Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Απαγωγές συγγενών υψηλών προσώπων
Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τη φαντασία του εγκληματία
Το φαινόμενο των απαγωγών τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ραγδαία. Ενώ σε άλλες περιοχές όπως στη Λατινική Αμερική, και πιο συγκεκριμένα, στο Μεξικό, θεωρείται το υπ’ αριθμόν ένα έγκλημα, στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε βρεφικό στάδιο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να του δώσουμε την ανάλογη προσοχή. Δυστυχώς…
Το φαινόμενο των απαγωγών τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ραγδαία. Ενώ σε άλλες περιοχές όπως στη Λατινική Αμερική, και πιο συγκεκριμένα, στο Μεξικό, θεωρείται το υπ’ αριθμόν ένα έγκλημα, στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε βρεφικό στάδιο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να του δώσουμε την ανάλογη προσοχή. Δυστυχώς, όσο αυξάνεται η οικονομική κρίση, η κρίση των ηθών και η εξαθλίωση, αυτό το φαινόμενο θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο. Άμεσα κινδυνεύουν επαγγελματίες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, αλλά και άνθρωποι καθημερινής εμβέλειας. Αυτό συμβαίνει γιατί λαμβάνονται ελάχιστα μέτρα προστασίας και έτσι αποτελούν ιδιαίτερα εύκολο στόχο.
Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις τα συγγενικά πρόσωπα δεν επιχειρούν να απευθυνθούν στην αστυνομία, μιας και τα λύτρα που ζητάνε οι απαγωγείς ανέρχονται σε ανεκτά επίπεδα. Βασική επιδίωξη των απαγωγών είναι να μειώσουν το ρίσκο. Έτσι, όταν για παράδειγμα ρωτήθηκε ο Β. Παλαιοκώστας γιατί επέλεξε να απαγάγει τον επιχειρηματία κ. Μυλωνά, η απάντηση που έδωσε ήταν ότι στο στόχαστρό του αρχικά ήταν δυο επιχειρηματίες. Ωστόσο, επέλεξε το συγκεκριμένο θύμα του, γιατί είχε ελάχιστα έως καθόλου μέτρα ασφαλείας.
Όπως προαναφέρθηκε, πέρα από τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος τίθεται σε κίνδυνο λόγω μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, σοβαρούς κινδύνους αντιμετωπίζουν και οι απλοί πολίτες, για λόγους μειωμένου ρίσκου από πλευράς των ίδιων των απαγωγέων. Μια ακόμα ομάδα που κινδυνεύει είναι οι πολιτικοί και γενικά οι άνθρωποι που κατέχουν θέσεις ισχύος. Στην περίπτωση αυτή, τα κίνητρα για τους απαγωγείς είναι άλλα. Συνήθως, θέλουν να εκβιάσουν καταστάσεις και πολλές φορές δε στοχεύουν μόνο στα ίδια τα πρόσωπα, αλλά και σε συγγενικά τους. Έτσι, προκύπτει η επόμενη ομάδα υψηλού κίνδυνου, οι συγγενείς των θυμάτων. Πολλά υψηλά πρόσωπα, πέρα από τη δική τους προστασία, φροντίζουν να συνοδεύονται και οι συγγενείς τους. Υπάρχουν σωματοφύλακες με ειδική εκπαίδευση για προστασία παιδιών.
Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τον τρόπο αντίδρασής τους σε καταστάσεις πανικού, παρουσιάζοντάς τους την κατάσταση με μορφή παιχνιδιού, ώστε να μην τρομοκρατηθούν. Υπάρχουν γυναίκες συνοδοί ασφαλείας που προσφέρουν τη δυνατότητα να συνοδεύουν την σύζυγο του επιχειρηματία σε όλα τα μέρη (τις γυναικείες τουαλέτες ή τα αποδυτήρια), όπου ένας άνδρας συνοδός δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει.
Πρόληψη
Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο σημείο που πρέπει να επενδύσει κάποιος, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες απαγωγής. Η πρόσληψη ενός έμπειρου συνοδού ασφαλείας είναι η καλύτερη επένδυση, καθώς με τη γνώση του θα φροντίσει να εκλείψει κάθε πιθανότητα κινδύνου του προσώπου που προστατεύει.
Διάφοροι τρόποι πρόληψης είναι οι εξής :
· Πρόσληψη ομάδας επαγγελματιών συνοδών (σχεδιασμός καθημερινών δρομολογίων, εξόδων και συναντήσεων, έλεγχος των χώρων και των οχημάτων, συνοδεία συγγενών και παιδιών και τέλος, απόδοση ιδανικών λύσεων σε περίπτωση κίνδυνου).
· Συστήματα ασφαλείας, όπως κάμερες και συναγερμοί.
· Συστήματα παρακολούθησης GPS σε οχήματα και φορητά για τους ίδιους και τους συγγενείς.
Καταλήγοντας, μεγαλύτερος εχθρός της ασφάλειας είναι η ρουτίνα, γιατί δίνει τη δυνατότητα στον απαγωγέα να μελετήσει την δράση του προσώπου και να βρει τα αδύναμα σημεία του. Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τη φαντασία του εγκληματία και οφείλουμε να δίνουμε προσοχή σε κάθε τι. Σε θέματα ζωής εξ’ άλλου, η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά!
Το παράδειγμα της Κυψέλης
Πριν από λίγες ημέρες αίσθηση προκάλεσε η περίπτωση απαγωγής 27χρονης φοιτήτριας από την Κυψέλη, η οποία ήταν ανιψιά προέδρου ΠΑΕ ομάδας που αγωνίζεται στην Σούπερ Λιγκ του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η κοπέλα έπεσε θύμα απαγωγής και τελικά αφέθηκε ελεύθερη τρεις μέρες μετά. Η ίδια περιέγραψε στην Αστυνομία ότι κάποιοι άγνωστοι την έβαλαν με τη βία σε αυτοκίνητο και την οδήγησαν σε άγνωστο χώρο. Τα πρόσωπα των απαγωγέων της δεν τα είδε ποτέ. Την μετέφεραν σε ένα χώρο που δεν μπόρεσε να προσδιορίσει πού ήταν. Την κρατούσαν συνέχεια εκεί. Η νεαρή κοπέλα απάχθηκε στις 10:30 το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου και οι απαγωγείς την άφησαν ελεύθερη στην Κυψέλη, αφού πρώτα απέσπασαν 82.500 ευρώ! Τα χρήματα που ήταν μέσα σε σάκο τα παρέλαβαν στις 11 το πρωί της Κυριακής σε έναν παράδρομο κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο στο Μαρούσι. Η κοπέλα διαμένει τα τελευταία χρόνια σε διαμέρισμα στην περιοχή της Κυψέλης και σπουδάζει σε σχολή νοσηλευτικής στην Αθήνα.
Για τρεις μέρες η οικογένεια της νεαρής κοπέλας αγωνιούσε για τη ζωή της, καθώς δεν είχε καμία επαφή μαζί της. Τελικά την τρίτη ημέρα της εξαφάνισής της, οι δράστες επικοινώνησαν με τα συγγενικά της πρόσωπα και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αρχικά ζήτησαν 10 εκατ. ευρώ ως λύτρα. Συνολικά υπήρξαν έξι ως επτά επαφές με τους απαγωγείς και με την αρωγή ειδικής ομάδας διαπραγμάτευσης της ΕΛΑΣ. τελικά συμφωνήθηκε να δοθεί το ποσό των 82.500 ευρώ. Σε μία από τις επαφές αυτές, οι απαγωγείς άφησαν την 27χρονη να μιλήσει με τη μητέρα της για να της πει ότι είναι καλά στην υγεία της.
«Tiger Kidnapping»
«Tiger Kidnapping», δηλαδή «απαγωγή της τίγρης» χαρακτηρίζεται η μέθοδος που χρησιμοποίησαν οι δράστες της συγκεκριμένης απαγωγής. Το είδος των απαγωγών αυτών χαρακτηρίζονται από χαμηλό ρίσκο, σύντομη χρονική διάρκεια, ενώ τα στοιχεία στα οποία βασίζονται οι δράστες είναι ο φόβος και ο αιφνιδιασμός. Επίσης, σε αυτές τις απαγωγές, οι δράστες τελικά εισπράττουν πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που αρχικά ζητούν και απελευθερώνουν πάντα τα θύματά τους.
Το ευτυχές στην περίπτωση της 27χρονης είναι ότι τελικά οι αστυνομικές αρχές, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση και αξιολόγηση ερευνητικών στοιχείων και δεδομένων, εντόπισαν στην περιοχή της Αρτέμιδας Αττικής, εξοχική οικία, η οποία, όπως διακριβώθηκε, αποτελούσε το χώρο κράτησης της κοπέλας. Στη συνέχεια, μετά από συνδυασμό διαφόρων στοιχείων, συνελήφθησαν ως ύποπτοι για την εκτέλεση της απαγωγής ένας 48χρονος και ένας 53χρονος, οι οποίοι προσήχθησαν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και εξεταζόμενοι, ομολόγησαν και περιέγραψαν με λεπτομέρειες τη χρονική αλληλουχία των πράξεων τους.
Όπως προέκυψε ο 48χρονος είναι ο «εγκέφαλος» της αρπαγής και ειδικότερα είναι το άτομο που σχεδίασε και κατηύθυνε όλες τις προπαρασκευαστικές και λοιπές επιμέρους ενέργειες, που ήταν απαραίτητες για την επίτευξη του εγκληματικού τους σκοπού.
ΜΟΤΟ
Εχθρός της ασφάλειας είναι η ρουτίνα, γιατί δίνει τη δυνατότητα στον απαγωγέα να μελετήσει τη δράση του προσώπου και να βρει τα αδύναμα σημεία του.
{gallery}1013{/gallery}