Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Τα εξελιγμένα drones… απογείωσαν την CES 2015
Το μέλλον των μη επανδρωμένων ιπτάμενων συσκευών φαντάζει ρόδινο
Τα drones, τα γνωστά παγκοσμίως πλέον και ως μη επανδρωμένες ιπτάμενες συσκευές, έκαναν παντού αισθητή την παρουσία τους στην πρόσφατη διεθνή έκθεση CES που διεξήχθη τον περασμένο Ιανουάριο 2015, στο Λας Βέγκας των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα, ούτε καν η εταιρεία Intel δεν κατάφερε να αντισταθεί στον πειρασμό να εμπλέξει τα drones στους μελλοντικούς καινοτομικούς σχεδιασμούς…
Τα drones, τα γνωστά παγκοσμίως πλέον και ως μη επανδρωμένες ιπτάμενες συσκευές, έκαναν παντού αισθητή την παρουσία τους στην πρόσφατη διεθνή έκθεση CES που διεξήχθη τον περασμένο Ιανουάριο 2015, στο Λας Βέγκας των Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα, ούτε καν η εταιρεία Intel δεν κατάφερε να αντισταθεί στον πειρασμό να εμπλέξει τα drones στους μελλοντικούς καινοτομικούς σχεδιασμούς της, αφού επέλεξε να κάνει την κεντρική της παρουσίαση έχοντας επιστρατεύσει μικροσκοπικά ιπτάμενα αντικείμενα.
Μικροσκοπικά drones, ροζ drones, drones που έχουν την ικανότητα να βγάζουν… selfies, στρατιωτικά μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα, drones που πετούν μόνα τους, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και πλοήγηση, ήταν μερικά μόνο από τα στιγμιότυπα και τις εντυπωσιακές καινοτομίες που παρουσιάστηκαν στην ζώνη των drones, στο πλαίσιο της έκθεσης καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων CES.
«Τα drones είναι αναμφισβήτητα τα πιο προβεβλημένα και δημοφιλή προϊόντα στην CES», δήλωσε ο Ben Wood, από την εταιρεία ειδικών αναλύσεων CCS Insight. Βέβαια, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι αυτού του είδους οι συσκευές αποτελούν ένα «πραγματικό ναρκοπέδιο» αναφερόμενος στην έλλειψη κάποιου συγκεκριμένου ρυθμισμένου πλαισίου ασφάλειας. Ωστόσο, ο Ben Wood εκτίμησε ότι καθώς οι τιμές θα μειωθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα, όσο η τεχνολογία τους εξελίσσεται, «θα δούμε πολλά drones να… γεμίζουν τις κάλτσες των Χριστουγέννων του τρέχοντος έτους».
Η Ένωση Καταναλωτών Ηλεκτρονικών Προϊόντων (Consumer Electronics Association), που είναι και ο διοργανωτής της έκθεσης CES, δήλωσε ότι η αγορά drones θα ανέλθει από την άποψη της αξίας της περίπου σε 130 εκατ. δολάρια το 2015, κατά 50% υψηλότερα από ό, τι το 2014. Ενώ στα μόλις επόμενα χρόνια υπάρχει η εκτίμηση ότι η αγορά αυτή θα εκτιναχθεί στο ύψος του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Κανονισμοί
Ωστόσο, δεν είναι όλα σταθερά στον κόσμο των μη επανδρωμένων ιπτάμενων συσκευών. Δύο είναι τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο: η ύπαρξη ενός κανονιστικού πλαισίου και η ισχύς των συσκευών. Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) έχει θεσπίσει ένα πολύ αυστηρό καθεστώς όσον αφορά την εμπορική χρήση των drones.
Σύμφωνα με τον Jim Williams, διευθυντή του FAA, οι κανονισμοί της Αρχής για εμπορική χρήση ήταν αυστηροί, αλλά για καλούς σκοπούς. «Οι άνθρωποι που πληρώνονται για να κάνουν μια δουλειά είναι πιο πιθανό να πάρουν ρίσκα για να το επιτύχουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πέρα από το πεδίο της εμπορικής χρήσης, υπάρχει μεγάλη ανησυχία σε όλο τον κόσμο σχετικά με ερασιτεχνικά drones, καθώς και το πώς μπορούν να επιδράσουν στο θέμα της ιδιωτικής ζωής κυρίως εύπορων πολιτών, καθώς τα περισσότερα από τα ιπτάμενα οχήματα είναι εξοπλισμένα με κάμερες.
Ισχύς μπαταριών
Το δεύτερο ζήτημα που απασχολεί το χώρο είναι η διάρκεια ζωής των μπαταριών των drones. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, ανάμεσα σε πολλές εταιρείες που κατασκευάζουν drones και που εξέθεσαν τα προϊόντα τους στην έκθεση CES, ο μέσος όρος ζωής για τις συσκευές τους είναι περίπου 20 λεπτά, ενώ κάποια από τα μη επανδρωμένα οχήματα που προσφέρονται στην αγορά λειτουργούν στον αέρα το πολύ για 10 λεπτά. Μόλις μια εταιρεία υποστήριξε ότι η συσκευή της προσφέρει χρόνο πτήσης που ανέρχεται σε 50 λεπτά.
«Μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις όσον αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι η διάρκεια ζωή της μπαταρίας τους», τόνισε ο κ. Wood, ο οποίος πρόσθεσε: «Είναι σπάνιο να δούμε κάποιο drone να ίπταται για περισσότερο από 15 λεπτά και φαίνεται να υπάρχει μια μικρή προοπτική βελτίωσης πολύ σύντομα. Για παρατεταμένη χρήση, οι ιδιοκτήτες είναι συνήθως υποχρεωμένοι να διαθέτουν επιπλέον μπαταρίες, πράγμα που σημαίνει επιπλέον κόστος». Παρά τις προκλήσεις, τα drones όλα δείχνουν ότι ήρθαν για να μείνουν στη ζωή μας, και όλα όσα εκτέθηκαν στην διεθνή έκθεση CES αποτελούν σημαντικά στοιχεία που αντανακλούν την επικρατούσα κατάσταση στην αγορά.
Το “selfie” drone
Η εταιρεία Hexo+ κατάφερε να συλλέξει από το Kickstarter περίπου 1,3 εκατ. δολάρια προκειμένου να χρηματοδοτήσει το δικό της προϊόν μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα. Πρόκειται για ένα drone το οποίο θα πετάει σε ύψος 60 μέτρων πάνω από το έδαφος, κάνοντας κύκλους επάνω από τον χρήστη και προσφέροντάς του μια εναέρια ολόπλευρη selfie λήψη. Ο χρόνος πτήσης του εν λόγω UAV ανέρχεται σε 15 λεπτά και θα προσφέρεται σε τιμή λιανικής πώλησης 1.500 δολαρίων. Μπορεί να πετά και μόνο του αλλά θα προσγειωθεί εάν η πτήση του ξεφύγει από την ακτίνα δράσης του κινητού του χρήστη.
«Δε χρειάζεται να έχεις καμία ικανότητα ή εκπαίδευση για να το πετάξεις», δήλωσε σχετικά ένας από τους μετόχους της Hexo+, ο Lug Giroud, για να προσθέσει: «Στην κουλτούρα όσων λατρεύουν τις selfies, υπάρχει παγιωμένη η αντίληψη όσο πιο εντυπωσιακές λήψεις. Θέλουμε να προσφέρουμε στους χρήστες σπουδαίες φωτογραφίες».
Το ροζ drone
Η εταιρεία EHang αποφάσισε να προσεγγίσει το γυναικείο αγοραστικό κοινό δημιουργώντας μια ειδική έκδοση σε χρώμα… ροζ, του πιο δημοφιλούς drone της με την εμπορική ονομασία Ghost. «Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα προορίζονται μόνο για άντρες» δήλωσε o Kai Jianes εκπρόσωπος της εταιρείας, για να προσθέσει: «Ωστόσο, έχουμε υπόψη μας ότι πολλές γυναίκες ορειβάτες ή και σέρφερ θέλουν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες συσκευές, όπως τα drones, προκειμένου να πάρουν κάποιο βίντεο και να απαθανατίσουν τις μοναδικές εμπειρίες τους».
Φυσικά, μένει να αποδειχτεί εάν το χρώμα ροζ θα αποδειχτεί πιο δελεαστικό για το γυναικείο κοινό, και εάν θα τις προσελκύσει πιο αποτελεσματικά για την εταιρεία των Ghost. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το μαύρο Ghost της Ehang, στην παραδοσιακή «τετράγωνη» έκδοση με τους τέσσερις έλικες, έχει ήδη καταστεί το bestseller της εταιρείας.
Η έκδοση αυτή που στην αγορά έχει καθιερωθεί και ως quadcopter, έχει καταστεί κυρίαρχη, καθώς είναι ιδιαίτερα σταθερή κατά την πτήση της. Δεν απαιτεί ιδιαίτερο χώρο για να απογειωθεί και είναι πιο ενεργειακά αποδοτική.
Οι μπαταρίες του Ghost διαρκούν 30 κατά τον κατασκευαστή, ενώ το κορυφαίο drone της Ehang, το Skyway, έχει διάρκεια πτήσης 50 λεπτά. Η διαφορά στο χρόνο πτήσης αντικατοπτρίζεται και στην τιμή του προϊόντος. Κι αυτό, γιατί το Skyway πωλείται έναντι 5.000, ενώ η αρχική τιμή για ένα Ghost είναι μόλις 375 δολάρια χωρίς βέβαια την επισυναπτόμενη κάμερα.
Το μικροσκοπικό drone
Το μοντέλο X3 της εταιρείας Hubsan είναι τόσο μικρό που χωράει και σε μια παλάμη. Γιατί όμως κατασκευάστηκε ένα τόσο μικροσκοπικό drone; «Είναι απλώς ένα μικρό και πολύ κουλ γκάτζετ» απάντησε εκπρόσωπος της εταιρείας, ο οποίος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «το μοντέλο αυτό ήταν το πιο δημοφιλές αντικείμενο που δωρίστηκε ή αγοράστηκε τα περασμένα Χριστούγεννα».
Πάντως, για την ώρα, παραμένει ένα αρκετά ακριβό δώρο για το γραφείο, καθώς χρειάζονται περίπου 200 δολάρια για να το αποκτήσει κανείς, ειδικά εάν ληφθεί υπόψη ότι μπορεί να πετά μόλις για 10 λεπτά, προτού προσγειωθεί και πάει για επαναφόρτιση.
Από την άλλη, παρά τις πολύ μικρές διαστάσεις του, το X3 της Hubsan δεν είναι και το πιο μικροσκοπικό στην αγορά των drones. Η ίδια εταιρεία κατασκευάζει ένα μοντέλο στο μέγεθος ενός δακτύλου το οποίο δε διαθέτει κάμερα.
Από τον καρπό στον… αέρα
Πάντως σε αυτή την κατηγορία, τις εντυπώσεις κέρδισε και το μοντέλο της Nixie, ένα drone που είχε την τιμή να παρουσιαστεί από το αφεντικό της Intel, Brian Krzanich. Πρόκειται για μια μικροσκοπική συσκευή που αγκαλιάζει και δένει τον καρπό, αλλά μέσα σε λίγο διάστημα μπορεί να μετατραπεί σε ιπτάμενο αντικείμενο.
Ο Β. Krzanich περιέγραψε την Nixie, νικήτρια του διαγωνισμού “Make it Wearable” 2014, ως την πρώτη wearable κάμερα που μπορεί να πετάξει. Η Nixie, τοποθετείται στο χέρι όπως ένα βραχιόλι, έπειτα αναπτύσσεται και πετάει για να επιτύχει την καλύτερη φωτογραφία σας ανάλογα με τη στιγμή.
Το drone σε μορφή ράβδου
Η εταιρεία DJI παρουσίασε μια νέα λύση στα τρέχοντα κανονιστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα drones. Κατασκεύασε μια ειδική ράβδο πάνω στην οποία μπορεί κανείς να συνδέσει την κάμερα-drone, όταν δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το ίδιο το drone. Η ράβδος αυτή είναι εξοπλισμένη με σταθεροποιητές, έτσι ώστε η κάμερα να μπορεί είτε να παραμένει σταθερή, ενώ η ράβδος κινείται, είτε να ακολουθεί την κίνηση, με το smartphone του χρήστη να ενεργεί ως σκόπευτρο.
Εξελιγμένη τεχνολογία
Οι βελτιώσεις στη βασική τεχνολογία των drones αποτελέσαν ένα ακόμα στοιχείο που κυριάρχησε στη φετινή CES.
Η Qualcomm έχει δημιουργήσει ένα κύκλωμα που βασίζεται στο τσιπ Snapdragon, ειδικό για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που θα προσφέρει τη δυνατότητα στο drone να αντιληφθεί το βάθος. Δύο smartphone κάμερες στο μπροστινό μέρος του σκάφους ενεργοποιούν τη συσκευή δημιουργώντας μια 3D εικόνα του περιβάλλοντός του, και προσφέροντάς του «μηχανική όραση», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Gary McGrath, της Qualcomm. «Έτσι οι συσκευές UAV μπορούν να αντιληφθούν πού βρίσκονται και πώς θα πρέπει να ελέγχουν τους κινητήρες τους – αυτό θα βοηθήσει τα quadcopters να πετούν χωρίς έλεγχο», σημείωσε με έμφαση ο εκπρόσωπος της Qualcomm.
Με όλα τα παραπάνω να εντυπωσίασαν τους επισκέπτες της έκθεσης του Λας Βέγκας, η εθνική αρχή πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ, FAA, σιγά-σιγά άρχισε να χαλαρώνει τους κανόνες της, και καθώς η CES άνοιξε τις πύλες της, έδωσε άδεια σε δύο επιχειρήσεις που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα μη επανδρωμένα σκάφη, για να βοηθήσουν την επιχείρησή τους. Είναι ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα, καθώς θα πρέπει να σημειωθεί ότι η FAA έχει λάβει πάνω από διακόσια ανάλογα αιτήματα χρήσης drones για εμπορικούς λόγους.
ΜΟΤΟ
Η αγορά drones θα ανέλθει από την άποψη της αξίας της περίπου σε 130 εκατ. δολάρια το 2015, κατά 50% υψηλότερα από ό, τι το 2014.
Στα επόμενα χρόνια, η αγορά των drones θα εκτιναχθεί στο ύψος του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
{gallery}1051{/gallery}