Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Οι μουσώνες σταμάτησαν τις πειρατείες στο Κέρας της Αφρικής!
Σταθεροποίηση των κρουσμάτων δείχνει έρευνα της Dryad Maritime
Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία αλλά και τάσεις που αφορούν τη διεθνή μάστιγα της πειρατείας προκύπτουν από την πρόσφατη έκθεση της εταιρείας Dryad Maritime, για το τρίτο τρίμηνο του 2014. Η εικόνα δείχνει ότι υπάρχει μια ύφεση από το 2011 στη δράση των πειρατικών ομάδων, ως αποτέλεσμα τόσο του περιορισμού των πόρων που τις τροφοδοτούν, όσο και της σημαντικής δραστηριότητας των διεθνών…
Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία αλλά και τάσεις που αφορούν τη διεθνή μάστιγα της πειρατείας προκύπτουν από την πρόσφατη έκθεση της εταιρείας Dryad Maritime, για το τρίτο τρίμηνο του 2014. Η εικόνα δείχνει ότι υπάρχει μια ύφεση από το 2011 στη δράση των πειρατικών ομάδων, ως αποτέλεσμα τόσο του περιορισμού των πόρων που τις τροφοδοτούν, όσο και της σημαντικής δραστηριότητας των διεθνών και τοπικών κρατικών Αρχών, αλλά και της… κακοκαιρίας, όπως έδειξε και η περίοδο των μουσώνων στο εξεταζόμενο διάστημα.
Η Dryad Maritime είναι μια ναυτιλιακή εταιρεία με δραστηριότητες υψηλής ποιότητας και με δυνατότητες συλλογής πληροφοριών για την κατάσταση που επικρατεί στις θάλασσες ανά τον κόσμο, από τη σκοπιά του εγκλήματος και ειδικότερα της πειρατείας. Η έκθεση που σας παρουσιάζουμε καλύπτει γεωγραφικά τρεις από τις πιο επικίνδυνες θαλάσσιες περιοχές του πλανήτη, τον Κόλπο της Γουινέας, στη Δυτική Αφρική, το Κέρας της Αφρικής, στην ανατολική ακτή της Μαύρης Ηπείρου και τη Νοτιοανατολική Ασία.
Κόλπος Γουινέας
Η ένταση των κρουσμάτων πειρατείας που έλαβαν χώρα στα θαλάσσια ύδατα της Νιγηρίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 ακολουθήθηκε από μια σαφή υποχώρηση της εγκληματικότητας με την αναφορά μόλις ενός περιστατικού στους επόμενους πέντε μήνες. Ωστόσο, στις 14 Αυγούστου, πειρατές επιβιβάστηκαν στο πλοίο MV Lamnalio Merlin Varia και δύο μέλη πληρώματος απήχθηκαν για λύτρα. Μια παρόμοια επιδρομή έλαβε χώρα στις 18 Σεπτεμβρίου όταν πειρατές απήγαγαν πέντε μέλη πληρώματος του ΜV King Jesus. Και τα δύο περιστατικά έλαβαν χώρα κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες, σε θαλάσσια ύδατα που βρίσκονται έξω από τα 12 ναυτικά μίλια τα οποία εποπτεύονται από την ακτοφυλακή της Νιγηρίας.
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 αναφέρθηκαν κάποια νέα περιστατικά εγκληματικότητας στα ναυτικά σύνορα μεταξύ Γκάνας και Τόγκο. Εκεί καταγράφηκε η πειρατεία και η κλοπή του φορτίου που μετέφερε το πλοίο MT Haisoon 6, στις 26 Ιουλίου, πολύ κοντά στη θαλάσσια περιοχή όπου ενάμιση μήνα νωρίτερα, στις 4 Ιουνίου, επλήγη από πειρατεία το πλοίο ΜΤ Fiar Artemis. Και τα δύο περιστατικά θεωρήθηκαν ότι ήταν έργο του συνδικάτου εγκλήματος νιγηριανών πειρατών. Από τότε, δεν αναφέρθηκαν άλλα περιστατικά πειρατείας σε τάνκερ, ωστόσο η πρόθεση των πειρατών για νέες επιδρομές παραμένει υπαρκτή.
Στις 27 Αυγούστου, μια νέα απόπειρα έλαβε χώρα εναντίον του ΜΤ SP Boston στην Ακτή Ελεφαντοστού. Το μοτίβο της επίθεσης ήταν παρόμοιο με στόχο την κλοπή των φορτίων, ωστόσο η συμμορία βρήκε το πλοίο να φέρει μαζί του… μόνο το έρμα του!
Σε αυτό το τρίμηνο, άλλοι πειρατές επιτέθηκαν σε τρία τάνκερ στην πολιτεία Bayelsa της Νιγηρίας. Οι επιθέσεις αυτές όμως στο σύνολό τους απέβησαν άκαρπες, καθώς τα μέλη πληρώματος των πλοίων είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αποσόβησης της επίθεσης και εν τέλει απέτρεψαν την επιτυχή κατάληξή της. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η εκτίμηση είναι ότι οι πειρατές στόχευαν είτε στο φορτίο των πλοίων, είτε στην απαγωγή μελών των πληρωμάτων τους προκειμένου να απαιτήσουν λύτρα.
Στο τρίτο τρίμηνο του 2014, επιβεβαιώθηκαν 15 περιστατικά πειρατείας, αριθμός σαφώς κατώτερος από το πρώτο τρίμηνο (ήταν 22) αλλά και στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο (ήταν 14). Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν μια σταθερότητα στο φαινόμενο της πειρατείας, ούτε περαιτέρω κλιμάκωση αλλά ούτε και περιορισμός του.
Κέρας Αφρικής
Οι νοτιοδυτικοί μουσώνες κυριάρχησαν στο Κέρας της Αφρικής κατά το διάστημα του τρίτου τριμήνου του 2014. Το φυσικά αυτό φαινόμενο κατάφερε να σκορπίσει στους… πέντε ανέμους κάθε σκέψη για πειρατικές ενέργειες τόσο στον Ινδικό Ωκεανό, όσο και στην Αραβική Θάλασσα. Οι ταχύτητες των ανέμων ξεπερνούσαν τους 35 κόμβους (ή 35 ναυτικά μίλια ανά ώρα) και συνοδεύονταν από πελώρια κύματα ύψους ακόμα και πάνω από πέντε μέτρα, για ένα χρονικό διάστημα που περιελάμβανε τις περισσότερες ημέρες από τον Ιούνιο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Στον Κόλπο του Άντεν τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια, καθώς οι άνεμοι έπνεαν με ισχυρότατες ταχύτητες δημιουργώντας μεγάλα κύματα. Συνέπεια αυτών ήταν να περιοριστούν στο ελάχιστο οι εκδηλώσεις πειρατικών αποπειρών.
Ωστόσο, οι μουσώνες δεν επηρεάζουν τόσο τη Βόρεια Ερυθρά Θάλασσα όσο και τον Κόλπο του Ομάν, και ασφαλώς έτσι εξηγείται το γεγονός ότι σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα και υπόνοιες για απόπειρες πειρατείας. Πάντως, πέρα από 16 αναφορές για προσεγγίσεις πλοίων, δεν επιβεβαιώθηκαν περιστατικά πειρατειών κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου σε αυτές τις περιοχές. Η λανθασμένη αναγνώριση της τοπικής κίνησης των πλοίων παραμένει ο πιο συνηθισμένος παράγοντας σε τέτοιες αναφορές ύποπτων περιστατικών.
Με τις θάλασσες πιο ήρεμες και τους ανέμους «πεσμένους», η Αραβική Θάλασσα και η Λεκάνη της Σομαλίας τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να παρουσιάσουν πιο πολλές προϋποθέσεις για ενεργό δράση από τα πειρατικά σκιφ.
Ωστόσο, η έλλειψη χρηματοδότησης, εξοπλισμού καθώς και ανθρώπινου δυναμικού θα περιορίσει πιθανώς τον αριθμό των λεγόμενων πειρατικών ομάδων κρούσης (Pirate Action Groups- PAGs) που θα δρουν στη θάλασσα. Πάντως η Dryad εκτιμά ότι ενώ η οργάνωση Αλ-Σαμπάμπ συνεχίζει να χάνει τον έλεγχο σε πολλές περιοχές της νότιας Σομαλίας, υπάρχει η δυνατότητα για πειρατικές ενέργειες που θα εκπορεύονται από ομάδες προερχόμενες από τα ψαροχώρια νότια του Μογκαντίσου. Αυτές οι ομάδες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στη νότια λεκάνη της Σομαλίας και θα μπορούν πιο εύκολα να στοχεύσουν στις πλούσιες περιοχές έξω από τη Μομπάσα και το Νταρ Ελ Σαλάμ.
Πάντως, ο συνασπισμός των ναυτικών επιχειρήσεων συνεχίζει τις δράσεις του κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής της Σομαλίας, ώστε εάν τυχόν ομάδες πειρατικής κρούσης τολμήσουν να εμπλακούν σε ενέργειες εντός του ανοιχτού ωκεανού, να διατρέχουν τον κίνδυνο εντοπισμού και καταστολής έγκαιρα, προτού καν προσεγγίσουν τις θαλάσσιες οδούς των πλοίων. Η Dryad υποστηρίζει ότι τα πλοία θα πρέπει να μεταφέρουν την πορεία τους σε ένα ελάχιστο όριο 300 ναυτικών μιλίων από την ακτή.
Νοτιοανατολική Ασία
Το θαλάσσιο έγκλημα στην νοτιοανατολική Ασία, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014, συνεχίζει στα επίπεδα των προηγούμενων περιόδων. Έλαβαν χώρα πέντε πειρατείες κατά πετρελαιοφόρων με στόχο την κλοπή φορτίου, τέσσερις εκ των οποίων στην περιοχή της Σιγκαπούρης. Μάλιστα εκτιμάται ότι όλες αυτές οι επιθέσεις οργανώθηκαν και εκτελέστηκαν από την ίδια πειρατική ομάδα.
Κατά την Dryad, η μία επίθεση που έγινε στη Θάλασσα Ανταμάν, νοτιοανατολικά της Βεγγάλης, στον Ινδικό Ωκεανό, είχε στόχο τα καύσιμα για τον ανεφοδιασμό του «μητρικού» σκάφους των πειρατών. Αυτή όμως η συμμορία εκτιμάται ότι χτυπά κυρίως πλοία, προκειμένου να αποσπάσει μετρητά χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα των μελών πληρώματος. Ανατολικά του Στενού της Σιγκαπούρης, άλλα οκτώ πλοία δέχτηκαν επιθέσεις πειρατών ενώ ήταν αγκυροβολημένα. Έτσι συνολικά, στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας τα κρούσματα πειρατείας υπολογίζονται σε 30 κατά τη διάρκεια του 2014.
Εάν αφαιρέσουμε τις περιπτώσεις των επιθέσεων κατά αγκυροβολημένων πλοίων, ανατολικά της Σιγκαπούρης, καταγράφεται μια μείωση στον αριθμό των πειρατειών που καταγράφηκαν στα μεγαλύτερα λιμάνια της Ινδονησίας. Σε μια άλλη θαλάσσια περιοχή της Ινδονησίας, την Μπαλικπαπάν /Σαμαρίντα κατά την ίδια περίοδο του 2013 είχαν καταγραφεί 18 πειρατείες, αλλά τη φετινή χρονιά, μόλις πέντε. Κατά την Dryad, η πολύ θετική αυτή εξέλιξη του φαινομένου είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς που κάνει η ακτοφυλακή της Ινδονησίας, η οποία από τον περασμένο Ιανουάριο εισήγαγε μια νέα πολιτική για τα έντεκα λιμάνια, αλλά και μια σειρά περιοχών όπου είχαν καταγραφεί αρκετά κρούσματα πειρατείας κατά το 2013.
Κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2014, η Dryad αναμένει να υπάρξει μια αύξηση των παράνομων επιβιβάσεων και των προσπαθειών επιβίβασης σε πλοία στα βόρεια του Στενού της Μαλάκα και της Θάλασσας Ανταμάν. Τα συνδικάτα του ναυτικού εγκλήματος θα εξακολουθήσουν να έχουν ως στόχο τους τα μικρά τάνκερ που μεταφέρουν καύσιμα, τα οποία μόλις θα έχουν αναχωρήσει από το λιμάνι της Σιγκαπούρης, με σκοπό να κλέψουν το φορτίο τους προκειμένου να το διοχετεύσουν στη μαύρη αγορά.
Όλα τα πλοία που πλέουν στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας θα εξακολουθήσουν να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, να δεχτούν επιδρομές ή και πειρατικές ενέργειες από διάφορες ευκαιριακές ομάδες τοπικών εγκληματιών που κυρίως εφορμούν κατά πλοίων, προκειμένου να υφαρπάξουν τα φορτία τους, τα οποία πολύ εύκολα μεταπωλούνται στις ακμάζουσες τοπικές αγορές.
{gallery}1048{/gallery}