Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Καινοτομίες στο δρόμο: η άνοδος της τεχνολογίας συνδυασμού ραντάρ-βίντεο στον έλεγχο της κυκλοφορίας
Τα συστήματα παρακολούθησης της κυκλοφορίας είναι οι αθόρυβοι φρουροί των δρόμων μας, που διασφαλίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των δικτύων μεταφορών μας. Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως η ομίχλη, η δυνατή βροχή, οι καταιγίδες σκόνης, ακόμη και η αντανάκλαση από τον ήλιο, μπορούν να εμποδίσουν την αποτελεσματικότητά τους. Αν και η αυτόνομη τεχνολογία ραντάρ μπορεί να λειτουργήσει σε αυτές τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, δεν έχει την ικανότητα να παρέχει το λεπτομερές οπτικό πλαίσιο που είναι τόσο σημαντικό για την ολοκληρωμένη διαχείριση της κυκλοφορίας.
Φανταστείτε έναν πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο τυλιγμένο σε πυκνή ομίχλη. Οι κάμερες που λειτουργούν στο ορατό φάσμα αγωνίζονται για ευκρίνεια, ενώ η πυκνή ομίχλη καλύπτει την όραση, διακόπτοντας τη ροή των πληροφοριών κυκλοφορίας. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως η ομίχλη, η βροχή, το χιόνι και οι καταιγίδες σκόνης, επηρεάζουν συχνά την αποτελεσματικότητα των συστημάτων βιντεοσκόπησης της κυκλοφορίας με αυτόν τον τρόπο. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αυτοκινητοδρόμων (NHTSA), οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αποτελούν παράγοντα για σχεδόν το 21% των ετήσιων τροχαίων ατυχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό αναδεικνύει την πρόκληση που παρουσιάζουν αυτοί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες για την ασφάλεια και την παρακολούθηση της κυκλοφορίας. Για να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους επαγγελματίες της διαχείρισης της κυκλοφορίας για πιο προηγμένες λύσεις παρακολούθησης που μπορούν με κάποιο τρόπο να “βλέπουν” μέσα από την ομίχλη, το χιόνι και τη βροχή.
Μέχρι τώρα, η κύρια τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το ραντάρ χιλιοστομετρικών κυμάτων. Τα χιλιοστομετρικά κύματα κατέχουν μια μοναδική θέση στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Καταλαμβάνοντας την περιοχή συχνοτήτων 30-300 GHz, τοποθετούνται μεταξύ των μικροκυμάτων και των υπέρυθρων κυμάτων. Τα μικρότερα μήκη κύματός τους προσφέρουν πλεονεκτήματα, όπως υψηλότερη ανάλυση, ισχυρότερες δυνατότητες αντιπαρεμβολής και καλύτερη διείσδυση μέσα από τον καπνό και τη σκόνη. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα καθιστούν κατάλληλα για συνεπή και σαφή παρακολούθηση σε διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες.
Αυτή η τεχνολογία έχει πολλά πλεονεκτήματα για τα συστήματα ελέγχου της κυκλοφορίας. Το ραντάρ χιλιοστομετρικών κυμάτων λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, χωρίς να επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες. Τέτοια συστήματα μπορούν να βασίζονται σε ακριβείς μετρήσεις της ταχύτητας και της κατεύθυνσης των αντικειμένων. Μπορούν επίσης να παρακολουθούν αντικείμενα σε μεγάλες αποστάσεις με αξιοσημείωτη ακρίβεια.
Ωστόσο, το ραντάρ έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: δεν έχει την ικανότητα οπτικοποίησης. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αντιληφθεί και να παρακολουθήσει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον στόχο, όπως το χρώμα του οχήματος ή την πινακίδα κυκλοφορίας του – πληροφορίες που είναι συχνά απαραίτητες για τη διαχείριση και την αναφορά περιστατικών. Σε αυτό το σημείο η συγχώνευση του ραντάρ με ισχυρές εικόνες που λαμβάνονται από ένα βίντεο εισόδου μπορεί να γίνει τόσο ισχυρή. Οι εικόνες μπορούν να αντισταθμίσουν τη μη οπτικοποίηση του ραντάρ.
Η τεχνική fusion συνδυάζει την εμβέλεια του ραντάρ με την οπτική καταγραφή του βίντεο. Για να επιτευχθεί αυτό, αλγόριθμοι βασισμένοι στην τεχνητή νοημοσύνη συγχωνεύουν δύο διαφορετικά συστήματα συντεταγμένων για να εμπλουτίσουν τις πληροφορίες του στόχου, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα και των δύο μεθόδων ανίχνευσης. Η εμβέλεια του ραντάρ υπερέχει στην παρακολούθηση πολλαπλών αντικειμένων πέρα από τον ορίζοντα με μεγάλο εύρος ανίχνευσης και υψηλή ακρίβεια. Παρέχει πολύτιμες πληροφορίες ακόμη και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Τα στοιχεία βίντεο, εν τω μεταξύ, προσφέρουν το πλεονέκτημα της οπτικοποίησης – επιτρέποντας τη δομημένη ανάλυση της σκηνής κυκλοφορίας.
Η συγχώνευση των τεχνολογιών δημιουργεί ένα ασφαλές σύστημα, όπου οι αδυναμίες της μίας ενισχύονται από τα πλεονεκτήματα της άλλης. Το αποτέλεσμα; Ένα σύστημα παρακολούθησης της κυκλοφορίας που εξασφαλίζει αδιάλειπτα, ολοκληρωμένα και αξιόπιστα δεδομένα, ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Οι πόλεις που εφαρμόζουν την τεχνολογία συνδυασμού ραντάρ-βίντεο αναδεικνύουν τις εξελίξεις στον έξυπνο αστικό σχεδιασμό. Με αυτή την τεχνολογία, τα τμήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη ροή της κυκλοφορίας και να ψηφιοποιήσουν τους αυτοκινητόδρομους και τους αστικούς δρόμους. Επιπλέον, η τεχνολογία σύντηξης συμβάλλει στην προώθηση της οδικής ασφάλειας, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και προειδοποίηση πιθανών κινδύνων σε δύσκολες καταστάσεις, όπως καμπύλες δρόμων, τυφλά σημεία σε διασταυρώσεις και εμπόδια εκτός οπτικής εμβέλειας.
Πηγή: https://www.asmag.com/