Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Η εκπαίδευση δέχεται το υψηλότερο ποσοστό κυβερνοεπιθέσεων
“Με τα όπλα παρά πόδα” για το ετήσιο back to school βρίσκεται το ψηφιακό έγκλημα, καθώς με την επιστροφή στα σχολεία οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου βάζουν ακόμη πιο έντονα στο στόχαστρο τους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς οργανισμούς. Σύμφωνα με την Check Point Research (CPR), ο τομέας της Εκπαίδευσης/Έρευνας έχει αντιμετωπίσει το υψηλότερο ποσοστό κυβερνοεπιθέσεων με εκπληκτική διαφορά σε σύγκριση με άλλους κλάδους.
Κάθε εβδομάδα, ο μέσος αριθμός κυβερνοεπιθέσεων, που αντιμετωπίζει ένας εκπαιδευτικός/ερευνητικός οργανισμός, ανέρχεται στο ανησυχητικό ποσοστό των 2.256. Μάλιστα, σε σύγκριση με άλλους κλάδους, ο τομέας της Εκπαίδευσης/Έρευνας παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό κυβερνοεπιθέσεων, με τεράστια διαφορά.
Ο κυβερνητικός/στρατιωτικός τομέας είναι ο δεύτερος πιο στοχευμένος με μέσο όρο 1.725 επιθέσεις την εβδομάδα το 1ο τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 3% από το προηγούμενο έτος.
Ο τομέας της Υγείας παρουσιάζει, επίσης, σημαντική αύξηση των επιθέσεων με μέσο όρο 1.684 επιθέσεις την εβδομάδα τους τρεις πρώτους μήνες του 2023, σημειώνοντας σημαντική ετήσια αύξηση 22%.
Η περιοχή APAC κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό εβδομαδιαίων κυβερνοεπιθέσεων ανά εκπαιδευτικό οργανισμό, με μέσο όρο 4.529 επιθέσεις την εβδομάδα, ενώ η Ευρώπη παρουσίασε τη μεγαλύτερη μεταβολή σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με αύξηση 11% σε ετήσια βάση.
Θωράκιση έναντι των επιθέσεων
Όπως συνιστά η εταιρεία κυβερνοασφάλειας είναι σημαντικό για τα σχολεία να ενημερώνονται για τις τελευταίες απειλές και τα μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Για να παραμείνουν προστατευμένα, θα πρέπει να επενδύσουν σε λογισμικό προστασίας από ιούς και να ενεργοποιήσουν τις αυτόματες ενημερώσεις.
“Θα πρέπει να δημιουργηθούν ισχυρά τείχη προστασίας και πύλες διαδικτύου για την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις και άλλο κακόβουλο περιεχόμενο. Είναι απαραίτητο να ελέγχονται τυχόν τρίτοι πάροχοι για να βεβαιώνονται ότι το σύστημά τους είναι ασφαλές”, αναφέρει η CPR.
Η τακτική παρακολούθηση και ανάλυση των συστημάτων είναι απαραίτητη, ώστε να εντοπίζεται κάθε ασυνήθιστη δραστηριότητα. Τέλος, τα σχολεία θα πρέπει να φροντίσουν να επενδύσουν στην εκπαίδευση σε θέματα διαδικτυακής κυβερνοασφάλειας τόσο για το προσωπικό, όσο και για τους μαθητές τους, προκειμένου να είναι καλά ενημερωμένοι για τους πιθανούς κινδύνους.
Όπως τονίζει η εταιρεία, “για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών, οι ίδιοι πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας κατά τη συμμετοχή τους σε διαδικτυακά μαθήματα. Οι κάμερες πρέπει να καλύπτονται και τα μικρόφωνα να μπλοκάρονται, όταν δεν διεξάγεται μάθημα, ενώ όλα τα προσωπικά δεδομένα πρέπει να διατηρούνται μακριά από το οπτικό πεδίο της κάμερας.
Οι σύνδεσμοι πρέπει να επιλέγονται μόνο όταν προέρχονται από αξιόπιστες πηγές. Κατά την πρόσβαση στη σχολική πύλη, συνδεθείτε απευθείας, όχι μέσω συνδέσμου, που αποστέλλεται με email και προσέξτε τους domains, που μοιάζουν ίδια με δημόσια εργαλεία. Επιπλέον, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ισχυροί κωδικοί πρόσβασης και οι εμπιστευτικές πληροφορίες δεν θα πρέπει ποτέ να μοιράζονται μέσω του cloud”.
Πηγή: https://www.sepe.gr/tehnologia-pliroforiki/kuvernoasfaleia/22331362/i-ekpaideusi-dehetai-to-upsilotero-pososto-kuvernoepitheseon/