Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ESET: Τι να θυμάστε για να μείνετε προστατευμένοι όσο αγοράζετε στις εκπτώσεις στο Internet.
Η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων έχει ήδη ξεκινήσει με τους καταναλωτές να αναζητούν προϊόντα και υπηρεσίες σε προνομιακές τιμές. Το διαδίκτυο κατακλύζεται από «ευκαιρίες»..
Η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων έχει ήδη ξεκινήσει με τους καταναλωτές να αναζητούν προϊόντα και υπηρεσίες σε προνομιακές τιμές. Το διαδίκτυο κατακλύζεται από «ευκαιρίες», και οι καταναλωτές σπεύδουν να τις αποκτήσουν, ωστόσο η ESET συμβουλεύει να είναι προσεκτικοί, να μην βιάζονται, και κυρίως, να μην αμελούν την ασφάλεια τους.
Κατά τις εκπτώσεις, οι συνηθέστερες περιπτώσεις εξαπάτησης βασίζονται στον τρόπο που προωθείται είτε το προϊόν είτε το ηλεκτρονικό κατάστημα που πουλάει. Όταν λοιπόν, ο καταναλωτής εντοπίζει προσφορές που είναι «πολύ καλές για να είναι αληθινές», η ESET συμβουλεύει να φέρει την εξής εικόνα στο μυαλό του: ότι αγοράζει επώνυμα αγαθά με απίστευτα χαμηλή τιμή από την καρότσα ενός φορτηγού – μία εικόνα που πρέπει να εγείρει αυτόματα υποψίες για τη νομιμότητα των αγαθών. Ιδιαίτερα υποψιασμένος πρέπει να είναι ακόμη κι αν το προϊόν φαίνεται αυθεντικό, αλλά πωλείται σε εξαιρετικά χαμηλότερη τιμή απ’ ότι απαντάται στην αγορά. Αν π.χ. ο καταναλωτής εντοπίσει το smartphone που πάντα ονειρευόταν στη μισή τιμή, ας αναλογιστεί πώς θα του φαινόταν η εικόνα να αγόραζε ένα έξυπνο κινητό από μια λαϊκή αγορά.
Πλέον, ο τρόπος λειτουργίας του ηλεκτρονικού εμπορίου διευκολύνει πολύ τη διαδικασία των αγορών. Ωστόσο, τελικός υπεύθυνος για την αγορά εξακολουθεί να είναι ο καταναλωτής, γι’ αυτό και πρέπει να ελέγχει σχολαστικά πριν πληρώσει. H ESET λοιπόν υπενθυμίζει ποια είναι τα βασικά βήματα που ελαχιστοποιούν την πιθανότητα μίας αποτυχημένης αγοράς, προστατεύοντας την τσέπη, αλλά και την ασφάλεια των στοιχειών του καταναλωτή.
· Πριν αρχίσετε να καταχωρείτε τα στοιχεία πληρωμής σας σε έναν ιστότοπο, πρέπει πρώτα να διασφαλίσετε ότι η σελίδα χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση. Αναζητήστε το σύμβολο του λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων και και το «s» στο τέλος του http – το url δηλαδή θα πρέπει να ξεκινά με .
· Δεν θα σας ζητηθεί ποτέ να μοιραστείτε ή να αποκαλύψετε PIN ή κωδικούς πρόσβασης σε ηλεκτρονικές αγορές στο διαδίκτυο. Το PIN χρησιμοποιείται μόνο σε ATM και σε σημεία πώλησης, όπως π.χ. στα ταμεία των σούπερ μάρκετ.
· Αναρωτηθείτε, ρωτήστε φίλους και γνωστούς, και ζητήστε από κάποιον μια δεύτερη γνώμη όταν εντοπίζετε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία να πωλείται σε εξαιρετικά φτηνή τιμή. Μπορείτε να βρείτε άλλες πλατφόρμες ή λιανοπωλητές που το πωλούν φτηνά; Όσο περισσότερο αμφισβητείτε την προσφορά που βλέπετε πριν σπεύσετε να την αποκτήσετε, τόσο πιο κερδισμένοι βγαίνετε από την πιθανότητα μίας αποτυχημένης αγοράς.
· Η φήμη παίζει μεγάλο ρόλο στις online αγορές. Η αξιοπιστία του ιστότοπου θα πρέπει πάντα να αποτελεί μείζονα λόγο για να τον προτιμήσετε ή να τον απορρίψετε για τις ηλεκτρονικές σας αγορές.
· Πριν κάνετε την αγορά, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ασφαλή σύνδεση. Φροντίστε επίσης να έχετε εγκαταστήσει τις απαραίτητες ενημερώσεις και patches στο λειτουργικό σας σύστημα και ότι διαθέτετε μία αξιόπιστη και ενημερωμένη λύση ασφαλείας.