Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 187
securityreport e mag odhgos 2021
21 Οκτωβρίου 2015 01:04

Drones που εντοπίζουν βόμβες

Μια διαφορετική χρήση στο πλαίσιο του Lao National Unexploded Ordnance Programme

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
7d54a05149da1c5921245d4b50b0fea5 XL a4c63a20

Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, κυριαρχεί η άποψη ότι οι αμερικανικές μη επανδρωμένες ιπτάμενες συσκευές που πετούν πάνω από τα κεφάλια των πολιτών συνεπάγονται κίνδυνο για τη ζωή τους. Ωστόσο, τα λεγόμενα και drones μπορούν να προσφέρουν και φιλειρηνικές υπηρεσίες σε εμπόλεμες χώρες ή σε κράτη…

Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, κυριαρχεί η άποψη ότι οι αμερικανικές μη επανδρωμένες ιπτάμενες συσκευές που πετούν πάνω από τα κεφάλια των πολιτών συνεπάγονται κίνδυνο για τη ζωή τους. Ωστόσο, τα λεγόμενα και drones μπορούν να προσφέρουν και φιλειρηνικές υπηρεσίες σε εμπόλεμες χώρες ή σε κράτη που προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους από πολεμικές συρράξεις του παρελθόντος.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Arch Aerial, που κατά τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Ryan Baker, τέτοιες μη επανδρωμένες ιπτάμενες συσκευές μπορούν να ανιχνεύσουν περιοχές στις οποίες βρίσκονται διάσπαρτες θαμμένες άσκαστες βόμβες ή νάρκες από πολεμικές συγκρούσεις του παρελθόντος.

Ο R. Baker δήλωσε σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι θέλει να κάνει μια αρχή στην πολύπαθη περιοχή του Λάος στην χερσόνησο της Ινδοκίνας, η οποία έχει το θλιβερό παγκόσμιο «προνόμιο» να αποτελεί την πιο πυκνά βομβαρδισμένη χώρα του κόσμου στην παγκόσμια ιστορία. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του πολέμου στο Βιετνάμ, το κράτος αυτό δέχθηκε πάνω από δύο εκατομμύρια τόνους βομβών!

Οι κάτοικοι του Λάος τέσσερις δεκαετίες μετά από εκείνη την πολυτάραχη περίοδο, εξακολουθούν να υποφέρουν από τις συνέπειες του ανελέητου βομβαρδισμού των αμερικανικών αεροπλάνων, καθώς άσκαστες βόμβες και νάρκες παραμένουν διάσπαρτες σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τις βόμβες διασποράς (cluster bombs) που ρίχτηκαν κατά την περίοδο του βιετναμικού πολέμου, οι οποίες διασπώνται σε πολλές μικρές εκρηκτικές ύλες στο μέγεθος που έχει ένα μπαλάκι του τένις.

Στο Λάος έχουν καταγραφεί πάνω από δώδεκα χιλιάδες ατυχήματα που σχετίζονται με UXO [άσκαστα βλήματα] από το 1973, όπως σημειώνει ο R. Baker. Οι περισσότεροι θάνατοι ή τραυματισμοί σημειώνονται όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να απομακρύνουν τέτοιες άσκαστες βόμβες ή όταν οι ανυποψίαστοι αγρότες επιχειρούν να σκάψουν προκειμένου να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

Κατά τον Baker, η εταιρεία του που διαθέτει οκτοκόπτερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί να τα εξοπλίσει με συστήματα απεικόνισης με λέιζερ, γνωστά και ως LIDAR (τα οποία τελευταία τα συναντάμε στα αυτό-οδηγούμενα οχήματα) προκειμένου να ερευνήσουν τα επικίνδυνα πεδία και να αναγνωρίσουν θέσεις στις οποίες πιθανώς ευρίσκονται άσκαστα βλήματα.

Το σύστημα LIDAR είναι πολύ χρήσιμο καθώς έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει το υλικό που αναζητά ακόμα και μέσα από καλλιέργειες ή δασικές εκτάσεις δημιουργώντας χάρτες ακριβείας στο έδαφος.

Πετώντας τα ειδικά εξοπλισμένα drones πάνω από τα δάση ή τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις του Λάος, προσφέρουν στους ερευνητές τη δυνατότητα να εντοπίσουν ύποπτες τοπογραφικά περιοχές που μπορεί να «στοχευτούν» από διάφορες καμπάνιες ενημέρωσης.

Η εταιρεία Arch Aerial σχεδιάζει να πραγματοποιήσει διάφορες δοκιμαστικές πτήσεις για αυτό το σκοπό σε συνεργασία με κάποιες από τις υπάρχουσες ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται πάνω στο θέμα των άσκαστων βλημάτων σε περιοχές του Λάος.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισε η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας LIDAR. Να σημειωθεί ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ένα σύστημα LIDAR είχε το μέγεθος ενός τραπεζιού. Επομένως έπρεπε να προσαρμοστεί σε μεγάλο εναέριο μέσο, δηλαδή σε αεροπλάνο. Αλλά η έρευνα σε μια τόσο μεγάλη έκταση με χρήση αεροπλάνων, απαιτεί πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά, αλλά και τήρηση του υφιστάμενου νομοθετικού καθεστώτος που καθορίζει το πλαίσιο πτήσεων στον εναέριο χώρο κάθε κράτους.

Σήμερα, όμως, με τη χρήση ενός μικρού και προσιτού οικονομικά συστήματος LIDAR κάτω από ένα drone, ο ερευνητής μπορεί να δημιουργήσει έναν εναέριο χάρτη με «περιοχές κινδύνου» στο έδαφος προτού πατήσει κάποιο ανθρώπινο πόδι σε αυτό.

{gallery}2083{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί το Security Report Απριλίου

    Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Απριλίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχοςθα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμές π...
  • Athens Electronix 2024

    Athens Electronix 2024

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα πυρανίχνευσης της Satel

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σεμινάριο που διοργάνωσε η ARK Academy στις εγκαταστάσεις της στον Ταύρο, την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, με θέμα τα συστήματα διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευ...
  • Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Πώς επηρεάζεται ο κατασκευαστικός τομέας από το AI;

    Ο κατασκευαστικός κλάδος, ακρογωνιαίος λίθος της αστικής ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας, υφίσταται σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο αυτών των αλλαγών, βρίσκεται για μ...
  • Lenkeng AV transmitters

    Lenkeng AV transmitters

    H Lenkeng ιδρύθηκε το 2004 στην Κίνα και είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές συστημάτων video transmission, παράγοντας ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα, που ακολουθούν τα τελευ...