Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Αγορά Τεχνολογίας Σάρωσης
Μεγάλη ανάπτυξη ως το 2020 με τζίρο 34 δισ. δολάρια
Από την εποχή του ψυχρού πολέμου, δεν υπήρξε άλλο γεγονός τόσο συγκλονιστικό όσο η επίθεση στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης στις 9 Σεπτεμβρίου 2001, που να είχε την μεγαλύτερη επίπτωση στην παγκόσμια γεωπολιτική και άμυνα, όπως επίσης και στους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλειας…
Από την εποχή του ψυχρού πολέμου, δεν υπήρξε άλλο γεγονός τόσο συγκλονιστικό όσο η επίθεση στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης στις 9 Σεπτεμβρίου 2001, που να είχε την μεγαλύτερη επίπτωση στην παγκόσμια γεωπολιτική και άμυνα, όπως επίσης και στους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλειας και των συναφών αγορών τους,
Το δεύτερο μισό της δεκαετίας που διανύουμε τώρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της αμερικανικής Homeland Security Research, θα χαρακτηριστεί από τα πολυάριθμα νέα καινοτόμα επιτεύγματα στην παγκόσμια αγορά τεχνολογιών «σάρωσης» ανθρώπων. Οι γεωπολιτικές ανατροπές στην Μέση Ανατολή, οι πόλεμοι σε Συρία, Ιράκ, και οι ασταθείς πολιτικές ισορροπίες σε πολλά κράτη του Κόλπου, έχουν μεγαλώσει σε εξαιρετικό βαθμό τις μετακινήσεις πληθυσμών και τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων άμαχου πληθυσμού.
Από την άλλη, εάν συνυπολογιστεί η ταχεία οικονομική ανάπτυξη που καταγράφουν χώρες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, σε συνδυασμό με τις μεγάλες καινοτομίες και τεχνολογικές αλλαγές, τότε προκύπτουν εκτιμήσεις που κάνουν λόγο ότι η αγορά συστημάτων και τεχνολογιών σάρωσης θα ανέλθει στα 34 δισεκατομμύρια δολάρια ανάμεσα στα έτη 2015 και 2020.
Μάλιστα, για την επερχόμενη πενταετία, η εν λόγω αγορά αναμένεται να μετακινηθεί από τις παραδοσιακές χώρες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης και σε άλλες αγορές, αλλά και σε περιφέρειες κρατών, όπως οι χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου προβλέπεται μονοψήφια άνοδος του σύνθετου ποσοστού ετήσιας ανάπτυξης (CAGR), αλλά και της Μέσης Ανατολής με διψήφιο ποσοστό αύξησης. Στην πραγματικότητα, έως το 2020, η αγορά τεχνολογιών και προϊόντων σάρωσης στις χώρες της Ασίας που βρέχονται από τον Ειρηνικό θα είναι τόσο μεγάλη όσο μαζί της Ευρώπης και των ΗΠΑ!
Πρωταγωνιστεί η Ασία
Κάποια από τα σημαντικότερα και πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας αυτής είναι:
– Η Ασία του Ειρηνικού, καθώς υλοποιεί τεράστιες επενδύσεις στα νέα μέσα μεταφοράς, σε λιμάνια, και σε αεροδρόμια, βιώνει παράλληλα και την άνοδο του εγκλήματος, με αποτέλεσμα να ωθείται σε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των συστημάτων σάρωσης ανθρώπων σε κρίσιμους χώρους διέλευσης. Η περιφερειακή αυτή αγορά θα καταγράψει αύξηση κατά 17,1% στο σύνθετο ποσοστό ετήσιας ανάπτυξης (CAGR).
– Οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα αναπτυχθούν με πιο αργό ρυθμό, κατ’ εκτίμηση κατά 5.8% και 8.9%, αντίστοιχα.
– Σημαντικός παράγοντας στις εξελίξεις της εν λόγω αγοράς είναι και οι διαρκώς αυξανόμενες απειλές από την άνοδο της επιρροής και της δράσης του ριζοσπαστικού Ισλάμ και των τρομοκρατικών οργανώσεων που αναφέρονται σε αυτό, όπως π.χ. το ISIS στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας.
Ασφάλεια αεροδρομίων
Η έρευνα εκτιμά ότι περίπου το 20% του κύκλου εργασιών της αγοράς συστημάτων σάρωσης ανθρώπων θα πραγματοποιηθεί στα αεροδρόμια, καθώς οι υπηρεσίες ασφαλείας των αεροδρομίων ανά τον κόσμο επενδύουν σημαντικά κονδύλια σε αυτό τον τομέα. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι πάνω από 15.000 διπλωματικές αποστολές διεθνώς διαθέτουν σημεία σάρωσης ανθρώπων, ενώ πάνω από 7.200 αεροδρόμια διαθέτουν «γραμμές» σάρωσης για τους διερχόμενους από τις πύλες εισόδου επιβάτες τους.
Η ραγδαία αύξηση της παράνομης μετανάστευσης ωθεί σε αύξηση των σημείων ελέγχου σε πολλές χώρες-πύλες εισόδου μεταναστών και συνακόλουθα στην αύξηση των αναγκών για συστήματα ελέγχου και σάρωσης.
Ειδικότερα, τα κράτη της Μέσης Ανατολής, η οποία βιώνει την σκληρή όψη του θρησκευτικού φανατισμού, με την επέλαση του ISIS σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, έχουν αναγκαστεί να βάλουν το χέρι… βαθιά στην τσέπη. Και μάλιστα, όχι μόνο για να ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους, αλλά και για να ενισχύσουν τις διάφορες υποδομές της δημόσιας ασφάλειας.
Η Τουρκία, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου φέρονται διατεθειμένες να διαθέσουν όσα χρηματικά ποσά χρειαστούν προκειμένου να αντικαταστήσουν την τεχνολογία των υφιστάμενων σημείων ελέγχου, δημιουργώντας ακόμα και νέα σημεία ελέγχου σε στρατηγικές θέσεις και εγκαθιστώντας σύγχρονα συστήματα. Άλλωστε, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, τα υφιστάμενα συστήματα σάρωσης προσώπων στις περιοχές αυτές θεωρούνται ότι έχουν πολύ μεγάλα κενά και είναι απαρχαιωμένα, αδυνατώντας να εντοπίσουν άτομα που βρίσκονται σε «μαύρες λίστες» καταζητούμενων, αλλά και όπλα ή εκρηκτικά.
Στο τέλος αυτής της δεκαετίας πάντως, αναμένεται η αγορά να γνωρίσει την εισαγωγή νέων τεχνολογιών που θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν πιο αποτελεσματικά εκρηκτικά, όπλα και άλλα επικίνδυνα υλικά, αφήνοντας πίσω οριστικά την εποχή πριν την 9/11, και καθιερώνοντας πολύ πιο καινοτόμες και εξελιγμένες τεχνολογίες αιχμής. Όπως για παράδειγμα στα αεροδρόμια, όπου η νέα τεχνολογία που ήδη έχει αναπτυχθεί, θα επιτρέπει στους επιβάτες να διέρχονται μέσω των «σημείων ελέγχων του μέλλοντος» των ΙΑΤΑ-ICAO, τα οποία θα διαθέτουν υψηλή ευκρίνεια στο αποτέλεσμα της σάρωσης.
Η έρευνα της Homeland Security Research αναφέρεται στις τεχνολογικές αγορές των συσκευών σάρωσης όλου του σώματος (AIT), σαρωτές και EDS ακτίνων Χ για χειραποσκευές, ανιχνευτές υγρών εκρηκτικών, σαρωτές παπουτσιών, ανιχνευτές μετάλλων, βιομετρικά συστήματα και άλλες τεχνολογίες.
{gallery}1007{/gallery}