Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 196
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
19 Απριλίου 2017 18:11

Drones εναντίον Drones

Έρχεται η νέα αντι-drone τεχνολογία

Γράφει: Δημήτρης Σταμούλης
719fb666b0ace48aca3c20e8ba12e1b2 XL 50797338

Σύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξοπλισμένα με όπλα αναισθητοποίησης, κάμερες νυχτερινής όρασης και… δίχτυα προκειμένου να συλλαμβάνουν άλλα drones, καθώς και μια συσκευή που ανακτά τον έλεγχο ύποπτων ιπτάμενων τηλεκατευθυνόμενων συσκευών, αποτελούν μερικές από τις μεγαλύτερες καινοτομίες στον τομέα των security drones, μια αγορά που αναπτύσσεται…

Σύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξοπλισμένα με όπλα αναισθητοποίησης, κάμερες νυχτερινής όρασης και… δίχτυα προκειμένου να συλλαμβάνουν άλλα drones, καθώς και μια συσκευή που ανακτά τον έλεγχο ύποπτων ιπτάμενων τηλεκατευθυνόμενων συσκευών, αποτελούν μερικές από τις μεγαλύτερες καινοτομίες στον τομέα των security drones, μια αγορά που αναπτύσσεται με απίστευτους ρυθμούς σε διεθνές επίπεδο.

Χακάρισμα για drones

Μια συσκευή μπορεί να αποκτά τον έλεγχο αγνώστων ή και ύποπτων drones χακάροντας τα πρωτόκολλα λειτουργίας τους. Μια τέτοια δυνατότητα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανάσχεσης και αποτροπής επιθετικών ενεργειών από επίδοξους εγκληματίες ή τρομοκράτες, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως μέσο μια ιπτάμενη συσκευή για την εκδήλωση επίθεσης σε βάρος στρατιωτικών βάσεων, φυλακών ή και αεροδρομίων.

Η εν λόγω συσκευή που ονομάζεται Mesmer, αναπτύχθηκε από την εταιρεία Department 13, που έχει την έδρα της στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Δεν χρησιμοποιεί την συνηθισμένη «εμπλοκή» για να απενεργοποιήσει τα «εχθρικά» drones, όπως κάνουν άλλα ανάλογα προϊόντα της αγοράς. Αντ’ αυτού, με βάση την έρευνα που διεξήχθη από τον οργανισμό Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) σε ραδιοσυχνότητες και τεχνολογία Bluetooth, αποκτά πρόσβαση σε πρωτόκολλα επικοινωνίας του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Department 13, Jonathan Hunter, δε συμμερίζεται τον όρο «hacking». «Έχουμε μάθει πώς να μιλάμε τη «γλώσσα» του drone», δήλωσε στο Business Insider, και εξήγησε: «Εάν μπορώ να μιλάω την ίδια γλώσσα με το drone, δε χρειάζεται να φωνάζω δυνατότερα, δηλαδή να προκαλέσω εμπλοκή».

Το Mesmer είναι ένα μαύρο κουτί που φέρει κεραίες και αισθητήρες. Αυτό το «κουτί» πολλοί το θεωρούν ως μια πολύ ουσιαστική απάντηση στο διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα που δημιουργείται από παράνομους χρήστες συσκευών drones, οι οποίες κατευθύνονται σε φυλακές προκειμένου να ρίξουν το «φορτίο» τους σε κρατούμενους, καθώς συνήθως μεταφέρουν από ναρκωτικά μέχρι άλλα απαγορευμένα αντικείμενα, ακόμα και όπλα.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μπορούν να δημιουργήσουν έναν εικονικό φράχτη ασφαλείας περιμετρικά της εξωτερικής περίφραξης των κτιρίων και εγκαταστάσεων των φυλακών, ώστε με αυτό τον τρόπο να εντοπίζεται και να εξουδετερώνεται κάθε τέτοια προσπάθεια.

Η αντι-drone καινοτομία μπορεί επίσης να αξιοποιήσει τα στοιχεία τηλεμετρίας και βίντεο που στέλνονται πίσω στο διαχειριστή, ενδεχομένως δίνοντάς τους στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ταυτοποίησή του ύποπτου drone.

Δυστυχώς, το σύστημα λειτουργεί μόνο σε περίπου 75% των εμπορικών drones που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην αγορά, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα Scout.

Απτόητος, πάντως ο Hunter, πιστεύει ότι το σύστημα θα βελτιώσει τελικά αυτό το ποσοστό επιτυχίας. «Δεν υπάρχει ένα μοναδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που δεν ήμασταν σε θέση να ελέγξουμε», είπε. «Δουλεύουμε μέσα από οικογένειες drones».

Drone με όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης

Μια αμερικανική εταιρεία με έδρα το Τέξας, η Fjord Austin, σχεδίασε και ανέπτυξε ένα drone που φέρει όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης. Τo φορτίο που απελευθερώνεται έχει τάση 80.000 Volt, όταν τα συνήθη τίζερ που νόμιμα χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις σε αρκετές χώρες του κόσμου περιορίζονται στα 50.000 volt.

Η εν λόγω συσκευή ονομάζεται CUPID, το οποίο αποτελεί συντομογραφία από το Chaotic Unmanned Personal Intercept Drone, που ερμηνεύεται ως «μη επανδρωμένη συσκευή αναχαίτισης ατόμων». «Σκεφτήκαμε πολύ προτού τελικά αποφασίσουμε πώς αυτή η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί», δηλώνει ο σχεδιαστής της, William Hurley.

Η ιδέα συνοπτικά που ανάπτυξε η Fjord Austin είναι η εξής: «Όταν υπάρξει μια επιδρομή σε ένα σπίτι και ο κακοποιός στη συνέχεια αρχίζει να απομακρύνεται τρέχοντας, γιατί να στείλουμε κάποιον με ένα όπλο να τον κυνηγήσει στο δρόμο; Ένα τέτοιο drone θα μπορούσε απλά να πετάξει από πάνω του και με την κατάλληλη βολή του όπλου ηλεκτρικής εκκένωσης που φέρει, να προβεί στην ακινητοποίησή του, στη συνέχεια, θα μπορούσε απλά να ακολουθήσει το εντεταλμένο άτομο ώστε να προβεί στη σύλληψη».

Το drone μπορεί να αναπτύσσεται όταν ενεργοποιείται ένας συναγερμός, κατά την εταιρεία. «Μπορεί να εντοπίσει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και να στείλει live βίντεο στο κινητό τηλέφωνο του ιδιοκτήτη και να τον ρωτήσει αν επιθυμεί να δώσει εξουσιοδότηση στο άτομο που έχει εντοπίσει ή να προβεί στην εξουδετέρωσή του».

Εάν ο χρήστης δώσει την έγκριση στο drone να εξουδετερώσει το μη εξουσιοδοτημένο άτομο, τότε αυτό μεταπίπτει σε πλήρως αυτόνομη λειτουργία προκειμένου να προβεί στην εξουδετέρωση έως ότου η αστυνομία έρθει στο χώρο και εάν χρειαστεί ενεργοποιεί το όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης με το φορτίο 80.000 volt ώστε να το καταστήσει ανίκανο να αντιδράσει.

Η εταιρεία Fjord Austin (ή Chaotic Moon Studios, όπως ήταν γνωστή μέχρι την παρουσίαση του drone CUPID) δεν συγκαταλέγεται στους εξειδικευμένους κατασκευαστές drone ή συστημάτων ασφαλείας. Το CUPID παραπέμπει πιο πολύ σε μια καινοτόμα πρόταση παρά σε ένα αυθεντικό εργαλείο που προορίζεται για επαγγελματίες της βιομηχανίας ασφάλειας. Άλλες καινοτόμες προτάσεις της ίδιας εταιρείας περιλαμβάνουν μια εφαρμογή γυμναστικής για άτομα με αναπηρίες, αλλά και ένα ρολόι που ενεργοποιείται μέσω κινήσεων του χεριού. Επίσης η Fjord Austin αναπτύσσει και μια έκδοση drone που μπορεί να «πυροβολεί» με σφαιρίδιο από σπρέι πιπεριού.

Drone με αναγνώριση προσώπου

Το 2015, μια ιαπωνική εταιρεία ασφάλειας, η SECOM, παρουσίασε ένα μοντέλο drone που καταδιώκει εισβολείς, καθώς επιχειρούν να διαφύγουν από το χώρο τέλεσης της αξιόποινης πράξης τους. Το drone αυτό μπορεί να λαμβάνει φωτογραφίες των προσώπων τους και των πινακίδων κυκλοφορίας εφόσον έχουν όχημα, για διευκόλυνση του εντοπισμού και της σύλληψής τους. Είναι εξοπλισμένο με μια κάμερα επιτήρησης και φως LED, και το υλικό που συλλέγει το αποστέλλει στο δωμάτιο ελέγχου.

Η Secom ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που κατασκευάζει ένα τέτοιο αυτόνομο drone παρακολούθησης για εμπορική χρήση. Πάντως η εν λόγω συσκευή μπορεί να προσεγγίσει μια ταχύτητα της τάξης των 9,6 χιλιομέτρων ανά ώρα, λειτουργώντας περισσότερο ως αποτρεπτικό μέσο παρά ως μέσο καταδίωξης. Ωστόσο μπορεί να αξιοποιηθεί για την αναγνώριση ύποπτων ατόμων και οχημάτων τα οποία βρίσκονται ή κινούνται εκτός του πεδίου σάρωσης των καμερών ασφαλείας που είναι εγκατεστημένες σε ιδιωτικούς χώρους.

Ένα Secom drone ασφαλείας κοστίζει 6.620 δολάρια.

Drone-«κυνηγός»

Καταπολεμώντας τη… φωτιά με τη φωτιά, η αστυνομία του Τόκιο αποφάσισε να υιοθετήσει τον καλύτερο τρόπο προκειμένου να καθηλώσει στο έδαφος τα παράνομα drones: Χρησιμοποιεί πλέον και η ίδια drones!

Μετά από μια σημαντική παραβίαση της ασφάλειας το 2015, το Μητροπολιτικό Αστυνομικό Τμήμα της ιαπωνικής πρωτεύουσας σήμερα διαθέτει έναν στόλο από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξουδετερώνουν κάθε παράνομο UAV καλύπτοντάς το με ένα μεγάλο δίχτυ!

Τα αντι-drone drones αποτελούν μέρος του βασικού εξοπλισμού του Μητροπολιτικού Αστυνομικού Τμήματος με τον οποίο προστατεύονται και επιτηρούνται όλα τα σημαντικά κυβερνητικά κτίρια της πόλης.

Εάν εντοπιστεί κάποιο ύποπτο drone, ο εντεταλμένος αστυνομικός θα προειδοποιήσει τον χειριστή του να το προσγειώσει στο έδαφος. Εάν ο τελευταίος αρνηθεί να συμμορφωθεί με τις αρχές, τότε αναλαμβάνουν δράση τα drones της αστυνομίας που φέρουν το κατάλληλο δίχτυ με το οποίο τελικά εξουδετερώνεται το ύποπτο drone.

H απόφαση για την υιοθέτηση μιας τέτοιας πρακτικής με τη χρήση drones, λήφθηκε μετά από ένα ατύχημα που συνέβη τον Απρίλιο του 2015, όταν ένα drone που έφερε ίχνη ενός ραδιενεργού υλικού προσγειώθηκε στην οροφή του γραφείου του Πρωθυπουργού σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των σχεδίων της πυρηνικής ενέργειας της κυβέρνησης.

Το περιστατικό οδήγησε επίσης την κυβέρνηση να εισαγάγει την τροποποίηση του Αστικού Δικαίου Αεροναυτικής της Ιαπωνίας με την οποία απαγορεύτηκε η χρήση των drones πάνω από περιοχές με πληθυσμιακή πυκνότητα άνω των 4.000 ατόμων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, χωρίς ο χρήστης του να φέρει ειδική άδεια από τις αρχές. Σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου, πλέον δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να υπερίπτανται μη επανδρωμένα αεροσκάφη για λόγους αναψυχής. Τέλος, η πρόσφατη αλλαγή του σχετικού κανονισμού προβλέπει ότι τα drones απαγορεύεται να πετούν σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων από ανθρώπους, κτίρια και οχήματα.

Νυχτερινή περιπολία με drone

Μια start-up εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια ανάπτυξε πρόσφατα ένα αυτο-κινούμενο drone το οποίο φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως «ιπτάμενος φύλακας ασφαλείας». Σύμφωνα με τους επικεφαλής της Aptonomy, το drone με τους 8 έλικες που διαθέτουν μπορεί να είναι πολύ πιο οικονομικό εκτελώντας χρέη φύλακα ασφαλείας σε σχέση με το έμψυχο δυναμικό αλλά και πιο αποτελεσματικό από τις κάμερες και τους συναγερμούς.

Το drone είναι εξοπλισμένο με κάμερες καθώς και με μπλε και κόκκινο φώτα, ένα λευκό σποτ φωτός και δύο ηχεία για να αποτρέπει τους εισβολείς.

«Η μονότονη εργασία της περιπολίας δεν είναι κατάλληλη για τους ανθρώπους», υποστηρίζει το website της Aptonomy. «Αλλά τα drones, όντας μηχανές, είναι ιδανικές για μια τόσο μονότονα επαναλαμβανόμενη εργασία, όσο οι περιπολίες», προσθέτει. Λειτουργεί άψογα με την τηλεκατευθνόμενη μονάδα και το drone-φύλακας μπορεί να αποτελέσει ιδανική λύση ασφάλειας.

Διαθέτοντας κάμερα υπέρυθρων για νυχτερινές λήψεις, ο εναέριος φρουρός μπορεί να περιπολεί το ίδιο αποτελεσματικά και τη νύχτα, ενώ η θερμική κάμερα με την οποία είναι εξοπλισμένος έχει τη δυνατότητα αναγνώρισης εισβολέων και από μεγάλε αποστάσεις.

Όταν αδειάζουν οι μπαταρίες, το drone επιστρέφει αυτόματα στη βάση για επαναφόρτιση η οποία διαρκεί μόλις 15 ως 20 λεπτά. Μπορεί να πετάξει σε προκαθορισμένες διαδρομές, ενώ ο φύλακας που βρίσκεται στο control room μπορεί να τροποποιήσει τη διαδρομή της συσκευής, εάν ανιχνευθεί ύποπτη δραστηριότητα και επιπλέον μπορεί να εκφωνήσει ένα προειδοποιητικό μήνυμα μέσω των ηχείων που διαθέτει, ώστε ο εισβολέας να ενημερωθεί ότι έχει γίνει αντιληπτός και να αποχωρήσει.

Όπως συμβαίνει συχνά σε αυτόν τον τομέα, οι περιορισμοί και οι θεσπισμένοι κανόνες όσον αφορά τη λειτουργία και πτήση τέτοιων συσκευών, αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη διάθεση τέτοιων προϊόντων στην αγορά. Σε αρκετές χώρες, όπως π.χ. στις ΗΠΑ, απαγορεύεται η νυχτερινή πτήση μη επανδρωμένων ιπτάμενων συσκευών ή η αυτόνομη λειτουργία τους εκτός του οπτικού πεδίου του χειριστή τους.

Πάντως η Aptonomy ισχυρίζεται ότι το drone-φύλακας που έχει κατασκευάσει χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να πετάξει αυτόνομα σε μεγαλύτερες ταχύτητες και χαμηλότερα ύψη, αποφεύγοντας τα εμπόδια που μπορεί να συναντά στην πορεία του.

Στην απόκτηση τέτοιων συσκευών προχώρησε μια εταιρεία πετρελαίου προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει στις εγκαταστάσεις διυλιστηρίων που διαθέτει. «Οι εγκαταστάσεις της εν λόγω εταιρείας είναι διασκορπισμένες σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους με αποτέλεσμα να είναι αρκετά δύσκολη η αποτελεσματική φύλαξή τους από έμψυχο δυναμικό ασφαλείας», σχολίασε ο συνιδρυτής της Aptonomy, Mihail Pivtoraiko, ο οποίος δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι «αποτελούν εν δυνάμει στόχοι επίθεσης».

Η startup εκτιμά ότι εταιρείες με εγκαταστάσεις σε διαφορετικούς χώρους θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν ένα τέτοιο όπλο φύλαξης της βιομηχανικής περιουσίας τους, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει είτε συμπληρωματικά προς τις ανθρώπινες περιπολίες είτε και για να τις αντικαταστήσει.

{gallery}4136{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιανουάριος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
Ασύρματα Συστήματα Πυρανίχνευσης
Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της πυρασφάλειας φαίνεται πως εξελίσσεται και «μαθαίνει» από τις σημαντικές προκλήσεις που συναντά, τόσο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση, όσο και ...
Λύσεις πυρανίχνευσης, αυτοματισμού και επικοινωνίας παρουσίασε η Force στην XENIA 2024
ο περιοδικό Security Report για ακόμη μία χρονιά βρέθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση για τον ξενοδοχειακό κλάδο, την Xenia 2024. Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε το τριήμερο 23-25 Νοεμβρίου στο Metropolit...
Ajax Special Event 2024
Η Ajax Systems στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποίησε ένα παγκόσμιο online event όπου επαγγελματίες εγκαταστάτες, εταιρείες και πολλοί άλλοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για νέες λύσεις και νέα πρ...
Ταξινόμηση σημάτων συναγερμού
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια στο κλάδο της ασφάλειας, ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται, ανταλλάσσονται και αναμεταδίδονται οι πληροφορίες συναγερμού στα...
Μέγιστη προστασία οικίας με το σύστημα ασφαλείας της ELDES
Με πάνω από 1 εκατομμύριο συσκευές IoT που κατασκευάστηκαν μέχρι τώρα, η ELDES κέρδισε την εμπιστοσύνη των εγκαταστατών και ιδιοκτητών σπιτιών για τα στιβαρά, αξιόπιστα και βολικά συστήματα συναγε...