεφωνίας ή τα Wi-Fi hotspots, καθώς και άλλους δείκτες, για να προσδιορίσει τη θέση της συσκευής των χρηστών. Τα δεδομένα της τοποθεσίας του κάθε χρήστη στη συνέχεια τα χρησιμοποιεί για να αντιστοιχίσει τις ταξιδιωτικές συνήθειες του.
Πάντως η περιγραφή στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας σχετικά με το πρόγραμμα αυτό ακούγεται αρκετά ανατριχιαστική.
«Η χρήση των μη επανδρωμένων ελικοπτέρων (Drones) για τη συλλογή δεδομένων τοποθεσίας θα μειώσει δραματικά την ανθρώπινη παρέμβαση και θα διευκολύνει τη διαδικασία της συλλογής δεδομένων σε δυσπρόσιτες περιοχές… Μιλάμε για νέο επίπεδο» διαβάζουμε στην περιγραφή. «Για εμάς, είναι πολύ διασκεδαστικό!»
Η διαφημιστική εταιρεία είπε στο VentureBeat ότι είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα ελικόπτερα σε μια προσπάθεια να συλλέξει ασύρματα δεδομένα των χρηστών.
Ίσως σε μερικούς από εσάς όλη αυτή η ιστορία να μην ακούγεται ιδιαίτερα ανησυχητική. Σας υπενθυμίζουμε όμως ότι περίπου πριν από ένα χρόνο, οι ερευνητές ασφαλείας της Sensepoint η οποία έχει έδρα το Λονδίνο ανέπτυξαν ένα τηλεκατευθυνόμενο τετρακόπτερο που το ονόμασαν Snoopy και που ήταν σε θέση να υποκλέψει δεδομένα από τα smartphones των χρηστών χρησιμοποιώντας πλαστά ασύρματα δίκτυα. Πλαστογραφούσε τα δίκτυα WiFi και έτσι το Drone Snoopy μπορούσε να συνδεθεί με στοχευμένα Smartphone χωρίς έλεγχο ταυτότητας ή αλληλεπίδραση.
Προς το παρόν δεν έχουμε ακούσει να «τρέχει» στη Ελλάδα ένα αντίστοιχο σενάριο ή πρόγραμμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία, τα ελικόπτερα της AdNear και κάθε αντίστοιχης ιδιωτικής εταιρείας εργάζονται πάνω σε μια καινοτόμο ιδέα, αλλά καθίσταται σαφές ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν κάποιες νομοθετικές ρητές διατάξεις για να εξασφαλιστεί η προστασία της ιδιωτικής ζωής του μέσου πολίτη.
Πηγή: Iguru.gr