Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Smartphones και tablets στα συστήματα ασφαλείας!
Η φορητή συσκευή σε ρόλο φύλακα – αγγέλου!
Featured | Η φορητή συσκευή ως μέσο επιτήρησης των συστημάτων ασφαλείας είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια του τελικού χρήστη. Κάμερες IP, DVR και πίνακες στην οθόνη του smartphone ή του tablet! Οι βασικές προϋποθέσεις όμως για την αποτελεσματική λειτουργία της συνθήκης αυτής είναι καταρχήν ο σωστός προγραμματισμός των συστημάτων από τον τεχνικό και στη συνέχεια η συντήρηση της επικοινωνίας. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι που πιθανότατα καθυστερεί τις φορητές συσκευές από το να εδραιωθούν στο χώρο των συστημάτων ασφαλείας, αφού πολλές φορές απαιτούν και τις γνώσεις του τελικού χρήστη. Με αφορμή την αυγή της τεχνολογίας Cloud, που υπόσχεται να δώσει λύση στο παραπάνω πρόβλημα, θα κάνουμε μια ανασκόπηση μέσα από πρακτικά παραδείγματα για τη χρήση των φορητών συσκευών στα συστήματα ασφαλείας.
Οι φορητές συσκευές έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο επικοινωνίας του τελικού χρήστη με τα συστήματα ασφαλείας που έχει επιλέξει για να τον προστατεύουν. Καταρχάς να διευκρινίσουμε ότι με τον όρο φορητές συσκευές αναφερόμαστε στα smartphones και στα tablets με λογισμικό Android ή iOS (iPhone, iPad). Όλες οι κάμερες IP ανεξαιρέτως είναι άμεσα προσβάσιμες από τις φορητές συσκευές. Από την άλλη, τα σύγχρονα DVR με υποστήριξη αναλογικών ή IP καμερών, διαθέτουν πλέον θύρα Ethernet και συνοδεύονται από εφαρμογή για απομακρυσμένη επιτήρηση μέσω φορητών συσκευών. Τέλος, διστακτικά και με μικρά βήματα, στην οθόνη των φορητών συσκευών συμπεριλαμβάνονται οι πίνακες συναγερμού.
Η φορητή συσκευή έχει το καλό ότι είναι …φορητή! Βρίσκεται πάντα μαζί με τον τελικό χρήστη και σε συνδυασμό με τη διάδοση του 3G (και διστακτικά του 4G) έχει πρόσβαση στο Internet από οπουδήποτε. Με αυτόν τον τρόπο, το smartphone ή το tablet μπορεί να ενημερώσει το χρήστη για τη δραστηριότητα των συστημάτων ασφαλείας του ή να δώσει πρόσβαση στην επίβλεψή τους.
Κάμερες IP
Κάμερα IP χωρίς απομακρυσμένη παρακολούθηση δε νοείται τη σήμερον ημέρα! Ειδικά, τα μοντέλα αυτόνομης λειτουργίας All In One, που προορίζονται καθαρά για οικιακή χρήση (ή για μικρομεσαίες επιχειρήσεις,) είναι ιδανικά για «πάντρεμα» με το smartphone ή το tablet του τελικού χρήστη. Η εφαρμογή χαρίζει τις παρακάτω δυνατότητες:
Παρακολούθηση εικόνας σε πραγματικό χρόνο (εικόνα 1).
Ειδοποίηση γεγονότων με push notification (εικόνα 2). Η λειτουργία αυτή πρέπει να υποστηρίζεται και από την κάμερα και από την εφαρμογή.
Αποστολή email. Αντί για push notification, πολλές κάμερες χρησιμοποιούν αποστολή email για την ειδοποίηση ενός γεγονότος, περιλαμβάνοντας πολλές φορές εικόνα ως συνημμένο αρχείο.
Δυνατότητα αναπαραγωγής βίντεο (εικόνα 3). Στην περίπτωση που η κάμερα υποστηρίζει αποθήκευση σε κάρτα SD ή microSD, η εφαρμογή μπορεί να δώσει απομακρυσμένη πρόσβαση στις εγγραφές.
Ενεργοποίηση ρελέ (εικόνα 4). Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης μπορεί να ελέγξει απομακρυσμένα μια εφαρμογή αυτοματισμού.
Κίνηση PTZ. Ορισμένες κάμερες All In One είναι και PTZ, οπότε δίνουν δυνατότητα κίνησης μέσα από το smartphone (εικόνα 5).
Παραμετροποίηση της κάμερας. Σχετικά σπάνια λειτουργία και εξεζητημένη είναι η δυνατότητα απομακρυσμένου προγραμματισμού της κάμερας (εικόνα 6).
Από όλα τα παραπάνω, οι δύο βασικότερες δυνατότητες είναι η παρακολούθηση εικόνας σε πραγματικό χρόνο και η ειδοποίηση μέσω email. Αυτές οι λειτουργίες που περιλαμβάνονται σε όλες ανεξαιρέτως τις οικιακές IP κάμερες, αρκούν για να μπορέσει ο χρήστης να επιβεβαιώσει το τηλεφώνημα του συστήματος συναγερμού ή να καλέσει την αστυνομία σε περίπτωση που λάβει ειδοποίηση παραβίασης.
Δικτυακά DVR
Σχεδόν όλα τα σύγχρονα καταγραφικά διαθέτουν σύνδεση Ethernet, είτε υποστηρίζουν κάμερες αναλογικές, είτε IP. Και όπως προστάζει η εποχή, όλα τα καταγραφικά με σύνδεση Ethernet συνοδεύονται από εφαρμογή για smartphone ή tablet. Πρακτικά, η λειτουργία αυτή έχει αποδειχθεί αναγκαία και αρκετοί από τους τελικούς χρήστες την ζητάνε. Όπως και στις κάμερες IP, έτσι και στα δικτυακά καταγραφικά, οι εφαρμογές διαφέρουν σε λειτουργίες, όμως όλες ανεξαιρέτως προσφέρουν απομακρυσμένη προβολή καμερών και ειδοποίηση μέσω email.
Πίνακες συναγερμού
Δειλά – δειλά, ολοένα και παραπάνω πίνακες συναγερμού συνοδεύονται από εφαρμογές για φορητές συσκευές. Η δυνατότητα απομακρυσμένης επίβλεψης και διαχείρισης του πίνακα συναγερμού είναι σημαντική για τον τελικό χρήστη, αλλά και για τον τεχνικό (εικόνα 7). Από τη μια πλευρά, ο τελικός χρήστης, μπορεί να ειδοποιηθεί από το σύστημα συναγερμού για παραβίαση και να ελέγξει για παράδειγμα τη ζώνη που έχει παραβιαστεί. Από την άλλη, ο τεχνικός μπορεί να έχει την επίβλεψη του συστήματος και σε περίπτωση όπου ειδοποιηθεί για βλάβη ή για συναγερμό, να κάνει έναν πρώτο έλεγχο, χωρίς να χρειαστεί να μεταφερθεί στο χώρο.
Το πρόβλημα…
Παρά τα εξαιρετικά οφέλη που προσφέρουν, στην πράξη οι φορητές συσκευές δεν έχουν εδραιωθεί ως εργαλεία για την επίβλεψη των συστημάτων παρακολούθησης. Οι βασικοί λόγοι είναι οι παρακάτω:
Δεν είναι όλοι οι χρήστες εξοικειωμένοι με τις φορητές συσκευές. Όπως και να το κάνουμε, η παρακολούθηση μιας κάμερας από ένα τοπικό monitor είναι ευκολότερη σε σχέση με την εφαρμογή στο smartphone (εικόνα 8).
Η αστοχία στην επικοινωνία της φορητής συσκευής με το απομακρυσμένο σύστημα δεν είναι απίθανη, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη εγγύησης λειτουργίας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου απαιτούνται γνώσεις από τον τελικό χρήστη για την επανασύνδεση της επικοινωνίας.
Αστοχία λειτουργίας των δυναμικών DNS, αλλαγή Router, ρυθμίσεις port forwarding, ρυθμίσεις σε firewall… Όλα αυτά αποτελούν πονοκέφαλο ακόμα και για τον έμπειρο τεχνικό, αφού μπορούν ανά πάσα στιγμή να χρειαστούν επαναπρογραμματισμό, προκαλώντας βροχή τηλεφωνημάτων για υποστήριξη (εικόνα 9).
Και η λύση (;;)
Τα παραπάνω προβλήματα στην επικοινωνία των φορητών συσκευών με τα συστήματα συναγερμού, έρχεται να διορθώσει η τεχνολογία Cloud. Μέχρι στιγμής, την τεχνολογία Cloud τη συναντάμε σε κάμερες IP και σε DVR. Παρακάμπτοντας τις ρυθμίσεις στο Router (dynamic IP, static IP, port forward, firewall) υπόσχεται να απλοποιήσει τη διαδικασία προς όφελος των τελικών χρηστών, αλλά και των τεχνικών. Στο παράδειγμα της εικόνας 10 αρκεί η εισαγωγή του σειριακού αριθμού της κάμερας, για να γίνει η επικοινωνία μεταξύ της εφαρμογής του iPad και της IP κάμερας. Οι πρώτες εντυπώσεις της τεχνολογίας Cloud είναι θετικότατες, αλλά φυσικά αναμένουμε να δούμε και τη λειτουργία της σε πιο σύνθετες εγκαταστάσεις. Για την ώρα δε θα διεισδύσουμε περισσότερο στην τεχνολογία Cloud, όμως θα επανέλθουμε σε αυτήν σε επόμενα τεύχη, αναλύοντας τη λειτουργία της.