Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Η βιομηχανική κατασκοπεία αυξάνεται
Ο ρόλος της ασφάλειας στη δικτύωση των χώρων και των συστημάτων παραγωγής
Στο «Φόρουμ Βιομηχανίας 4.0» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο με διοργανωτή τον οργανισμό SIBB, παρουσιάστηκαν ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις πάνω σε ζητήματα ΙΤ ασφάλειας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων. Αρκετοί ομιλητές έδωσαν έμφαση στον κρίσιμο ρόλο της κρυπτογράφησης…
Στο «Φόρουμ Βιομηχανίας 4.0» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο με διοργανωτή τον οργανισμό SIBB, παρουσιάστηκαν ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις πάνω σε ζητήματα ΙΤ ασφάλειας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων. Αρκετοί ομιλητές έδωσαν έμφαση στον κρίσιμο ρόλο της κρυπτογράφησης για συστήματα ελέγχου προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθεί η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα ή, ακόμα χειρότερα, η χειραγώγηση λειτουργιών, η απόσπαση δεδομένων και η βιομηχανική κατασκοπεία.
Η αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας των πληροφοριών οδηγεί σε νέες προκλήσεις για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Η «Βιομηχανία 4.0» και το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Internet Of Thinks) προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για ένα καλύτερο πλασάρισμα των εταιρειών στην παγκόσμια αγορά. Αν και η σημασία της «Βιομηχανίας 4.0» αυξάνεται για τις επιχειρήσεις και την πολιτική, οι εταιρείες παραγωγής δεν είναι ακόμα προετοιμασμένες πλήρως όσον αφορά τη συγχώνευση της βιομηχανίας με την πληροφορική.
Ευάλωτα SCADA
Ο αριθμός των έξυπνων και ανθεκτικών επιθέσεων σε δικτυωμένα συστήματα συνεχώς αυξάνεται. Εγκληματίες του κυβερνοχώρου αναπτύσσουν κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χειραγωγήσουν ή να κατασκοπεύσουν μηχανήματα και εξοπλισμό, όπως τα συστήματα ελέγχου SCADA. Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να κρύψει ακόμα τα ίχνη που αφήνει κατά την εξάπλωσή του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συχνά λαμβάνουν χώρα βλάβες στο βιομηχανικό εξοπλισμό που δεν συνδέονται άμεσα με τις επιθέσεις χάκερ. Ακόμη και αν η επίθεση ενός χάκερ έχει ανιχνευθεί, καμία εταιρεία δεν θα μιλήσει δημόσια γι ‘αυτό, διακινδυνεύοντας τη φήμη της στην αγορά που δραστηριοποιείται.
Επιπλέον, τα συστήματα ελέγχου της παραγωγής είναι δυνατό να προσπελαστούν από μη εξουσιοδοτημένα άτομα χωρίς να χρειαστεί να κάνουν χρήση ειδικού κακόβουλου λογισμικού, διότι σε γενικές γραμμές τα συστήματα αυτά δεν έχουν καθόλου ή έχουν ανεπαρκή προστασία. Σε αυτή την περίπτωση, πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένων ατόμων μπορεί να λάβει χώρα και μέσω του Διαδικτύου με τη χρήση απλών εργαλείων. Το πρόβλημα έγκειται στα συχνά παρωχημένα δίκτυα και συστήματα αυτοματισμού, τα οποία χρησιμοποιούν συνήθως συγκεκριμένα και ιδιωτικά πρωτόκολλα επικοινωνίας. Τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός συνδέονται μεταξύ τους και συνήθως έχουν εγκατεστημένα κοινά και απλά λειτουργικά συστήματα, τα οποία δεν επιτρέπουν τη χρήση των μηχανισμών κρυπτογράφησης.
Έξυπνες τεχνολογίες κρυπτογράφησης
Για να εξασφαλιστεί η αναγκαία ευελιξία της μεταποιητικής βιομηχανίας και για να αποφευχθούν καταστάσεις συμφόρησης στον τομέα της προμήθειας προϊόντων, μια ασφαλής δικτύωση των χώρων παραγωγής είναι απαραίτητη. Η «Βιομηχανία 4.0» δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών κρυπτογράφησης.
Αρκετές εταιρείες προσφέρουν VPN λύσεις, δηλαδή λύσεις που αφορά την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ δύο ή περισσότερων καθορισμένων σημείων. Να σημειωθεί εδώ ότι δύο τεχνολογίες διαφοροποιούν το VPN από τη συνήθη επικοινωνία μέσω Internet.
Πρόκειται για το Authentication, με το οποίο διασφαλίζεται ότι μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν με ένα δίκτυο, και το Encryption, όπου διασφαλίζεται ότι τα δεδομένα κατά τη μεταφορά τους, ακόμα κι αν υποκλαπούν, δεν θα είναι αναγνώσιμα.
{gallery}1962{/gallery}