Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 196
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
6 Οκτωβρίου 2021 12:09

Ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή της Ελλάδος το 7 European Cyber Security Challenge 2021

355b38b05a17bfef3b92e47a4eb8821b XL 65f9c5db

Ολοκληρώθηκε και φέτος ο μεγάλος πανευρωπαϊκός διαγωνισμός κυβερνοασφάλειας European Cyber Security Challenge 2021 (ECSC), που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα της Τσεχίας, με την Ελλάδα να συμμετέχει για 7η συνεχή χρονιά. Από τις 28 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, οι ευρωπαϊκοί τελικοί στην Πράγα ανέδειξαν νικήτρια του διαγωνισμού την ομάδα της Γερμανίας που κατέκτησε την 1η θέση ακολουθούμενη από την Πολωνία και την Ιταλία. Η Ελλάδα με την δεκαμελή ομάδα της βρέθηκε στη 13η θέση της κατάταξης μεταξύ των 19 συνολικά χωρών που συμμετείχαν στο διαγωνισμόΟλοκληρώθηκε και φέτος ο μεγάλος πανευρωπαϊκός διαγωνισμός κυβερνοασφάλειας European Cyber Security Challenge 2021 (ECSC), που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα της Τσεχίας, με την Ελλάδα να συμμετέχει για 7η συνεχή χρονιά. Από τις 28 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, οι ευρωπαϊκοί τελικοί στην Πράγα ανέδειξαν νικήτρια του διαγωνισμού την ομάδα της Γερμανίας που κατέκτησε την 1η θέση ακολουθούμενη από την Πολωνία και την Ιταλία. Η Ελλάδα με την δεκαμελή ομάδα της βρέθηκε στη 13η θέση της κατάταξης μεταξύ των 19 συνολικά χωρών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός που αποτελεί μια πρωτοβουλία του ENISA (European Union Agency for Cybersecurity). Η ελληνική συμμετοχή υποστηρίζεται ενεργά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ την ευθύνη της ελληνικής συμμετοχής φέρει το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Η Ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον καθηγητή κο Χρήστο Ξενάκη, μετά από πολύμηνη διαδικασία δοκιμασιών εκπροσώπησε τη χώρα μας αποτελούμενη από, φοιτητές, ερευνητές ασφαλείας, αλλά και μαθητές που ασχολούνται με το hacking και ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους στον προκριματικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο.
«Κύριος σκοπός μας μέσα από αυτή την πρωτοβουλία είναι να αναζητούμε τα νέα ταλέντα στο χώρο της κυβερνοασφάλειας, μέσω μιας σειράς απαιτητικών δοκιμασιών και προπονήσεων που ξεκινούν άμεσα μετά τη λήξη κάθε ετήσιας διοργάνωσης. Οι νέοι αυτοί αποτελούν το επιστημονικό δυναμικό του αύριο στον τομέα της κυβερνοασφάλειας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Η Εθνική αποστολή, η οποία ανανεώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτή τη χρονιά, κατάφερε να ανταπεξέλθει στις πολύ υψηλές απαιτήσεις τις διαγωνιστικής διαδικασίας, αντιμετωπίζοντας επάξια τεχνολογικά προηγμένες χώρες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της αποστολής και ιδιαίτερα τους διαγωνιζόμενους για την προσπάθεια που κατέβαλαν μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη ομολογουμένως χρονιά της πανδημίας, ώστε η ομάδα να μπορέσει να συμμετάσχει στο φετινό διαγωνισμό. Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Χρειάζεται επιμονή, αφοσίωση και όραμα για να κατακτήσουμε τους στόχους μας!», δήλωσε ο αρχηγός της ελληνικής ομάδας κυβερνοασφάλειας και καθηγητής στο τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Χρήστος Ξενάκης.
Σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, οι νέοι κατέχουν το κλειδί για την καινοτομία. Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός κυβερνοασφάλειας δημιουργήθηκε με αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία για να ενθαρρύνει τους νέους να ακολουθήσουν μια καριέρα στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Κάθε χρόνο δημιουργείται κάτι μοναδικό, που συνδέει τα νεαρά μυαλά στη διαμόρφωση του μέλλοντος και στη βελτίωση της ζωής μέσω της τεχνολογίας. Επιπλέον, o ECSC πέφτει χρονολογικά, κατά τη διάρκεια Οκτωβρίου που είναι ο μήνας αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ενώ οι νικητές του φετινού πανευρωπαϊκού διαγωνισμού ορίζονται πλέον ως πρεσβευτές για τον Ευρωπαϊκό Μήνα Κυβερνοασφάλειας που διαρκεί όλο τον Οκτώβριο.

Να σημειώσουμε ότι η καμπάνια του Ευρωπαϊκού Μήνα Κυβερνοασφάλειας επικεντρώνεται φέτος σε δύο θεματικές ενότητες: «Να είσαι ασφαλής στον κυβερνοχώρο από το σπίτι» και «Πρώτες βοήθειες». Με γνώμονα αυτό, οι συμμετέχοντες στον ECSC έπρεπε να λύσουν προκλήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια από τομείς όπως η ασφάλεια στο διαδίκτυο και φορητές συσκευές, κρυπτογραφικά πάζλ, αντίστροφη μηχανική (reverse engineering), forensics για να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους αλλά και δοκιμασίες σε διαφορετικές δεξιότητες σε δωμάτια διαφυγής (escape rooms). Στο φετινό διαγωνισμό εισήχθη μια νέα δραστηριότητα που επέτρεψε στους συμμετέχοντες από διαφορετικές ομάδες, άρα και από διαφορετικές εθνικότητες, να συνεργαστούν σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας.

Η φετινή εκδήλωση ήταν μια ευκαιρία να συγκεντρωθούν δια ζώσης 271 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων 190 διαγωνιζόμενων και των μελών της κριτικής επιτροπής, που προέρχονταν από 19 χώρες. Οι συμμετέχουσες χώρες ήταν οι Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ελβετία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία. Για πρώτη φορά, συμμετείχαν ως καλεσμένοι, η ομάδα του Καναδά και της Σλοβακίας, ενώ η Νορβηγία και η Εσθονία συμμετείχαν ως παρατηρητές.

Το European Cybersecurity Challenge 2022 θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη της Αυστρίας. Επιπλέον, το 2022 ο ENISA θα διοργανώσει τον 1ο διεθνή διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας στην Αθήνα. Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτόν τον διαγωνισμό θα δημοσιευτούν στους επόμενους μήνες.

Ο Juhan Lepassaar, Εκτελεστικός Διευθυντής του ENISA δήλωσε: «Το μέγεθος της κυβερνοασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ανθρώπινο δυναμικό κατάλληλο σε μέγεθος και εξοπλισμένο με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες. Η ευρωπαϊκή πρόκληση για την κυβερνοασφάλεια ενθαρρύνει τη σταδιοδρομία στον κυβερνοχώρο και προσελκύει τα νέα ταλέντα που χρειάζονται για να διασφαλιστεί η συνέχεια των προσπαθειών της ΕΕ στην κυβερνοασφάλεια του ψηφιακού μας χώρου ».

Μεγάλοι αρωγοί στην ελληνική προσπάθεια ήταν το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και οι χορηγοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ενεργά την Ελληνική εθνική ομάδα κυβερνοασφάλειας, εξασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες για την επιτυχία της. Πιο συγκεκριμένα, η Aegean Airlines κάλυψε τα αεροπορικά της αποστολής, ενώ το Hack The Box διέθεσε στους διαγωνιζόμενους, την Cyber Security Online Platform προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα οι διαγωνιζόμενοι. Ως diamond sponsors οι εταιρείες, Algosystems και Ubitech αλλά και οι platinum sponsors, Όμιλος Quest (Info Quest Technologies, Uni Systems), Pylones Hellas και Gold Sponsor η εταιρεία Wind βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί όλη η προετοιμασία της ομάδας.

Ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή τους χορηγούς επικοινωνίας: Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (www.amna.gr), Biztech.gr, Epixeiro.gr, Huffington Post, ICTPlus.gr, IT Professional Security, NetFax, Netweek, SecNews, Spoudazo.gr, Tech Matrix.

Σχετικά με το European Cyber Security Challenge
Ο 1ος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στη Λουκέρνη της Ελβετίας με τη συμμετοχή 6 ομάδων προερχόμενων από κράτη-μέλη της ΕΕ και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών. Στην ψηφιακή εποχή, η ασφάλεια πληροφοριών αποτελεί βασική προτεραιότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό οφείλεται στον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η πληροφορία στη σύγχρονη κοινωνία, την οικονομία, την παραγωγή και τις γεωπολιτικές σχέσεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιθέσεις με στόχο την πληροφορία αυξάνονται συνεχώς, αποσκοπώντας τόσο στο κέρδος όσο και στην αποσταθεροποίηση βασικών δομών, η ψηφιακή ασφάλεια θα πρέπει να διασφαλίζεται και να αξιολογείται σε κάθε τομέα και δραστηριότητα, καθημερινά. Το γεγονός αυτό απαιτεί καλύτερα οργανωμένες δομές, μεγαλύτερες επενδύσεις, αλλά, κυρίως, κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Η διεξαγωγή διαγωνισμών όπως το ECSC αποτελεί το κατάλληλο έρεισμα για την εκπαίδευση των ανθρώπων και κυρίως των νέων, που με τις γνώσεις και το ταλέντο τους θα αποτελέσουν την ασπίδα της ψηφιακής κοινωνίας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιανουάριος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
Ασύρματα Συστήματα Πυρανίχνευσης
Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της πυρασφάλειας φαίνεται πως εξελίσσεται και «μαθαίνει» από τις σημαντικές προκλήσεις που συναντά, τόσο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση, όσο και ...
Λύσεις πυρανίχνευσης, αυτοματισμού και επικοινωνίας παρουσίασε η Force στην XENIA 2024
ο περιοδικό Security Report για ακόμη μία χρονιά βρέθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση για τον ξενοδοχειακό κλάδο, την Xenia 2024. Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε το τριήμερο 23-25 Νοεμβρίου στο Metropolit...
Ajax Special Event 2024
Η Ajax Systems στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποίησε ένα παγκόσμιο online event όπου επαγγελματίες εγκαταστάτες, εταιρείες και πολλοί άλλοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για νέες λύσεις και νέα πρ...
Ταξινόμηση σημάτων συναγερμού
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια στο κλάδο της ασφάλειας, ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται, ανταλλάσσονται και αναμεταδίδονται οι πληροφορίες συναγερμού στα...
Μέγιστη προστασία οικίας με το σύστημα ασφαλείας της ELDES
Με πάνω από 1 εκατομμύριο συσκευές IoT που κατασκευάστηκαν μέχρι τώρα, η ELDES κέρδισε την εμπιστοσύνη των εγκαταστατών και ιδιοκτητών σπιτιών για τα στιβαρά, αξιόπιστα και βολικά συστήματα συναγε...