Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Πως προκλήθηκε η κυβερνοεπίθεση στη Βρετανική Βιβλιοθήκη
Η επίθεση ransomware στη Βρετανική Βιβλιοθήκη προκλήθηκε – πιθανότατα – από παραβίαση διαπιστευτηρίων τρίτων σε συνδυασμό με την απουσία ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) για να σταματήσουν οι επιτιθέμενοι, παρά τις προηγούμενες θεσμικές προειδοποιήσεις σχετικά με αυτούς τους κινδύνους. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση της Βρετανικής Βιβλιοθήκης που ρίχνει νέο «φως» στην επίθεση του Οκτωβρίου 2023, η οποία έκλεισε τις ψηφιακές υπηρεσίες και παραβίασε τα προσωπικά δεδομένα χρηστών και προσωπικού της Βιβλιοθήκης. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει η ομάδα Rhysida ransomware, η οποία διέθεσε τα δεδομένα που εξαφανίστηκαν προς πώληση στο dark web, καθώς η Βρετανική Βιβλιοθήκη αρνήθηκε να πληρώσει τα απαιτούμενα λύτρα.
Η Βρετανική Βιβλιοθήκη ανέφερε στην έκθεσή της, η οποία δημοσιεύθηκε στις 8 Μαρτίου 2024, ότι η πιο πιθανή αιτία της επίθεσης ήταν η παραβίαση των διαπιστευτηρίων προνομιακών λογαριασμών τρίτων, ενδεχομένως μέσω μιας επίθεσης phishing ή spear-phishing.
Η αυξανόμενη χρήση παρόχων τρίτων στο δίκτυο επισημάνθηκε ως κίνδυνος από την Ομάδα Εταιρικής Διακυβέρνησης Πληροφοριών (Corporate Information Governance Group – CIGG) της Βιβλιοθήκης στα τέλη του 2022, ενώ για το 2024 είχε προγραμματιστεί η επανεξέταση των διατάξεων ασφαλείας σχετικά με τη διαχείριση της πρόσβασής τους. «Δυστυχώς, η επίθεση σημειώθηκε πριν ολοκληρωθούν αυτές οι απαραίτητες προϋποθέσεις για το έργο αυτό», δήλωσε η Βιβλιοθήκη.
Η έλλειψη MFA στον τομέα εντοπίστηκε και αναφέρθηκε ως κίνδυνος όταν η MFA εισήχθη σε άλλα τμήματα της Βιβλιοθήκης το 2020, «αλλά οι πιθανές συνέπειες ίσως δεν είχαν εκτιμηθεί επαρκώς», αναφέρεται στην έκθεση. Αποφασίστηκε ότι η συνδεσιμότητα με τον τομέα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης θα ήταν εκτός του πεδίου εφαρμογής της MFA για λόγους πρακτικότητας, κόστους και επιπτώσεων στα τρέχοντα προγράμματα της Βιβλιοθήκης. «Θεωρείται πιθανό ότι η απουσία MFA συνέβαλε στην ικανότητα των επιτιθέμενων να εισέλθουν στο σύστημα μέσω αυτής της οδού», παραδέχτηκε η Βιβλιοθήκη. Το λογισμικό παρακολούθησης των συστημάτων δεν απομόνωσε αυτόματα την εισβολή στην πηγή, αλλά απέτρεψε την περαιτέρω εισβολή σε τμήματα της τεχνολογικής περιουσίας της Βιβλιοθήκης.