Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 196
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
18 Ιανουαρίου 2017 17:34

Η εξάπλωση των βιομετρικών συστημάτων

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2F85a49976e7ec1e7b5362c574897dabbe XL

Το να περιμένεις υπομονετικά σε μια ουρά μπροστά από ΑΤΜ τράπεζας προκειμένου να σηκώσεις χρήματα και όταν τελικά έρθει η σειρά σου να έχεις… κολλήσεις και να μην θυμάσαι τον αριθμό PIN σου, είναι μια αξιολύπητη εμπειρία που ασφαλώς αρκετοί από εμάς έχουν βιώσει. Επίσης, κάποιοι άλλοι σίγουρα θα έχουν ξεχάσει έστω και μία φορά, να βάλουν το σωστό κωδικό …

Το να περιμένεις υπομονετικά σε μια ουρά μπροστά από ΑΤΜ τράπεζας προκειμένου να σηκώσεις χρήματα και όταν τελικά έρθει η σειρά σου να έχεις… κολλήσεις και να μην θυμάσαι τον αριθμό PIN σου, είναι μια αξιολύπητη εμπειρία που ασφαλώς αρκετοί από εμάς έχουν βιώσει. Επίσης, κάποιοι άλλοι σίγουρα θα έχουν ξεχάσει έστω και μία φορά, να βάλουν το σωστό κωδικό στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή τους, ή τον ειδικό κωδικό πρόσβασης στο χώρο εργασίας τους ή ακόμα και το password σε κάποιον λογαριασμό social media που διατηρούν.

Κατά τα προηγούμενα χρόνια, αρκετοί επέλεγαν να καταγράψουν και να αποθηκεύσουν τα πολύτιμα passwords ή τους αριθμούς PIN στην ενότητα των επαφών των ημερολογίων τους ή σε ειδικούς καταλόγους με τηλέφωνα και διευθύνσεις. Ωστόσο, στον σημερινό κόσμο που τείνει να καταργήσει το χαρτί, αναπτύσσονται ολοένα και πιο εξελιγμένες μέθοδοι πιστοποίησης και αναγνώρισης των αρμόδιων προσώπων που έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε αρχεία, υπολογιστές, χώρους και κτίρια. Πρόκειται για μια απάντηση σε μια εποχή που αναπτύσσονται ραγδαία οι κίνδυνοι και οι απειλές από τη διεθνή τρομοκρατία έως τις κυβερνοεπιθέσεις και από τα αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου μέχρι το μαφιόζικα οργανωμένο έγκλημα.

Στο επίπεδο αυτό, η βιομετρική ασφάλεια αποτελεί μια άκρως εξελισσόμενη τεχνολογία που θεωρείται ως η πλέον αξιόπιστη και ασφαλής όσον αφορά διαδικασίες όπως η πιστοποίηση, ο έλεγχος και η ταυτοποίηση. Όλα αυτά που βλέπαμε στις πιο ευφάνταστες κινηματογραφικές παραγωγές του Χόλυγουντ, στις μέρες μας αποτελούν πραγματικότητα με την τεχνολογία των βιομετρικών συστημάτων. Πλέον η τεχνολογία επιτρέπει στους καταναλωτές να ελέγχουν online τις συναλλαγές τους με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα ή οι τράπεζες να εισάγουν λογισμικό αναγνώρισης φωνής για να επιτρέπουν στους πιστοποιημένους πελάτες τους να έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό τους μέσω του Διαδικτύου.

Τι είναι η βιομετρική ασφάλεια

Η βασική προϋπόθεση της βιομετρικής πιστοποίησης (ο όρος προέρχεται από την ελληνική λέξη «βιο», που σημαίνει ζωή και «μετρική», που σημαίνει μέτρηση) είναι ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και κάθε άτομο μπορεί να προσδιοριστεί από απολύτως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές. Η βιομετρική τεχνολογία είναι σε θέση να αναγνωρίσει ένα άτομο με βάση τα μοναδικά χαρακτηριστικά του προσώπου, τα δακτυλικά αποτυπώματά του, την υπογραφή του, το DNA ή το σχήμα της ίριδας του ματιού του, και στη συνέχεια να μεταδώσει μια ασφαλή και εύχρηστη μέθοδο για σκοπούς ελέγχου ταυτότητας.

Με την βιομετρική τεχνολογία μπορούμε να μετράμε και να αναλύουμε στατιστικά τόσο τα φυσικά χαρακτηριστικά όσο και τις συμπεριφορές κάθε ατόμου ξεχωριστά. Για παράδειγμα, τα συστήματα αναγνώρισης φωνής λειτουργούν μέσω μέτρησης των χαρακτηριστικών της ομιλίας ενός ατόμου, καθώς ο αέρας αποβάλλεται από τους πνεύμονες, διαμέσου του λάρυγγα και έξω από τη μύτη και το στόμα.

Το λογισμικό επαλήθευσης της ομιλίας θα συγκρίνει αυτά τα χαρακτηριστικά με τα δεδομένα που είναι ήδη αποθηκευμένα στο διακομιστή και αν τα δύο αποτυπώματα της φωνής είναι αρκετά παρόμοια, τότε το βιομετρικό σύστημα ασφαλείας θα επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο.

Εξελισσόμενη τεχνολογία

Σήμερα, η βιομετρική ασφάλεια είναι μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία, αλλά δεν πρόκειται για μια νέα επιστήμη. Μελέτες αναγνώρισης των δακτυλικών αποτυπωμάτων εγκαινιάστηκαν ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα και οι μελέτες γύρω από την αναγνώριση της ίριδας χρονολογούνται από το 1936.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια του τελευταίου μέρους της δεκαετίας του 1980 επιτεύχθηκαν μεγάλες πρόοδοι, ιδιαίτερα με την εφαρμογή της βιομετρικής τεχνολογίας στις βιομηχανίες της ασφάλειας και επιτήρησης.

Για παράδειγμα, σε σχέση με την αναγνώριση ίριδας, σημαντικές πρόοδοι υπήρξαν στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 με την πρώτη πατέντα αλγόριθμου για την αυτοματοποιημένη αναγνώριση της ίριδας να εκδίδεται το 1994. Σήμερα, κατά τους ελέγχους σε αεροδρόμια και συνοριακούς σταθμούς χρησιμοποιούνται τα δακτυλικά αποτυπώματα, οι σαρώσεις του αμφιβληστροειδούς ή τα χαρακτηριστικά του προσώπου που έχουν καταγραφεί για πρώτη φορά ως σημείο αναφοράς, όταν το ύποπτο άτομο προσπαθεί να προσπεράσει τους ελεγχόμενους χώρους. Γρήγοροι υπολογιστές μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν αλγόριθμους για να «τρέξουν» γρήγορα την τεράστια συλλογή δεδομένων και να εντοπίσουν τυχόν θετικό αποτέλεσμα.

Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σημαντική ανάπτυξη της βιομετρικής τεχνολογίας στους τομείς των τραπεζών, στο λιανικό εμπόριο και στην κινητή τηλεφωνία. Το τελευταίο smartphone της Apple εισήγαγε τη βιομετρική ταυτοποίηση και νωρίτερα αυτό το έτος, η τράπεζα HSBC ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει υπηρεσίες ασφαλείας με αναγνώριση φωνής και αφής στη Βρετανία για 15 εκατομμύρια τραπεζικούς πελάτες της.

Μια άλλη τράπεζα, η Atom Bank, θα επιτρέπει στους πελάτες της να κάνουν log on μέσω ενός συστήματος αναγνώρισης προσώπου.

To FaceSentinel αποτελεί το κορυφαίο παγκοσμίως σύστημα ελέγχου πρόσβασης και χρήσης βιομετρικών στοιχείων, σύμφωνα με την εταιρεία που το έχει αναπτύξει, την Aurora. Το σύστημα αυτό στηρίζεται «τρέχει» 13 φορές πιο γρήγορα από ό, τι τα συστήματα των οποίων οι βελτιώσεις καθοδηγούνται από εξωτερικές ενημερώσεις.

Το FaceSentinel, το οποίο μπορεί να διασυνδεθεί με τα υπάρχοντα συστήματα ελέγχου πρόσβασης, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και υπέρυθρο φως με βάση τα οποία επιτυγχάνει απαράμιλλη ταχύτητα, ακρίβεια και αξιοπιστία, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Aurora.

Βιομετρική και άλλες τεχνολογίες πιστοποίησης

Το προφανές πλεονέκτημα της βιομετρικής τεχνολογίας σε σύγκριση με πιο συμβατικές ή παραδοσιακές μεθόδους ελέγχου ταυτότητας, όπως τα προσωπικά δελτία ταυτότητας, οι μαγνητικές κάρτες, τα κλειδιά ή οι κωδικούς πρόσβασης, αποτελεί το γεγονός πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ένα μεμονωμένο άτομο και ως εκ τούτου δεν είναι εύκολο να παραβιαστεί μέσω κλοπής, ή απώλειας.

Τα περισσότερα συστήματα βιομετρικής αναγνώρισης είναι εύκολα στη χρήση τους, και αυτό διευκολύνει το χρήστη στη διαχείριση των αποτελεσμάτων τους αλλά και στην εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος είτε πρόκειται για δημόσιο φορέα είτε για βιομηχανία.

Οι χρήστες δε χρειάζεται να θυμούνται κωδικούς ή αριθμούς PIN και τα αποτελέσματα ενός τέτοιου συστήματος δεν μπορούν να διαμοιραστούν σε άλλο πρόσωπο. Εάν απαιτείται επιπλέον αξιοπιστία και ασφάλεια, είναι δυνατή η συνδυαστική χρήση ενός ή και περισσότερων βιομετρικών τεχνολογιών όπως είναι η αναγνώριση προσώπου και φωνής.

Ωστόσο, χρειάζεται να θυμόμαστε ότι δεν μπορούν όλες οι βιομετρικές τεχνολογίες να ταιριάζουν σε όλους τους χρήστες. Αλλά από την άλλη, η παραγγελία ξεχωριστών βιομετρικών συστημάτων με ειδικό λογισμικό, απαιτεί πολύ μεγαλύτερο κόστος, κι αυτό πρέπει να συνυπολογίζεται.

Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί και το εξής: Τα βιομετρικά συστήματα μπορεί να προσφέρουν μερικά συναρπαστικά πλεονεκτήματα σε σχέση με παλαιότερες τεχνολογίες, αλλά ασφαλώς απέχουν πολύ από το αλάθητο. Στο Mobile World Congress που έλαβε χώρα το Φεβρουάριο του 2016, ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας ασφάλειας κινητής τηλεφωνίας Vkansee, Τζέισον Τσάικιν, ξεγέλασε τον scanner δακτυλικών αποτυπωμάτων του iPhone, χρησιμοποιώντας… παιδική πλαστελίνη.

Ποσοστά υιοθέτησης και καινοτομίες

Η παγκόσμια αγορά βιομετρικών συστημάτων αναγνώρισης ανθεί και επεκτείνεται με πρωτοφανή ρυθμό. Εκτιμάται ότι έως το 2021 θα υπερβαίνει τα 24,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Βόρεια Αμερική κατείχε τα μεγαλύτερα μερίδια στην παγκόσμια αγορά για το 2015 και προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να διατηρεί τα πρωτεία και για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η αυξημένη χρήση των βιομετρικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το internet banking, τα συστήματα cloud computing και τα smartphones τα οποία ενσωματώνουν πλέον την βιομετρική τεχνολογία, αποτελούν μερικούς από τους σημαντικότερους παράγοντες που ωθούν ανοδικά τη ζήτηση για τη βιομηχανία του κλάδου βιομετρικής ασφάλειας. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2036, οι άνθρωποι που ζουν στο Λονδίνο δεν θα χρησιμοποιούν καθόλου (!) χαρτονομίσματα και κέρματα και ότι όλες οι χρηματικές συναλλαγές τους θα γίνονται με τη χρήση ανέπαφων καρτών και εφαρμογών που θα υποστηρίζονται από συστήματα βιομετρικής τεχνολογίας.

Ωστόσο, δεν πιστεύουν όλοι ότι η πιστοποίηση βιομετρικών δεδομένων στον τομέα της ασφάλειας θα σημάνει το τέλος των αριθμών PIN ή της παραδοσιακής πλαστικής κάρτας πρόσβασης. Ο Scott Lindley, πρόεδρος της Farpointe Data, υποστήριξε ότι παρά την ολοένα αυξανόμενη χρήση βιομετρικών στοιχείων, οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κάρτες για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Οι κυβερνήσεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας επίσης συνεχώς αναζητούν την εφαρμογή νέων βιομετρικών τεχνολογιών για την αύξηση της ασφάλειας απέναντι στα αναπτυσσόμενα όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και από άποψη τεχνολογικής εξέλιξης φαινόμενα της τρομοκρατίας, του εγκλήματος κ.α.. Η προσφυγική κρίση έχει, επίσης, προσδώσει νέα ώθηση στη χρήση της βιομετρικής τεχνολογίας για ανθρωπιστικούς σκοπούς αλλά και για λόγους ασφαλείας στα σύνορα όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς όλο και περισσότεροι πρόσφυγες απομακρύνονται από τις εστίες τους χωρίς να έχουν τα νόμιμα έγγραφα ταυτοποίησης των στοιχείων τους.

Στην Ιορδανία ένα έργο βασισμένο στην βιομετρική τεχνολογία τέθηκε σε εφαρμογή υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες της Συρίας χρησιμοποιώντας σύστημα αναγνώρισης ίριδας συνδεδεμένο με ΑΤΜ τραπεζών! Με αυτό το εξελιγμένο πρόγραμμα οι πρόσφυγες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο παροχής οικονομικής βοήθειας του ΟΗΕ. Επιπλέον, η βιομετρική τεχνολογία επιτρέπει την μηνιαία πληρωμή σε χρήμα των εκτοπισμένων προσφύγων.

Η βιομετρική τεχνολογία μπορεί να μην είναι νέα από την άποψη της «ηλικίας» της, αλλά η εφαρμογή της γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη και με πιο εξελιγμένες υπηρεσίες στην καθημερινή μας ζωή, όταν χρησιμοποιείται ως μέρος των συστημάτων ασφάλειας και επιτήρησης.

{gallery}3799{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιανουάριος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
Ασύρματα Συστήματα Πυρανίχνευσης
Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της πυρασφάλειας φαίνεται πως εξελίσσεται και «μαθαίνει» από τις σημαντικές προκλήσεις που συναντά, τόσο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση, όσο και ...
Λύσεις πυρανίχνευσης, αυτοματισμού και επικοινωνίας παρουσίασε η Force στην XENIA 2024
ο περιοδικό Security Report για ακόμη μία χρονιά βρέθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση για τον ξενοδοχειακό κλάδο, την Xenia 2024. Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε το τριήμερο 23-25 Νοεμβρίου στο Metropolit...
Ajax Special Event 2024
Η Ajax Systems στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποίησε ένα παγκόσμιο online event όπου επαγγελματίες εγκαταστάτες, εταιρείες και πολλοί άλλοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για νέες λύσεις και νέα πρ...
Ταξινόμηση σημάτων συναγερμού
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια στο κλάδο της ασφάλειας, ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται, ανταλλάσσονται και αναμεταδίδονται οι πληροφορίες συναγερμού στα...
Μέγιστη προστασία οικίας με το σύστημα ασφαλείας της ELDES
Με πάνω από 1 εκατομμύριο συσκευές IoT που κατασκευάστηκαν μέχρι τώρα, η ELDES κέρδισε την εμπιστοσύνη των εγκαταστατών και ιδιοκτητών σπιτιών για τα στιβαρά, αξιόπιστα και βολικά συστήματα συναγε...