Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 196
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
21 Απριλίου 2015 19:42

Αύξηση 14% ετησίως για την αγορά βιομετρικών συστημάτων ασφαλείας ως το 2020

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
3515288ef1a98dc0160b2403e902a524 XL d3ed28f2

Η αγορά βιομετρικών συστημάτων αναγνώρισης προβλέπεται να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 14% έως το 2020, σύμφωνα με μια πρόσφατη σχετική έρευνα της TechSci Research. Ο λόγος που εκτιμάται μια τόσο σημαντική τάση ανάπτυξης είναι η διαρκώς αυξανόμενη απαίτηση για όλο και πιο εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας.

Η αγορά βιομετρικών συστημάτων αναγνώρισης προβλέπεται να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 14% έως το 2020, σύμφωνα με μια πρόσφατη σχετική έρευνα της TechSci Research. Ο λόγος που εκτιμάται μια τόσο σημαντική τάση ανάπτυξης είναι η διαρκώς αυξανόμενη απαίτηση για όλο και πιο εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας. Επίσης, τα κυβερνητικά σχέδια πολλών κρατών κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ προωθητικό ρόλο παίζει και η διαρκής εξέλιξη που υπάρχει στον τομέα της τεχνολογίας, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της έρευνας «Global Biometrics Market Forecast & Opportunities, 2020».

Το 2014, τα διάφορα κυβερνητικά προγράμματα και έργα αντιστοιχούσαν στο 13% περίπου της συνολικής αξίας της παγκόσμιας αγοράς βιομετρικών συστημάτων αναγνώρισης. Επιπλέον, τα βιομετρικά συστήματα κερδίζουν έδαφος στον κτιριακό τομέα, ο οποίος προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτησης τέτοιων συστημάτων τα επόμενα χρόνια.

Λόγω της υψηλής αρχικής επένδυσης και του τελικού κόστους για έρευνα και ανάπτυξη – τα δύο κύρια εμπόδια που περιορίζουν την είσοδο νέων εταιρειών στην αγορά βιομετρικών συστημάτων – οι καλά εδραιωμένοι «παίκτες» της αγοράς αντιμετωπίζουν αμελητέα απειλή από νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

Η αποδεδειγμένη αξιοπιστία των συστημάτων και προϊόντων βιομετρικής τεχνολογίας και το ανταγωνιστικό κόστος τους έχουν περιορίσει την απειλή των υποκατάστατων. Καθώς μάλιστα οι μικρές όσο και οι καταξιωμένες εταιρείες προσφέρουν αξιόπιστα συστήματα βιομετρικής τεχνολογίας στην αγορά, ο ανταγωνισμός προβλέπεται να ενταθεί περαιτέρω.

Η παγκόσμια αγορά βιομετρικής τεχνολογίας απολαμβάνει τα τελευταία χρόνια μια ένταση της ζήτησης από διάφορους τομείς. Αυτό οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του ποσοστού ακρίβειας, της αξιοπιστίας και της μακροζωίας των βιομετρικών συστημάτων ελέγχου ταυτότητας, όπως δακτυλικά αποτυπώματα, ίριδα , χαρακτηριστικά προσώπου και άλλα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά.

Από τις διαθέσιμες τεχνολογίες στην αγορά, τα συστήματα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνολογία βιομετρικής αναγνώρισης. Ωστόσο η τάση αυτή φαίνεται να αλλάζει, δεδομένου ότι άλλες βιομετρικές τεχνολογίες όπως η αναγνώριση των φλεβών της παλάμης που είναι μοναδικό χαρακτηριστικό για κάθε άνθρωπο, αλλά και η γεωμετρία των χεριών, γίνονται όλο και πιο εφικτές και διαδεδομένες τεχνολογίες βιομετρικής αναγνώρισης. Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών, οι σαρωτές φλεβών αναμένεται να γνωρίσουν μια κλιμάκωση της ζήτησης και, κατά συνέπεια, να τύχουν ταχύτερης ανάπτυξης μεταξύ όλων των άλλων συστημάτων αναγνώρισης, όπως εκτιμά η έκθεση «Global Biometrics Market Forecast & Opportunities, 2020».

Βιομετρική αναγνώριση για… κινητά

Ένα ιδιαίτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς συστημάτων βιομετρικής αναγνώρισης είναι αυτό που σχετίζεται με την ασφάλεια των κινητών ηλεκτρονικών συσκευών. Ξεκινώντας από έναν κύκλο εργασιών που το 2015 ανέρχεται σε 249 εκατ. δολάρια, σχετική έρευνα με τίτλο «Biometrics for Mobile Devices» της εταιρείας Research and Markets, προβλέπει ότι έως το 2024 η αξία αυτή θα υπερδεκαπλασιαστεί και θα ανέλθει σε 3,5 δισ. δολάρια, με τα σωρευτικά έσοδα για τη δεκαετή αυτή περίοδο να ανέρχεται σε 17,5 δισ. δολάρια.

Τα βιομετρικά συστήματα για κινητές συσκευές έχουν φτάσει σε ένα κομβικό σημείο. Η ανοδική τους πορεία ξεκίνησε με την ανακοίνωση του iPhone από την εταιρεία Apple το 2007 και αργότερα με το iPad, το καθένα από τα οποία στη συνέχεια ανταγωνίστηκε με τις συσκευές που έφεραν λειτουργικό Android. Τα smartphones και τα tablets έχουν αρκετά ισχυρούς επεξεργαστές και αξιόλογες δυνατότητες σε hardware έτσι ώστε να είναι δυνατό να «υποδεχθούν» συστήματα που χρησιμοποιούν διάφορα βιομετρικά δεδομένα στα χέρια των χρηστών τους.

Τα βιομετρικά συστήματα είτε πρόκειται για κινητές συσκευές είτε για μεγάλα σταθερά συστήματα, συνήθως εκτελούν μία από τις δύο λειτουργίες: πιστοποίηση, αποδεικνύοντας ότι κάποιος είναι αυτός που ισχυρίζεται ότι είναι, ώστε να έχει πρόσβαση στη συσκευή ή αναγνώριση, προσδιορίζοντας την ακριβή ταυτότητα του «εξεταζόμενου». Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχει χρήση βιομετρικών συστημάτων το ζητούμενο είναι η πιστοποίηση. Επίσης, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσφέρουν στους χρήστες τους τη δυνατότητα ελέγχου ταυτότητας σε απευθείας σύνδεση με τα τραπεζικά συστήματα, μέσω συστημάτων αναγνώρισης φωνής ή ίριδας, αντί πλέον να πληκτρολογούν κάποιον προσωπικό αριθμό αναγνώρισης, το γνωστό μας PIN.

Η έρευνα της Research and Markets δείχνει ότι οι δύο κυρίαρχες βιομηχανίες στην αγορά συστημάτων βιομετρικής τεχνολογίας για κινητή τηλεφωνία παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα τόσο στη σφαίρα της οικονομίας όσο και στις διάφορες κυβερνήσεις. Όσον αφορά το πεδίο της οικονομίας, η online τραπεζική χρησιμοποιεί τη βιομετρική πιστοποίηση πέραν του ΡΙΝ, για υψηλής αξίας ή ευαίσθητες συναλλαγές. Στις κυβερνητικές εφαρμογές περιλαμβάνονται ενέργειες όπως η αναγνώριση ατόμων από εθνικές βάσεις δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων. Υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που βρίσκουν ευρεία εφαρμογή τέτοια βιομετρικά συστήματα, όπως για παράδειγμα, είναι ο χώρος της υγείας.

Η τεχνολογία αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι σήμερα το πιο διαδεδομένο είδος βιομετρικής αναγνώρισης, ενώ μαζί με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου είναι οι δύο τεχνολογίες που αποκτούν ολοένα και πιο αυξανόμενη αποδοχή. Η αναγνώριση προσώπου συνιστάται για τις περιπτώσεις εκείνες όπου τα δακτυλικά αποτυπώματα δεν είναι πρακτικά, όπως σε χώρους εργασίας όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν τα βρώμικα χέρια.

Οι βιομετρικές τεχνολογίες αυξάνουν την ασφάλεια, μειώνουν τον κίνδυνο και καθιστούν τους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες πιο ασφαλείς. Για πολλές εφαρμογές, η χρήση των βιομετρικών τεχνολογιών είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο που είναι διαθέσιμο σήμερα όσον αφορά στη διασφάλιση της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας. Τα βιομετρικά συστήματα διαπιστώνουν ή επαληθεύουν την ταυτότητα ενός ατόμου με βάση χαρακτηριστικά φυσιολογίας ή συμπεριφοράς.

Ο καθορισμός του τι συνιστά την ανθρώπινη ταυτότητα εξελίσσεται και γίνεται πιο λεπτομερής σε σχέση με αυτό που κατανοούσαμε πριν από πέντε χρόνια. Η βιομετρική τεχνολογία μπορεί να υπολογίσει γρήγορα την ταυτότητα ενός ατόμου συνδυάζοντας δεδομένα από ένα ζωντανό πρόσωπο, όπως είναι τα δακτυλικά αποτυπώματα ανάμεσα σε μια βάση δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αυτά τα φυσικά χαρακτηριστικά μπορούν να μετατραπούν γρήγορα σε μαθηματικούς κώδικες και να καταστούν το μοναδικό και ασφαλές δεδομένο αναγνώρισης για κάθε άτομο ξεχωριστά.

Πλήθος εφαρμογών

Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι σημαντικότεροι τύποι εφαρμογών όπου γίνεται χρήση βιομετρικών δεδομένων.

Έλεγχος πρόσβασης: Η κύρια λειτουργία του κάθε προϊόντος βιομετρικής τεχνολογίας είναι να εξακριβώσει την ταυτότητα ενός ατόμου. Ο έλεγχος πρόσβασης επιπλέον προϋποθέτει ότι η μονάδα θα ξεκλειδώνει την είσοδο/πόρτα, θα επιβεβαιώνει ή θα αρνείται την πρόσβαση με βάση χρονικούς περιορισμούς, και θα επιτηρεί τους συναγερμούς.

Χρόνος προσέλευσης και παραμονής: Τα περισσότερα βιομετρικά συστήματα ωρομέτρησης χρησιμοποιούν τα δακτυλικά αποτυπώματα ή την αναγνώριση προσώπου. Ένα τυπικό σύστημα ωρομέτρησης καταμετρά το χρόνο εργασίας και τον συνοψίζει σύμφωνα με τις παραμέτρους του πελάτη, έτσι ώστε ο μετρήσιμος χρόνος να μπορεί να προσμετρηθεί στην υπηρεσία μισθοδοσίας για την προετοιμασία των αμοιβών. Οι πελάτες που χρησιμοποιούν τη βιομετρική ωρομέτρηση εξοικονομούν σημαντικά ποσά καθώς αποτρέπουν τις απάτες με τις κάρτες χρόνου, όπως η χρήση της από φιλικό πρόσωπο, εξοικονομούν δαπάνες που προκύπτουν από αντικατάσταση κλεμμένων ή απολεσθεισών καρτών ή και από ξεχασμένους κωδικούς πρόσβασης. Να σημειωθεί πως έρευνες έχουν δείξει ότι για χαμένο χρόνο εργασίας μόλις 10 λεπτών την ημέρα, σε οργανισμούς και επιχειρήσεις με 100 υπαλλήλους, αντιστοιχεί εξοικονόμηση κόστους ίση περίπου με 150.000 δολάρια ετησίως.

Σύστημα συγκέντρωσης (muster system): Τα συστήματα συγκέντρωσης συνιστώνται για τη διαχείριση κρίσεων, σε χώρους όπου υπάρχουν επικίνδυνα υλικά ή επικίνδυνες καταστάσεις. Κατά τη διάρκεια μιας εκκένωσης ή ενός ατυχήματος, το σύστημα συγκέντρωσης παρέχει διαχείριση και τις πρώτες αντιδράσεις παρέχοντας μια λίστα σε πραγματικό χρόνο των αγνοουμένων. Αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν τη διαχείριση και την πρώτη αντίδραση, όπου χρειάζεται. Παρέχει επίσης πληροφορίες για τη διαχείριση περιστάσεων που σχετίζονται με επίσημες ανακοινώσεις ή ενημερώσεις του Τύπου. Ένα κλασικό παράδειγμα δραματικών συνεπειών από την απουσία muster system ήταν το πρόσφατο ναυάγιο στην Αδριατική με τις αλλεπάλληλες γκάφες στις ανακοινώσεις του αριθμού και των ονομάτων των αγνοουμένων του ναυαγίου.

Διαχείριση επισκεπτών: Αυτά τα συστήματα λειτουργούν περίπου σαν τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης, καθώς απαιτείται η ταυτοποίηση του επισκέπτη και η ηλεκτρονική καταγραφή του πότε, πού και ποιος είναι ο συγκεκριμένος επισκέπτης. Η διαδικασία αυτή μειώνει σημαντικά την ανάγκη τήρησης αρχείων και το χρόνο καταγραφής των τελικών χρηστών.

Άλλες συνηθισμένες εφαρμογές είναι ο έλεγχος πρόσβασης σε ερμάρια ή χώρους αποθήκευσης, σε περιστροφικές εισόδους, σε πύλες και λιμάνια, όπου ο εισερχόμενος αναγνωρίζεται πριν το δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης, σε χειρισμό εξοπλισμού, κ.λπ.

Εν κατακλείδι, το κρίσιμο ζήτημα για τη χρήση βιομετρικών προϊόντων με επιτυχία είναι η επιλογή του κατάλληλου προϊόντος ή συστήματος για την κατάλληλη εφαρμογή.

ΜΟΤΟ

Οι βιομετρικές τεχνολογίες αυξάνουν την ασφάλεια, μειώνουν τον κίνδυνο και καθιστούν τους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες πιο ασφαλείς.

{gallery}1344{/gallery}

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιανουάριος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
Ασύρματα Συστήματα Πυρανίχνευσης
Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της πυρασφάλειας φαίνεται πως εξελίσσεται και «μαθαίνει» από τις σημαντικές προκλήσεις που συναντά, τόσο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση, όσο και ...
Λύσεις πυρανίχνευσης, αυτοματισμού και επικοινωνίας παρουσίασε η Force στην XENIA 2024
ο περιοδικό Security Report για ακόμη μία χρονιά βρέθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση για τον ξενοδοχειακό κλάδο, την Xenia 2024. Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε το τριήμερο 23-25 Νοεμβρίου στο Metropolit...
Ajax Special Event 2024
Η Ajax Systems στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποίησε ένα παγκόσμιο online event όπου επαγγελματίες εγκαταστάτες, εταιρείες και πολλοί άλλοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για νέες λύσεις και νέα πρ...
Ταξινόμηση σημάτων συναγερμού
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια στο κλάδο της ασφάλειας, ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται, ανταλλάσσονται και αναμεταδίδονται οι πληροφορίες συναγερμού στα...
Μέγιστη προστασία οικίας με το σύστημα ασφαλείας της ELDES
Με πάνω από 1 εκατομμύριο συσκευές IoT που κατασκευάστηκαν μέχρι τώρα, η ELDES κέρδισε την εμπιστοσύνη των εγκαταστατών και ιδιοκτητών σπιτιών για τα στιβαρά, αξιόπιστα και βολικά συστήματα συναγε...