Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
CheckPoint: Ο ρόλος-κλειδί της σημερινής νεολαίας στην υποστήριξη της κυβερνοασφάλειας του μέλλοντος
Η Check Point Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), κορυφαίος πάροχος πλατφόρμας κυβερνοασφάλειας που υποστηρίζεται από AI και παρέχεται από το cloud, υπογραμμίζει τις δυνατότητες της πρώτης πραγματικά ψηφιακής γενιάς στην αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων που επιφέρει η κυβερνοασφάλεια και η τεχνολογία αιχμής.
Για να προωθήσουμε βελτιώσεις στην ψηφιακή ασφάλεια, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την κυβερνοασφάλεια και τις τεχνολογικές εξελίξεις ως κοινωνικά ζητήματα, με εκτεταμένες επιπτώσεις όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Έχουμε δει από πρώτο χέρι τι επιζήμιες επιπτώσεις μπορεί να έχει μια κυβερνοεπίθεση τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Για παράδειγμα, οι ασθενείς σε όλα τα νοσοκομεία του Λονδίνου είχαν ζωτικής σημασίας ραντεβού που ακυρώθηκαν και αποτελέσματα αίματος που χάθηκαν μετά από επίθεση ransomware, ενώ ένας οικονομικός υπάλληλος εξαπατήθηκε από την τεχνολογία deepfake με αποτέλεσμα να μεταφέρει 25 εκατομμύρια δολάρια σε εγκληματίες του κυβερνοχώρου.
Οι επιπτώσεις του κυβερνοεγκλήματος είναι βαθιές και επηρεάζουν άτομα, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις. Για την ακρίβεια, τα τελευταία δύο χρόνια, το World Economic Forum έχει κατατάξει την κυβερνοασφάλεια μεταξύ των πέντε κορυφαίων κινδύνων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Οι νέοι, που συχνά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης της συλλογικής δράσης για κοινωνικούς σκοπούς όπως η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια φτώχεια, είναι το κλειδί για να καταστεί και αυτή προτεραιότητα στην παγκόσμια σκηνή.
Ο ρόλος της κυβερνοασφάλειας σε κοινωνικά ζητήματα
Ενώ μπορεί να θεωρούμε ότι δεν σχετίζονται, η κυβερνοασφάλεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε θέματα όπως η βιωσιμότητα και η περιβαλλοντική διαχείριση, διασφαλίζοντας την ακεραιότητα και την αξιοπιστία των ψηφιακών συστημάτων. Στις σύγχρονες υποδομές, οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαχείρισης κρίσιμων υποδομών, όπως τα ενεργειακά δίκτυα, τα αποθέματα νερού και τα δίκτυα μεταφορών. Τα αποτελεσματικά μέτρα κυβερνοασφάλειας προστατεύουν αυτά τα συστήματα από κυβερνοεπιθέσεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις υπηρεσίες και να βλάψουν το περιβάλλον. Για παράδειγμα, τα έξυπνα δίκτυα και οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βασίζονται σε ασφαλείς ψηφιακές πλατφόρμες για τη βελτιστοποίηση της διανομής ενέργειας και τη μείωση των αποβλήτων, συμβάλλοντας σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό τοπίο.
Η κυβερνοασφάλεια διαδραματίζει επίσης ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη και συντήρηση της GreenTech. Τεχνολογίες όπως οι έξυπνες πόλεις, οι συσκευές IoT (Internet of Things) για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος και η γεωργία ακριβείας εξαρτώνται από ασφαλή δίκτυα για να λειτουργούν σωστά και να παρέχουν ακριβή δεδομένα. Η προστασία αυτών των συστημάτων από κυβερνοαπειλές διασφαλίζει ότι λειτουργούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια, υποστηρίζοντας την υιοθέτησή τους και ενισχύοντας τη συμβολή τους στους στόχους βιωσιμότητας. Για παράδειγμα, οι ασφαλείς συσκευές IoT στη γεωργία μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη χρήση των πόρων, μειώνοντας έτσι τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προωθώντας βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.
Πρωταθλητές κυβερνοασφάλειας για τις μελλοντικές γενιές
Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της σημερινής νεολαίας είναι η άνεση και η εξοικείωσή τους στη χρήση της τεχνολογίας από νεαρή ηλικία. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές που έπρεπε να προσαρμοστούν στις ψηφιακές εξελίξεις, οι νεότεροι χρησιμοποιούν smartphones, υπολογιστές και το διαδίκτυο σχεδόν από τη γέννησή τους. Αυτή η βαθιά ριζωμένη ικανότητα και ευκολία με τα ψηφιακά εργαλεία τους καθιστά έμπειρους στην πλοήγηση και την αντιμετώπιση των προκλήσεων κυβερνοασφάλειας.
Η δέσμευση της σημερινής γενιάς σε κοινωνικούς σκοπούς μπορεί επίσης να τροφοδοτήσει την αφοσίωσή της στην κυβερνοασφάλεια. Έχουν βαθιά επίγνωση των ευρύτερων επιπτώσεων των κυβερνοαπειλών, αναγνωρίζοντας ότι οι παραβιάσεις ασφαλείας μπορούν να έχουν εκτεταμένες συνέπειες για την ιδιωτική ζωή, την οικονομική σταθερότητα, ακόμη και την εθνική ασφάλεια. Αυτή η συνειδητοποίηση τους οδηγεί να υποστηρίξουν ισχυρά μέτρα ασφαλείας και πολιτικές που προστατεύουν τα άτομα και τις κοινότητες. Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων πλατφορμών, μπορούν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της κυβερνοασφάλειας, εκπαιδεύοντας τους συνομηλίκους τους και το ευρύτερο κοινό σχετικά με το πώς να παραμείνουν ασφαλείς στο διαδίκτυο.
Η καινοτομία είναι μια άλλη σημαντική δύναμη αυτής της γενιάς. Οι νέοι σήμερα δεν είναι απλώς παθητικοί καταναλωτές τεχνολογίας, αλλά ενεργοί δημιουργοί και καινοτόμοι. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και εφαρμογών, οδηγούμενοι από την επιθυμία να λύσουν προβλήματα και να βελτιώσουν τον κόσμο γύρω τους. Αυτό το επιχειρηματικό πνεύμα προσφέρεται για την κυβερνοασφάλεια, όπου οι νέοι καινοτόμοι αναπτύσσουν λύσεις αιχμής για την προστασία των δεδομένων και των συστημάτων από κυβερνοαπειλές. Οι hackathons, οι διαγωνισμοί κωδικοποίησης και οι τεχνολογικές νεοσύστατες επιχειρήσεις αποτελούν γόνιμο έδαφος για τα νεαρά μυαλά να επινοήσουν δημιουργικές στρατηγικές και εργαλεία.
Συνοπτικά, η βαθιά τεχνολογική εξοικείωση των νέων, η δέσμευσή τους σε κοινωνικούς σκοπούς και η καινοτόμος νοοτροπία τους καθιστούν την καλύτερη γενιά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων κυβερνοασφάλειας. Ο μοναδικός συνδυασμός δεξιοτήτων και προοπτικών τους εξοπλίζει για την ανάπτυξη ισχυρών λύσεων και την προώθηση ενός ασφαλέστερου ψηφιακού κόσμου.
Ο ρόλος της νεολαίας στην υπεύθυνη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Η νεότερη γενιά είναι έτοιμη να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης. Στην έκθεση The UN’s Global Youth Report το 93,2% των νέων έχουν θετική αντίληψη για την τεχνητή νοημοσύνη, με το 76,3% να πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας σοβαρός αλλά ελεγχόμενος κίνδυνος. Αυτή η αισιοδοξία είναι ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να βελτιώσουμε την τεχνική κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς μόνο το 24% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι κατανοούν πώς λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη.
Η εκπαίδευση των νέων και η συμμετοχή τους στη δεοντολογική ανάπτυξη και εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να διασφαλίσουν ότι αξιοποιείται για το γενικότερο καλό, προωθώντας τη συμμετοχικότητα και τη δικαιοσύνη. Για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτές τις τεχνολογίες, είναι επιτακτική ανάγκη να δώσουμε στις νεότερες γενιές τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις. Εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και πιστοποιήσεις μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την τεχνογνωσία τους, διασφαλίζοντας ότι είναι καλά προετοιμασμένοι για τη διασφάλιση των ψηφιακών υποδομών. Με την επιδίωξη αυτών των εκπαιδευτικών ευκαιριών, οι νέοι αποκτούν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.