Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Συστήματα Πυρανίχνευσης και ψευδείς συναγερμοί
Ο αντίκτυπος, τα αίτια και οι λύσεις
Οι ψευδείς συναγερμοί που παράγουν τα συστήματα πυρανίχνευσης μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικοί, ίσως και περισσότερο από τους ψευδείς συναγερμούς που θα συναντήσουμε στα συστήματα συναγερμού. Οι ψευδείς ειδοποιήσεις συναγερμού μειώνουν δυστυχώς την εγκυρότητα των πραγματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και αποτελούν μείζον πρόβλημα…
Οι ψευδείς συναγερμοί που παράγουν τα συστήματα πυρανίχνευσης μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικοί, ίσως και περισσότερο από τους ψευδείς συναγερμούς που θα συναντήσουμε στα συστήματα συναγερμού. Οι ψευδείς ειδοποιήσεις συναγερμού μειώνουν δυστυχώς την εγκυρότητα των πραγματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και αποτελούν μείζον πρόβλημα για την πυροσβεστική, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία, τα εμπορικά καταστήματα, τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις.
Οι ψευδείς συναγερμοί πυρκαγιάς, που τις περισσότερες μάλιστα φορές προκαλούνται και από ανθρώπινο σφάλμα, συνεχίζουν να αυξάνονται και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να εξαλειφθεί άμεσα. Τα πιο αξιόπιστα ολοκληρωμένα συστήματα πυρανίχνευσης, μπορεί να μη σχετίζονται με ψευδοσυναγερμούς ή να μην ευθύνονται για τυχόν ψευδείς ενεργοποιήσεις των συστημάτων, όμως μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν σε 2.889.000 ψευδείς συναγερμούς πυρκαγιάς το 2018. Σήμερα, οι ψευδείς ειδοποιήσεις, σύμφωνα με έρευνες, αυξήθηκαν κατά 22% από το 2017, νούμερα που αν μη τι άλλο είναι άκρως ανησυχητικά. Η αποτυχία λήψης ουσιαστικών μέτρων θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες, τους ιδιοκτήτες κτιρίων και φυσικά την πυροσβεστική και τις αρχές. Πολλοί αξιωματούχοι αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων ανά τον κόσμο υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός που αντιμετωπίζει η βιομηχανία της πυρασφάλειας σήμερα και τους κάνει να αναρωτιούνται εάν χρειάζεται να αυξήσουν το προσωπικό και τους πόρους για να ανταποκριθούν και να αποτρέψουν αυτούς τους χρόνιους ψευδείς συναγερμούς.
Ο αντίκτυπος των ψευδών συναγερμών πυρανίχνευσης
Εάν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ηχεί ένας ψευδής συναγερμός πυρκαγιάς, τότε είναι λογικό οι άνθρωποι να σταματήσουν να δίνουν προσοχή στο συμβάν αυτό και να αδιαφορούν. Στην περίπτωση όμως που το σύστημα πυρανίχνευσης δώσει πραγματικό συναγερμό και οι υπάλληλοι ή οι ένοικοι ενός κτηρίου δεν εκκενώσουν άμεσα το κτήριο που καίγεται, τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές.
Στη συνέχεια έρχεται το κόστος. Κάθε φορά που θα ενεργοποιείται ένας ψευδείς συναγερμός, τότε το εκάστοτε κτήριο θα εκκενώνεται, κάτι που προκαλεί μείωση της παραγωγικότητας και δυστυχώς μείωση των πωλήσεων (σε περίπτωση που μιλάμε για κατάστημα λιανικής ή εμπορικά συγκροτήματα). Στην περίπτωση αυτή, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου μπορεί επίσης να επιβαρυνθεί με επιπλέον χρεώσεις από τον δήμο (έξοδα πυροσβεστικής, κ.λπ. Αυτή είναι μία τακτική που καλώς η κακώς εφαρμόζεται σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, με τον εκάστοτε Δήμο ή την περιφέρεια να στέλνει προειδοποιητικά πρόστιμα προκειμένου να μετριαστεί το χρηματικό ποσό που δαπανάται για τον έλεγχο ενός «ψευδούς συμβάντος». Τα ψευδή πρόστιμα, όπως ονομάζονται, ποικίλουν από πόλη σε πόλη και φυσικά καταβάλλονται και από τους ιδιοκτήτες συστημάτων συναγερμού.
Μετά τα πρόστιμα έρχεται και όπως αντιλαμβανόμαστε και η αναστάτωση, με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για την διατάραξη της κοινής ησυχίας. Εν ολίγοις, η διατάραξη ησυχίας αποτελεί πλέον πλημμέλημα και εφαρμόζεται σε αυτή η αυτόφωρη διαδικασία που προβλέπεται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Το χειρότερο όμως σενάριο, είναι αυτό όπου η πυροσβεστική προσπαθεί να ανταποκριθεί σε έναν ψευδή συναγερμό και δεν μπορεί να βοηθήσει σε μια πραγματική κατάσταση πυρκαγιάς, έκτακτης ανάγκης ή διάσωσης. Επιπρόσθετα, μπορεί να δημιουργηθεί πανικός χωρίς λόγο, ένας πανικός όμως που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών ή να επιφέρει πολλούς τραυματισμούς και προβλήματα υγείας από τυχόν συγχρωτισμό.
Έχει ευθύνη ο χρήστης;
Μπορεί σε ένα χώρο να βρίσκεται τοποθετημένο ένα απαρχαιωμένο σύστημα πυρανίχνευσης το οποίο ανά τακτά χρονικά διαστήματα να παράγει ψευδείς συναγερμούς. Χωρίς αμφιβολία, το εν λόγω σύστημα πρέπει να αντικατασταθεί εγκαίρως από ένα νέο και σύγχρονο διευθυνδιοδοτούμενο ή συμβατικό σύστημα πυρανίχνευσης, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ωστόσο, οι χρήστες, οι υπάλληλοι και όσοι γενικά περιφέρονται ή εργάζονται στο εσωτερικό του εκάστοτε χώρου έχουν τεράστια ευθύνη. Τα παιδιά, οι έφηβοι, ακόμη και οι ενήλικες, παρακολουθούν τα πάντα, μαθαίνουν και μιμούνται τις πράξεις των άλλων. Θέτοντας υψηλά επίπεδα ασφαλείας και μοιράζοντας σωστά τις ευθύνες, οι χρήστες δεν θα αψηφήσουν ποτέ έναν ψευδή συναγερμό. Η υπευθυνότητα πρέπει να είναι πάντα σε πρώτο πλάνο, καθώς ο εφησυχασμός μπορεί μελλοντικά να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.
Η λύση
Ένας άμεσος και ουσιαστικός τρόπος για να μειωθούν και αν εξαλειφθούν δραστικά οι κίνδυνοι από τους ψευδείς συναγερμούς, είναι η εγκατάσταση αξιόπιστων συστημάτων πυρανίχνευσης υψηλής ποιότητας. Για παράδειγμα, με τα διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα μειώνονται και ψευδείς συναγερμοί, καθώς ο πίνακας συναγερμού παρακολουθεί το επίπεδο ευαισθησίας των ανιχνευτών καπνού, για να αποτρέψει την εμφάνιση τους. Η ευαισθησία των αισθητήρων μπορεί επίσης να ρυθμιστεί. Το γεγονός ότι τα διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα παράγουν λιγότερους ψευδείς συναγερμούς, διασφαλίζει το γεγονός πως οι χειριστές οι άνθρωποι που βρίσκονται στο χώρο λαμβάνουν σοβαρά τους υπόψη κάθε συναγερμό. Όταν οι ενοχλητικοί συναγερμοί συνηθίζονται, οι άνθρωποι αρχίζουν να τους αγνοούν, κάτι που μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες σε περίπτωση πραγματικής πυρκαγιάς.
Επειδή χρησιμοποιούν ψηφιακή τεχνολογία, τα διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα προσφέρουν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα σε ότι αφορά την ποικιλία πληροφοριών που μπορεί να λάβει ο πίνακας ελέγχου από τις συσκευές. Ενώ όλα τα διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα παρέχουν την ακριβή θέση κάθε συσκευής, τα νεότερα διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα παρέχουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες, όπως πόσο καπνό ή θερμότητα αισθάνεται ένας ανιχνευτής. Αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν στον πίνακα ελέγχου να λαμβάνει «έξυπνες» αποφάσεις και ανάλογα να δίνει σήμα συναγερμού. Στα διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα και τα δύο άκρα του καλωδίου συνδέονται στον πίνακα ελέγχου, παρέχοντας μεγαλύτερη αξιοπιστία. Επομένως, εάν το ένα άκρο καταστραφεί, τα σήματα μπορούν ακόμα να φτάσουν στον πίνακα ελέγχου μέσω του άλλου άκρου του βρόχου. Επίσης στα διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα, μια συσκευή μπορεί να αφαιρεθεί ή να απενεργοποιηθεί χωρίς να επηρεάσει τις άλλες συσκευές του βρόχου.
Μία ακόμα λύση, είναι η τοποθέτηση ειδικών καλυμμάτων στους χειροκίνητους σταθμούς ενεργοποίησης που βρίσκονται στους διαδρόμους. Τα καλύμματα προσφέρουν προστασία από μία τυχαία ενεργοποίηση, αλλά και προστασία από βανδαλισμούς. Μια άλλη επιλογή για την καταστολή των ψευδών συναγερμών πυρκαγιάς είναι η τοποθέτηση υψηλής ποιότητας καλωδίων σε ευάλωτες συσκευές, όπως ανιχνευτές καπνού, οι σειρήνες, τα ηχεία, κ.λπ.
{gallery}11428{/gallery}