Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Πέντε τάσεις στην τεχνολογία βιντεοεπιτήρησης το 2017
Η τάση αύξησης της βιομηχανίας βιντεοπιτήρησης για λόγους ασφάλειας αναμένεται να συνεχιστεί στο τρέχον έτος 2017, καθώς επίσης και για εφαρμογές διαχείρισης του λιανικού εμπορίου και της κυκλοφορίας οχημάτων, αλλά και για τη στήριξη της ευρύτερης τάσης του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) που επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε όλο και περισσότερα πεδία της καθημερινότητας ανθρώπων…
Η τάση αύξησης της βιομηχανίας βιντεοπιτήρησης για λόγους ασφάλειας αναμένεται να συνεχιστεί στο τρέχον έτος 2017, καθώς επίσης και για εφαρμογές διαχείρισης του λιανικού εμπορίου και της κυκλοφορίας οχημάτων, αλλά και για τη στήριξη της ευρύτερης τάσης του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) που επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε όλο και περισσότερα πεδία της καθημερινότητας ανθρώπων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο βιομηχανικών αναλύσεων IHS, το 2017 η τεχνολογία βιντεοεπιτήρησης θα δημιουργήσει σχεδόν 6.000 Ρetabytes δεδομένων, και από το 2019, 3,3 δισεκατομμύρια ωρών βιντεοεπιτήρησης θα καταγράφονται καθημερινά.
Τα βίντεο επίσης διατηρούνται πλέον για πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα, για να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία από τις αρχές επιβολής του νόμου ή για χρήση σε συνδυασμό με προηγμένα analytics σε περιβάλλοντα λιανικής πώλησης.
Με βάση την εικόνα της αγοράς αλλά και τα τεχνολογικά επιτεύγματα των βιομηχανιών του κλάδου, αναμένουμε μια σειρά από βασικές τάσεις και εξελίξεις στον τομέα της βιντεοεπιτήρησης.
Περισσότερα δεδομένα βίντεο για υποστήριξη των video analytics
Οι διάφοροι φορείς –δημόσιοι και ιδιωτικοί- αλλά και οι επιχειρήσεις, θα πρέπει να καταστούν πιο έμπειροι στην μόχλευση αδόμητων δεδομένων προκειμένου να αναγνωρίσουν τα νέα πρότυπα που διαμορφώνονται και τις νέες τάσεις. Τα δεδομένα βιντεοεπιτήρησης – ή, ακριβέστερα, «τα δεδομένα που βασίζονται στο βίντεο» (video-based data), θα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για επιχειρηματικούς σκοπούς.
Κι αυτό, όχι μόνο για τη διατήρηση των προσώπων και των αγαθών σε ασφαλή κατάσταση. Η βιντεοεπιτήρηση μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες οικονομικές αποδόσεις. Ιδιαίτερα εξελιγμένες εφαρμογές ανάλυσης βίντεο θα υιοθετηθούν από όλο και περισσότερους επιχειρηματίες δίνοντάς τους τη δυνατότητα για καλύτερες και πιο αποτελεσματικές επιχειρηματικές αποφάσεις.
Στις μέρες μας, περίπου το 50% των analytics είναι για σκοπούς που δε σχετίζονται με ζητήματα ασφάλειας. Για να υποστηριχτούν αυτές οι λειτουργίες των analytics, τα βίντεο θα πρέπει να διατηρούνται για όλο και μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.
«Έξυπνες» κάμερες παρακολούθησης
Το 2016 χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης για κάμερες, ιδιαίτερα αυτές που παράγουν σημαντικά περισσότερα δεδομένα προς διαχείριση. Το 2017 αναμένεται η υιοθέτηση από την αγορά των καμερών με ευρύτερη πανοραμική κάλυψη, υψηλότερη ανάλυση, και περισσότερους αισθητήρες και αυτή η τάση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό.
Επίσης, όλο και περισσότερες εγκαταστάσεις θα μεταβούν από την αναλογική στην ψηφιακή κατάσταση, με τη ζήτηση να αυξάνεται για κάμερες επιτήρησης με περισσότερες δυνατότητες όσον αφορά τη συμπίεση, το streaming, την αποθήκευση και τα analytics.
Το γεγονός ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα ο όγκος των δεδομένων θα αναβαθμίσει σημαντικά το ρόλο των αποθηκευτικών μέσων, καθιστώντας επιτακτικότερη και πιο ζωτικής σημασίας την ανάγκη για έξυπνη και πολυεπίπεδη στρατηγική αποθήκευσης, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Τέλος, με τις εξελιγμένες κάμερες, τα λογισμικά διαχείρισης των αποθηκευμένων δεδομένων θα καταστούν ακόμα πιο σημαντικά για τον κόσμο των επιχειρήσεων.
O κλάδος υγείας αναθερμαίνει την αγορά βιντεοεπιτήρησης
Διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα, όπως η βία στο χώρο εργασίας, τα εγκλήματα σχετικά με τα ναρκωτικά, η βία των συμμοριών, οι απειλές κατά παιδιών μέσω απαγωγών, οι φυσικές καταστροφές και η τρομοκρατία, θα απαιτούν από τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης να προβούν σε σημαντικές αναβαθμίσεις όσον αφορά στα συστήματα βιντεοεπιτήρησης ή και πλήρεις αντικαταστάσεις συστημάτων με πιο εξελιγμένες εγκαταστάσεις.
Το 80% των νοσοκομείων έχουν ανάγκη από μια αναβάθμιση συστημάτων ελέγχου πρόσβασης και CCTV, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Ασφάλειας και Προστασίας στον τομέα της Υγείας (IAHSS).
Για παράδειγμα, για την προστασία από νομικές ενέργειες σε περιπτώσεις ολίσθησης ή πτώσης ατόμων εντός των χώρων τους, συνιστάται στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης (νοσοκομεία, κλινικές, διαγωνιστικά κέντρα κ.ά.) να διατηρούν τα δεδομένα βίντεο για τουλάχιστον δύο χρόνια. Επιπλέον, στα δωμάτια ελέγχου που τα νοσηλευτικά ιδρύματα διαθέτουν, εκτιμάται ότι σύντομα θα αυξηθεί ο αριθμός των καμερών ασφαλείας, με στόχο την επέκταση της ικανότητας του νοσηλευτικού προσωπικού να παρακολουθεί τους ασθενείς εξ’ αποστάσεως για άμεση παρέμβαση και βελτίωση της παρεχόμενης συνολικής φροντίδας.
Άλμα στις εφαρμογές βιομετρικής
Σήμερα, η αναγνώριση προσώπου χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση ύποπτων κακοποιών. Οι οργανισμοί υγείας θα αυξήσουν τη χρήση συστημάτων αναγνώρισης προσώπου που ήδη διαθέτουν στο «οπλοστάσιο» της ασφάλειάς τους.
Αναμένεται επίσης αυξημένη υιοθέτηση εφαρμογών καταμέτρησης ανθρώπων προκειμένου οι διάφοροι οργανισμοί μεταφορών να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Η χρήση συστημάτων βιομετρικών δεδομένων συμβάλλει στην πρόληψη των μεγάλων παραβιάσεων δεδομένων που έχουν γίνει πλέον ένα σύνηθες γεγονός.
Δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς θα υιοθετήσουν πιο εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η Cyber Security Alliance, σε συνδυασμό με τον Λευκό Οίκο, ξεκίνησε μια πρωτοβουλία μέσω της οποίας συμβουλεύει στο ευρύ κοινό τη χρήση των δακτυλικών αποτυπωμάτων και μίας χρήσης κωδικών ως τρόπος πιστοποίησης της γνησιότητας του χρήστη.
Η αναγνώριση προσώπου αποτελεί άλλο ένα ανερχόμενο πεδίο στην αγορά της ασφάλειας, καθώς η βιομετρική τεχνολογία είναι πλέον διαθέσιμη προς χρήση μαζί με τις body-worn κάμερες (κάμερες που φοριούνται ενσωματωμένες στα ρούχα του χρήστη). Και σε αυτή την περίπτωση, οι τεχνολογίες αυτές απαιτούν αυξημένη ικανότητα διαχείρισης των αποθηκευμένων δεδομένων.
Διαχείριση αισθητήρων και βίντεο IoT
Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) αναδύεται ως ένα από τους κορυφαίους παράγοντες που συμβάλουν στην σημαντική ανάπτυξη των δεδομένων. Η πραγματική πρόκληση για τους διαχειριστές IT θα είναι να κατανείμουν αυτά τα δεδομένα με μεγάλους και ποικίλους τύπους αρχείων, όπως αυτά της βιντεοεπιτήρησης, ενεργοποιώντας τη συλλογική επιχειρηματική ευφυΐα.
Σε αυτή την εξέλιξη εάν συνυπολογίσουμε την αυξανόμενη λίστα των πλεονεκτημάτων που προσφέρει ο συσχετισμός των δεδομένων βίντεο με τις «έξυπνες» συσκευές, και η ζήτηση για αποθήκευση, το πεδίο της «έξυπνης» αποθήκευσης αναμένεται να αναπτυχθεί κατακόρυφα.
Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας αισθητήρων θα επιτρέψει τις πόλεις να γίνουν πιο «έξυπνες», και όλα τα δεδομένα από την τεχνολογία αυτή θα ενοποιηθούν με τα δεδομένα βίντεο και θα αναλυθούν ώστε να βοηθηθούν οι αστικές κοινότητες και να καταστούν πιο ελκυστικές και πιο ασφαλείς.
Στο ίδιο πλαίσιο, σημαντική ανάπτυξη αναμένεται και σε μια σειρά άλλους κλάδους χρήσης των αισθητήρων, όπως η διαχείριση κίνησης οχημάτων και πεζών, αλλά και μεταφορικών μέσων όπως τρένα, λεωφορεία, και μετρό. Τέλος, σημαντική συνεισφορά στην εν λόγω αγορά μπορεί να υπάρξει και από τη χρήση τους σε εγκαταστάσεις στάθμευσης οχημάτων, αποτρέποντας φαινόμενα μποτιλιαρίσματος και βελτιώνοντας την λειτουργία των σταθμών, όσο και το αίσθημα ικανοποίησης των χρηστών – πελατών τους.
{gallery}4252{/gallery}