Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Το 61% των εταιρειών σχεδιάζει την ένταξη ΑΙ στη στρατηγική κυβερνοασφάλειας
Στον δρόμο της τεχνητής νοημοσύνης μπαίνουν καθημερινά όλο και περισσότερες εταιρείες, αναζητώντας εργαλεία για τη θωράκιση της κυβερνοασφάλειας. Σήμερα, το 91% των επιχειρήσεων θεωρεί την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης προτεραιότητα, επισημαίνοντας την αξιολόγηση των τρωτών σημείων και τον εντοπισμό απειλών ως βασικά οφέλη.
Ωστόσο, μόνο το 61% των εταιρειών αναγνώρισε ότι ο οργανισμός τους βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού ή ανάπτυξης της υιοθέτησης AI και ML για την κυβερνοασφάλεια, σύμφωνα με έρευνα των Check Point και Cybersecurity Insiders, η οποία αποκαλύπτει έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με τον κρίσιμο ρόλο των εσωτερικών ελέγχων και των πολιτικών διακυβέρνησης, όταν εμπλέκεται η τεχνητή νοημοσύνη.
Το 91% θεωρεί την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης προτεραιότητα
Η έρευνα των Check Point και Cybersecurity Insiders έθεσε στους ερωτηθέντες ερωτήσεις σχετικά με τη θέση, που έχει η τεχνητή νοημοσύνη στα σχέδια κυβερνοασφάλειας των οργανισμών τους μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του πόσο εφαρμόζεται πλήρως και πώς εξελίσσεται η εφαρμογή της.
Όταν τους ζητήθηκε να περιγράψουν την υιοθέτηση της AI και της ML από τον οργανισμό τους στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το 61% των ερωτηθέντων την περιέγραψε είτε ως “σχεδιαστική” είτε ως “αναπτυξιακή” – σημαντικά περισσότερο από το 24% που την κατηγοριοποίησε ως “ώριμη” ή “προηγμένη”.
Επιπλέον, το 15% δήλωσε ότι οι οργανισμοί τους δεν έχουν εφαρμόσει καθόλου AI και ML στις προσπάθειές τους για κυβερνοασφάλεια. Όπως σημειώνει η Chek Point, ενώ κατά την πώληση της τεχνητής νοημοσύνης για την κυβερνοασφάλεια πολλές επιχειρήσεις πείθονται να αρχίσουν να εξερευνούν τις δυνατότητές τους, λίγες επιχειρήσεις έχουν εναρμονιστεί πλήρως.
Αργά και προσεκτικά
“Οι απαντήσεις τους, σκιαγραφούν την εικόνα μιας βιομηχανίας, που κινείται αργά και προσεκτικά και ίσως δεν έχει πάει τόσο “all–in” στην AI, όσο κάποιοι μπορεί να περιμένουν. Οι οργανισμοί εξακολουθούν να αξιολογούν τα οφέλη και τους κινδύνους, που σχετίζονται με τα εργαλεία AI και ML και οι επιχειρήσεις κινούνται προσεκτικά για να καθιερώσουν σταθερές βέλτιστες πρακτικές, που συμμορφώνονται με τους σχετικούς κανονισμούς”, αναφέρει η Chek Point.
Μια άλλη ερώτηση της έρευνας ήταν “Ποιες λειτουργίες κυβερνοασφάλειας (cloud) στον οργανισμό σας ενισχύονται επί του παρόντος από AI και ML;” Οι απαντήσεις είναι διαφωτιστικές, με την ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού στην κορυφή με 35% και την ανάλυση της συμπεριφοράς των χρηστών και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας να ακολουθούν.
Χαμηλά στη λίστα, λιγότεροι οργανισμοί φαίνεται να χρησιμοποιούν AI για τη διαχείριση της στάσης ασφαλείας ή την έρευνα AI των αντιπάλων. Σε συνδυασμό με τις απαντήσεις στην ερώτηση, που συζητήθηκε προηγουμένως, σχετικά με τη συνολική θέση της τεχνητής νοημοσύνης, τα δεδομένα δείχνουν ότι μεμονωμένες εφαρμογές AI και ML στην κυβερνοασφάλεια απέχουν ακόμη πολύ από το να είναι καθολικές.
Πηγή: https://www.sepe.gr/