Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Check Point Software: Προβλέψεις για απειλές και προκλήσεις στην κυβερνοασφάλεια το 2025
Μέσα από ανακοίνωση της η Check Point Software επισήμανε τις προβλέψεις της για την κυβερνοασφάλεια το 2025. Συγκεκριμένα ανέλυσε τις βασικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι οργανισμοί την επόμενη χρονιά.
Καθώς οι επιχειρήσεις υιοθετούν νέες τεχνολογίες, οι επιθέσεις που καθοδηγούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, οι κβαντικές απειλές και τα κενά ασφαλείας στο cloud θα επαναπροσδιορίσουν το τοπίο ψηφιακών απειλών.
Τα κύρια σημεία της έκθεσης για τις παγκόσμιες προβλέψεις κυβερνοασφάλειας για το 2025:
- Η άνοδος των επιθέσεων που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα καταστεί βασικό εργαλείο του κυβερνοεγκλήματος το 2025. Οι απειλητικοί παράγοντες θα χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να δημιουργούν εξαιρετικά εξατομικευμένες επιθέσεις phishing και προσαρμοζόμενο κακόβουλο λογισμικό που μαθαίνει από δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για να αποφεύγει την ανίχνευση. Οι μικρότερες ομάδες χάκερ θα χρησιμοποιούν επίσης εργαλεία ΤΝ για να εξαπολύουν ευρείας κλίμακας επιθέσεις χωρίς να χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις, καθιστώντας το κυβερνοέγκλημα πιο δημοκρατικό.
- Το Ransomware πλήττει σκληρά τις αλυσίδες εφοδιασμού: Το ransomware θα γίνει ακόμα πιο στοχευμένο και αυτοματοποιημένο, με επιθέσεις σε κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού και δυνατότητα ευρείας κλίμακας επιθέσεων που θα επηρεάζουν ολόκληρους κλάδους. Οι επιτιθέμενοι θα χρησιμοποιούν AI-enhanced phishing emails και deepfake πλαστοπροσωπίες για να ξεπερνούν τις άμυνες.
- Αυξημένη κακή χρήση της ΤΝ οδηγεί σε παραβιάσεις δεδομένων: Καθώς εργαλεία ΤΝ όπως το ChatGPT ενσωματώνονται στις επιχειρηματικές διαδικασίες, οι τυχαίες διαρροές δεδομένων θα γίνουν σημαντικό ζήτημα. Οι υπάλληλοι μπορεί ακούσια να μοιράζονται ευαίσθητα δεδομένα με εξωτερικές πλατφόρμες ΤΝ, προκαλώντας ακούσιες παραβιάσεις. Οι οργανισμοί θα χρειαστεί να δημιουργήσουν πλαίσια διακυβέρνησης για την παρακολούθηση της χρήσης ΤΝ και την προστασία της ιδιωτικότητας δεδομένων.
- Η κβαντική υπολογιστική θέτει νέες απειλές για την κρυπτογράφηση: Η κβαντική υπολογιστική θα θέσει σε κίνδυνο τις υπάρχουσες μεθόδους κρυπτογράφησης. Παρά το γεγονός ότι οι επιθέσεις μεγάλης κλίμακας με κβαντική υπολογιστική είναι ακόμα χρόνια μακριά, βιομηχανίες όπως τα χρηματοοικονομικά και η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να αρχίσουν να υιοθετούν κβαντικά ασφαλή κρυπτογράφηση για να παραμείνουν μπροστά από αυτήν την απειλή.
- • Η εκμετάλλευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα deepfakes γίνονται συνήθη: Οι κυβερνοεγκληματίες θα στοχεύουν όλο και περισσότερο πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας προσωπικά δεδομένα για στοχευμένες απάτες και πλαστοπροσωπίες. Τα deepfakes που υποστηρίζονται από ΤΝ θα γίνουν πιο πειστικά, θέτοντας σε κίνδυνο χρηματοοικονομικές συναλλαγές και την ασφάλεια επιχειρήσεων. Η ανίχνευση και αντιμετώπιση αυτών των επιθέσεων θα απαιτεί άμυνες ΤΝ σε πραγματικό χρόνο.
- Οι Co-Pilots SOC που καθοδηγούνται από AI φέρνουν επανάσταση στις επιχειρήσεις ασφαλείας: Τα Κέντρα Επιχειρήσεων Ασφαλείας (SOC) θα χρησιμοποιούν συν-πιλότους ΤΝ για να επεξεργάζονται μεγάλους όγκους δεδομένων και να δίνουν προτεραιότητα στις απειλές, επιτρέποντας ταχύτερους χρόνους απόκρισης. Αυτά τα εργαλεία που βασίζονται στην ΤΝ θα βοηθούν στην αυτοματοποίηση της ανίχνευσης απειλών και θα μειώνουν τα ψευδώς θετικά, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα των ομάδων ασφαλείας.
- Συγχώνευση των ρόλων CIO και CISO καθώς αυξάνεται η υιοθέτηση ΤΝ: Καθώς οι επιχειρήσεις υιοθετούν την ΤΝ και τα υβριδικά περιβάλλοντα cloud, οι ρόλοι των CIO και CISO θα συγχωνευθούν, με τη διαχείριση του κινδύνου να γίνεται πιο ολοκληρωμένη. Το report προβλέπει ότι οι CIOs θα αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο την επίβλεψη των επιχειρήσεων κυβερνοασφάλειας, ενισχύοντας την ευθυγράμμιση μεταξύ των λειτουργιών IT και ασφάλειας.
- Οι πλατφόρμες ασφάλειας cloud κυριαρχούν στο τοπίο: Οι οργανισμοί θα μετακινούνται προς ολοκληρωμένες πλατφόρμες ασφάλειας cloud, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το CNAPP για την παρακολούθηση και την ασφάλεια πολυ-cloud περιβαλλόντων. Η ΤΝ θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην αυτοματοποίηση της πρόληψης απειλών, μετακινώντας την εστίαση από την αντιδραστική ασφάλεια στην προληπτική άμυνα.
- Η επέκταση των IoT αυξάνει την επιφάνεια επιθέσεων: Με 32 δισεκατομμύρια IoT συσκευές μέχρι το 2025, η ασφάλεια αυτών των διασυνδεδεμένων συστημάτων θα γίνει κρίσιμη. Οι επιτιθέμενοι θα εκμεταλλεύονται τις κακώς ασφαλισμένες IoT συσκευές για να διεισδύουν σε δίκτυα cloud. Για να μετριάσουν αυτούς τους κινδύνους, οι οργανισμοί θα πρέπει να υιοθετήσουν αρχιτεκτονικές Zero Trust και εργαλεία ανίχνευσης απειλών που υποστηρίζονται από ΤΝ.
«Το 2025, η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει τόσο σε επιθέσεις αλλά και στην προστασία. Οι ομάδες ασφαλείας θα βασίζονται σε εργαλεία που τροφοδοτούνται από τεχνητή νοημοσύνη προσαρμοσμένα στα μοναδικά περιβάλλοντά τους, αλλά οι αντίπαλοι θα ανταποκριθούν με ολοένα και πιο εξελιγμένες καμπάνιες ηλεκτρονικού «ψαρέματος» και «deepfake» με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε η Dr. Dorit Dor, Chief Technology Officer στην Check Point «Εν τω μεταξύ, οι επιτιθέμενοι θα εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία καθώς και τους λογαριασμούς υπηρεσιών και τα κλειδιά πρόσβασης machine-to-machine για πλευρική κίνηση μέσα στα δίκτυα, καθώς οι συγκρούσεις στον κυβερνοχώρο επεκτείνονται στις κοινωνικές πλατφόρμες, ακόμη και στο πεδίο της μάχης. Οι οργανισμοί πρέπει να χρησιμοποιούν πιο προληπτικές μεθόδους και να προσαρμοστούν γρήγορα για να προστατεύσουν τις δραστηριότητές τους από τις αναδυόμενες απειλές».