Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 196
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
23 Ιουνίου 2016 14:52

Τεχνολογία αναγνώρισης ίριδας

Κερδίζει διαρκώς έδαφος στη βιομηχανία ασφάλειας

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
446f4fe6ef4f25b5f1cbd0e741da76b3 XL 4b42ca4a

Καθώς στην εποχή μας οι αρμόδιες αρχές ασφάλειας δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση στη φυσική και τη «λογική» ασφάλεια, τα διάφορα πρωτόκολλα αναγνώρισης ταυτότητας αποκτούν ύψιστη σημασία στην προσπάθεια να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο ασφάλειας των ανθρώπων, των ιδιωτικών περιουσιών και των δεδομένων.

Καθώς στην εποχή μας οι αρμόδιες αρχές ασφάλειας δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση στη φυσική και τη «λογική» ασφάλεια, τα διάφορα πρωτόκολλα αναγνώρισης ταυτότητας αποκτούν ύψιστη σημασία στην προσπάθεια να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο ασφάλειας των ανθρώπων, των ιδιωτικών περιουσιών και των δεδομένων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές πτυχές της γενικής ασφάλειας εξαρτώνται από τις δικαιοδοσίες και τις άδειες που κατέχει κάθε ξεχωριστό άτομο για πρόσβαση σε επίμαχους χώρους. Όπως για παράδειγμα, τη δυνατότητα να ανοίγει κάποιος μια συγκεκριμένη είσοδο, τα δικαιώματα που έχουν οι επισκέπτες όταν βρίσκονται σε ιδιωτικό χώρο, το ποιος έχει δικαίωμα να εκδίδει κλειδιά, ποιος έχει πρόσβαση σε χρήματα ή άλλα υλικά κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση της ασφάλειας εξαρτάται από την ορθή ταυτοποίηση των στοιχείων ενός ατόμου και την αντιστοίχιση τους με τις αρμόδιες αρχές.

Αναπτυσσόμενη βιομετρική τεχνολογία

Η ασφάλεια με βιομετρικά χαρακτηριστικά είναι μία από τις ταχέως αναπτυσσόμενες κατηγορίες πρωτοκόλλων αναγνώρισης. Ένας βασικός λόγος για αυτό θεωρείται το γεγονός πως είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η παραποίηση των βιομετρικών δεδομένων. Στην καθημερινή μας ζωή, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητα των ανθρώπων που γνωρίζουμε χρησιμοποιώντας κατά κάποιον τρόπο τον έλεγχο μέσω βιομετρικών στοιχείων. Για παράδειγμα, αναγνωρίζουμε το πρόσωπο, το μέγεθος και το σχήμα του σώματος, και τη φωνή των φίλων μας, της οικογένειας και των συναδέλφων μας.

Στις περιπτώσεις που δε γνωρίζουμε όμως τα άλλα πρόσωπα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή, αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε σε άλλες μεθόδους. Για παράδειγμα, οι διάφοροι σαρωτές προσώπου που χρησιμοποιούνται στα αεροδρόμια «διαβάζουν» την άδεια οδήγησης ή το διαβατήριο του ταξιδιώτη. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, μόνο τα ταξιδιωτικά έγγραφα που φέρουν φωτογραφίες είναι αποδεκτά, καθώς αυτό το υλικό που προσεγγίζει το βιομετρικό δεδομένο -η φωτογραφία- βοηθά τον σαρωτή να επιβεβαιώσει ή όχι το έγγραφο.

Αναγνώριση ίριδας

Ανάμεσα σε όλες τις σχετικές διαθέσιμες τεχνολογίες βιομετρικών δεδομένων, η πιο διαδεδομένη και ταχέως εξελισσόμενη είναι η αναγνώριση της ίριδας του ματιού. Πρόκειται για μια τεχνολογία τόσο γρήγορη και απλή, όσο και το τράβηγμα μιας selfie, και δεν απαιτεί καμία φυσική επαφή με κάποιον αισθητήρα.

Η ίριδα του κάθε ματιού είναι μοναδική, δεν αντιγράφεται ούτε μπορεί να κλαπεί από κανέναν. Από την άλλη, τα μηχανήματα ανάγνωσης ίριδας δεν είναι δυνατό να «εξαπατηθούν» από χρήση μέικ-απ στο δέρμα, αλλαγή χτενίσματος ή κουρέματος μαλλιών ή μεταμφίεση σε ρούχα.

Η χρησιμοποίηση σκάνερ ίριδας στα έξυπνα κινητά βοήθησε επίσης στο να υπάρξει ευρεία αποδοχή της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Επιπλέον, δε χρειάζεται καλωδιώσεις και αυτό είναι μια σημαντική παράμετρος που προσθέτει σημαντική ευκολία στη χρήση της. Τα υποκείμενα της αναγνώρισης μπορούν να προσεγγίζουν ένα συγκεκριμένο σημείο εισόδου, με τα χέρια τους φορτωμένα με αντικείμενα όπως βιβλία μέχρι αποσκευές, χωρίς να υποχρεούνται να επιδείξουν κάποια πιστοποιημένη κάρτα.

Λόγω της ακρίβειας και της ευκολίας στη χρήση της, η τεχνολογία αναγνώρισης της ίριδας του ματιού ενσωματώνεται σε όλο και περισσότερα συστήματα ασφάλειας με έναν διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό, αντικαθιστώντας τους αναγνώστες καρτών και τα πληκτρολόγια, και προσφέροντας ένα υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας.

Ευρεία διάδοση, πολλές χρήσεις

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα χρήσης αυτής της τεχνολογίας είναι οι μεταφορές και τα αεροδρόμια και οι χώροι επικύρωσης εισιτηρίων και επιβίβασης επιβατών. Επίσης, σε οικονομικές υπηρεσίες, όπου η απαίτηση για αύξηση της ασφάλειας των συναλλαγών σε σχέση με τα PIN, αναβαθμίστηκε με τη χρήση βιομετρικών δεδομένων. Αλλά και σε εκπαιδευτικές εφαρμογές η αναγνώριση ίριδας χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά, π.χ. για δανεισμό βιβλίων ή online εξετάσεις σε σύνδεση με συστήματα ελεγχόμενης εισόδου των σχολικών ιδρυμάτων.

Η αναγνώριση ίριδας όμως βρίσκει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών και σε επαγγελματικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, μπορεί να ελεγχθεί η πρόσβαση σε αποθήκες εμπορευμάτων ή σε κάθε άλλο χώρο που απαιτείται περιορισμένη πρόσβαση από εξουσιοδοτημένα άτομα, και όλο αυτό με την ίδια εφαρμογή που επικοινωνεί με το σύστημα καταγραφής εμπορευμάτων.

Αντικείμενα μεμονωμένα και με δυνατότητα να μεταφερθούν, μπορούν να καταγραφούν άμεσα μέσω μιας ακριβούς διαδρομής ελέγχου, έτσι ώστε να περιορίζονται τα φαινόμενα των κλοπών. Συνήθως αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός συνδυασμού καρτών ή PIN, χειροκίνητων εφαρμογών, απομακρυσμένων συστημάτων διαχείρισης ή ακόμα και έγγραφων λιστών επιλογής. Με την ενσωμάτωση διαδικασιών ασφαλείας, οι αρμόδιοι διαχειριστές μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποιος είναι σε ποια θέση, και τι ακριβώς κάνει όσο βρίσκεται εκεί.

Διάφορες έρευνες προβλέπουν ότι οι διάφορες τεχνολογίες που σχετίζονται με τον έλεγχο βιομετρικών δεδομένων θα γνωρίσουν σταθερή ανάπτυξη, λόγω της διαρκώς αναπτυσσόμενης ανάγκης για υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας σε δεδομένα και ιδιοκτησίες.

Καθώς όλο και περισσότεροι οργανισμοί δίνουν πλέον όλο και μεγαλύτερη έμφαση και προσοχή σε θέματα διαχείρισης κινδύνου (managing risk), τα συστήματα αναγνώρισης ίριδας αναμένεται να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στον τομέα του ελέγχου πρόσβασης και αναγνώρισης ταυτότητας, καθώς ξεχωρίζουν για την πιο ανταγωνιστική σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.

{gallery}3080{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιανουάριος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
Ασύρματα Συστήματα Πυρανίχνευσης
Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της πυρασφάλειας φαίνεται πως εξελίσσεται και «μαθαίνει» από τις σημαντικές προκλήσεις που συναντά, τόσο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση, όσο και ...
Λύσεις πυρανίχνευσης, αυτοματισμού και επικοινωνίας παρουσίασε η Force στην XENIA 2024
ο περιοδικό Security Report για ακόμη μία χρονιά βρέθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση για τον ξενοδοχειακό κλάδο, την Xenia 2024. Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε το τριήμερο 23-25 Νοεμβρίου στο Metropolit...
Ajax Special Event 2024
Η Ajax Systems στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποίησε ένα παγκόσμιο online event όπου επαγγελματίες εγκαταστάτες, εταιρείες και πολλοί άλλοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για νέες λύσεις και νέα πρ...
Ταξινόμηση σημάτων συναγερμού
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια στο κλάδο της ασφάλειας, ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται, ανταλλάσσονται και αναμεταδίδονται οι πληροφορίες συναγερμού στα...
Μέγιστη προστασία οικίας με το σύστημα ασφαλείας της ELDES
Με πάνω από 1 εκατομμύριο συσκευές IoT που κατασκευάστηκαν μέχρι τώρα, η ELDES κέρδισε την εμπιστοσύνη των εγκαταστατών και ιδιοκτητών σπιτιών για τα στιβαρά, αξιόπιστα και βολικά συστήματα συναγε...