Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ραγδαία η αύξηση του κυβερνοεγκλήματος ενόψει του Black Friday
Το κυβερνοέγκλημα δεν κοιμάται ούτε τις μέρες του Black Friday με αποτέλεσμα να χτυπάει αρκετά τους καταναλωτές σε κάθε ευκαιρία. Συγκεκριμένα κατά 89% σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των νέων ιστότοπων, που δημιουργούνται τις δύο εβδομάδες πριν από τη Black Friday σε σύγκριση με το 2023 και είναι περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερος απ’ ό,τι το 2022.
Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν σημαντική αύξηση των νέων ιστοτόπων με θέμα τη «Black Friday», οι οποίοι στοχεύουν στην κλοπή των προσωπικών δεδομένων και των στοιχείων πληρωμής καταναλωτών και σχεδόν κανένας δεν θεωρείται ασφαλής.
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της Check Point Research (CPR), οι χάκερς αντιγράφουν νόμιμους ιστότοπους και επαναχρησιμοποιούν πρότυπα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου phishing – υποσχόμενοι «είδη πολυτελείας», όπως ρολόγια Rolex και τσάντες Louis Vuitton σε απίστευτες εκπτώσεις. «Τα παραδείγματα από τον πραγματικό κόσμο παρέχουν μια εικόνα της μεταβαλλόμενης τακτικής των διαδικτυακών απατεώνων», αναφέρει η εταιρεία.
Επιπλέον, η CPR εντόπισε μια ανησυχητική τάση: οι ίδιες τεχνικές phishing, που παρατηρήθηκαν το 2023, επέστρεψαν το 2024. Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν γνωστούς ψεύτικους ιστότοπους και μορφές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να εξαπατήσουν τους καταναλωτές, όπως φαίνεται στα παρακάτω παραδείγματα για την Rolex και τη Louis Vuitton. Η επαναχρησιμοποίηση αυτών των μεθόδων υπογραμμίζει πόσο απλές, αλλά και αποτελεσματικές, μπορούν αυτές να είναι.
Πώς να παραμείνετε ασφαλείς
Η Check Point Research παρουσιάζει ορισμένες πρακτικές συμβουλές ασφάλειας και προστασίας, για να βοηθήσει τους online αγοραστές να παραμείνουν φέτος ασφαλείς:
Ελέγξτε τη διεύθυνση URL και αναζητήστε το σύμβολο της κλειδαριάς: Αποφύγετε να αγοράσετε κάτι online χρησιμοποιώντας τα στοιχεία πληρωμής σας από έναν ιστότοπο που δεν έχει εγκατεστημένη κρυπτογράφηση SSL (Secure Sockets Layer).
Για να αναγνωρίσετε αν ο ιστότοπος διαθέτει SSL, αναζητήστε το «S» στο HTTPS, αντί για το HTTP. Θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο με ένα κλειδωμένο λουκέτο, συνήθως στα αριστερά της διεύθυνσης URL στη γραμμή διευθύνσεων ή στη γραμμή κατάστασης από κάτω. Εάν δεν βλέπετε μια κλειδαριά, αυτό είναι ένα σοβαρό προειδοποιητικό σημάδι
Περιορίστε την κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών: Αποφύγετε να μοιραστείτε τα γενέθλιά σας ή τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης σας. Όσα περισσότερα γνωρίζουν οι χάκερ, τόσο περισσότερο μπορούν να υποκλέψουν την ταυτότητά σας
Προσοχή στις «πολύ καλές για να είναι αληθινές» ευκαιρίες: Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και αποφύγετε ύποπτες προσφορές
Πιστωτικές κάρτες έναντι χρεωστικών καρτών: Οι πιστωτικές κάρτες παρέχουν καλύτερη προστασία και μειώνουν την ευθύνη σε περίπτωση κλοπής.