Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Τρομοκρατία στο διαδίκτυο: Τι εξυπηρετεί και πως αντιμετωπίζεται;
Πάει καιρός που το διαδίκτυο αποτελούσε αποκλειστικά ένα μέσο επικοινωνίας και τεχνολογικής εξέλιξης για όλο τον κόσμο. Το διαδίκτυο έχει συμβάλλει σημαντικά στην δημιουργία, τον συντονισμό και την εξέλιξη νέων ομάδων, οι οποίες αποσκοπούν στην ισότητα, την δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη, χωρίς την χρήση βίαιων μέσων. Έχει προσφέρει μεγάλη αναγνώριση, “δημόσια δύναμη” στα αιτήματα αυτών των ομάδων χωρίς ωστόσο να αναγνωριστούν όσο θα έπρεπε. Δηλαδή με λίγα λόγια, όλες αυτές οι ενέργειες για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα ευκαιριών σε παγκόσμιο επίπεδο για όλους τους πολίτες, δεν είχαν κάποια σημαντική κοινωνική αναγνώρισηΠάει καιρός που το διαδίκτυο αποτελούσε αποκλειστικά ένα μέσο επικοινωνίας και τεχνολογικής εξέλιξης για όλο τον κόσμο. Το διαδίκτυο έχει συμβάλλει σημαντικά στην δημιουργία, τον συντονισμό και την εξέλιξη νέων ομάδων, οι οποίες αποσκοπούν στην ισότητα, την δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη, χωρίς την χρήση βίαιων μέσων. Έχει προσφέρει μεγάλη αναγνώριση, “δημόσια δύναμη” στα αιτήματα αυτών των ομάδων χωρίς ωστόσο να αναγνωριστούν όσο θα έπρεπε. Δηλαδή με λίγα λόγια, όλες αυτές οι ενέργειες για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα ευκαιριών σε παγκόσμιο επίπεδο για όλους τους πολίτες, δεν είχαν κάποια σημαντική κοινωνική αναγνώριση.
Συγκεκριμένα, ο χώρος της ψηφιακής τεχνολογίας υποστηρίζει συνήθως ομάδες οι οποίες έχουν μια ιεραρχική δομή, είναι κλειστές και στηρίζονται κυρίως σε αρνητικά φορτισμένες έννοιες, όπως είναι ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, ο σεξισμός, η άρνηση της διαφορετικότητας (πολύ συχνό φαινόμενο, δυσάρεστο και λυπηρό στις μέρες μας), κ.τ.λ. Μέσα λοιπόν σε όλη αυτή την “φρενίτιδα” αποξένωσης και μοναχικότητας που επικρατεί σε όλον τον κόσμο, οργανώσεις όπως είναι η Αλ Κάϊντα και η Μπόκο Χάραμ, οι οποίες αποσκοπούν στην εξάπλωση και την κυριαρχία του Ισλαμικού Κράτους, έχουν βρει έτοιμο έδαφος στον κυβερνοχώρο προκειμένου να αναπτύξουν τις στρατηγικές τους εκμεταλλευόμενες τον εξευτελισμό και την ανωνυμία που επικρατεί στο διαδίκτυο.
Βέβαια, το διαδίκτυο δεν προσφέρει μόνο τις προϋποθέσεις προκειμένου να επεκταθεί η κυριαρχία του Ισλάμ, αλλά υποστηρίζει δυστυχώς σκόπιμα και με “υπόγειες” τακτικές, οργανώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ρατσιστικές, τρομοκρατικές και από ακραίο εθνικιστικό φανατισμό. Όλες οι θέσεις και οι απόψεις που υποστηρίζονται από τις παραπάνω οργανώσεις διχάζουν τους πληθυσμούς και δημιουργούν σύγκρουση και διχόνοια ανάμεσα στους πολίτες, ενισχύοντας έτσι την έννοια της μισαλλοδοξίας.
Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τρομοκρατία στο διαδίκτυο, γίνεται προσπάθεια από τα κράτη – μέλη να θεσπιστεί το πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του φόρουμ της ΕΕ. για το διαδίκτυο. Ειδικότερα, το εν λόγω πρωτόκολλο θα προσφέρει τρεις πρακτικές:
Α) Συντονισμένη και ταχεία αντίδραση. Η ευρωπαϊκή αστυνομία (Europol), σε συνεργασία με τις αρχές των κρατών – μελών, τους παρόχους των διαδικτυακών υπηρεσιών και το Παγκόσμιο Διαδικτυακό Φόρουμ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (GIFCT), θα μπορεί με αυτόν τον τρόπο να επεμβαίνει άμεσα και να “μπλοκάρει” τη διάδοση τρομοκρατικού ή βίαιου περιεχομένου.
Β) Διευκόλυνση συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Σε περιόδους κρίσεων, οι αρχές επιβολής του νόμου και οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών θα είναι σε θέση να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με το διαδικτυακό περιεχόμενο με ασφαλή τρόπο (όπως για παράδειγμα διευθύνσεις URL, οπτικοακουστικά μέσα και μεταδεδομένα).
Γ) Διευκόλυνση εθελοντικών ρυθμίσεων. Το πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσεων θα πρέπει να εφαρμόζεται αποκλειστικά σε περιπτώσεις όπου τα εθνικά μέτρα δεν επαρκούν ώστε να αντιμετωπιστεί γρήγορα και αποτελεσματικά μια εν δυνάμει βίαιη ή τρομοκρατική απειλή.
Το διαδίκτυο στις μέρες μας αποτελεί μια προπαγάνδα “μίσους, αλλοτρίωσης και αποξένωσης” σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη όταν χρησιμοποιείται με τα κατάλληλα μέσα και τις σωστές πρακτικές.
Πηγή: https://www.csii.gr/tromokratia-sto-diadiktyo-ti-exypiretei-kai-pos-antimetopizetai/