Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Χακάρισμα στην Mitsubishi Electric
Πριν από κάποιες ημέρες βγήκε στο ίντερνετ η είδηση πως η γνωστή εταιρεία Mitsubishi Electric έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης. Μάλιστα, για να είμαστε πιο ακριβείς
Πριν από κάποιες ημέρες βγήκε στο ίντερνετ η είδηση πως η γνωστή εταιρεία Mitsubishi Electric έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης. Μάλιστα, για να είμαστε πιο ακριβείς, οι χάκερ Κινεζικής καταγωγής εκμεταλλευτήκαν μία zero-day ευπάθεια του Trend Micro OfficeScan για να αποκτήσουν πρόσβαση στους servers της εταιρείας.
Η Trend Micro έσπευσε να διορθώσει την ευπάθεια, όμως δεν υπήρχαν αναφορές σχετικά με την ζημιά, αλλά και αν υπήρχαν και άλλου είδους επιθέσεις.
Mitsubishi Electric
Η Ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε επίσημα στην ιστοσελίδα της το περιστατικό και πως οι κινέζοι χάκερ έκλεψαν αρχεία μεγέθους περίπου 200Mb.
Τα ΜΜΕ τόνισαν, πως τα αρχεία που κλάπηκαν αφορούσαν προσωπικά δεδομένα των υπαλλήλων της Mitsubishi και όχι δεδομένα και συναλλαγές πελατών.
Αναλυτικότερα, τα κλεμμένα αρχεία ήταν:
– 1.987 αιτήσει απασχόλησης
– Αποτελέσματα ερευνών από 4.566 άτομα
– Αρχεία σχετικά με 1.569 συνταξιοδοτημένους εργαζόμενους.
Zero-Day ευπάθεια
Το κακό ξεκίνησε από μία θυγατρική εταιρείας της Mitsubishi Electric και εν συνεχεία εξαπλώθηκε σε άλλα 14 κομμάτια της εταιρείας.
Η εταιρεία κατάλαβε ότι κάτι τρέχει με τα συστήματα της, όταν κάποιος από το προσωπικό εντόπισε ένα ύποπτο αρχείο στους server της.
Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, οι κινεζικής καταγωγής χάκερς εκμεταλλεύτηκαν την zero-day ευπάθεια με το όνομα CVE-2019-18187 της γνωστής εταιρείας antivirus Trend Micro OfficeScan.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η εταιρεία κυβερνοασφαλείας είχε πει πως “κάποιες εκδόσεις του OfficeScan θα μπορούσαν να δώσουν πρόσβαση σε έναν χάκερ” και ότι πρόκειται για μία RCE ευπάθεια.
Τα Ιαπωνικά ΜΜΕ έγραψαν σε ένα άρθρο τους πως η κινέζικη hacking ομάδα που ευθύνεται για την επίθεση, είναι βαλτή από την κινεζική κυβέρνηση με σκοπό την κατασκοπεία. Το όνομα της ομάδας είναι Tick και τα media λένε πως ευθύνονται για πολλές περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις που πιθανόν, να μην γνωρίζουμε.
Πηγή: https://bitdefender.gr/