Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Η ρομποτική τεχνολογία «κερδίζει» τη βιομηχανία ασφάλειας
Συσκευές αυτόνομων δεδομένων και ρομπότ σεκιούριτι καταλαμβάνουν θέσεις… εργασίας
Η ιδέα της χρήσης ρομπότ αντί των φρουρών ασφαλείας μπορεί ακόμα να φαντάζει μακρινή προοπτική για κάποιους, ωστόσο η τεχνολογία της ρομποτικής στον τομέα του security δείχνει περισσότερο από ποτέ ώριμη και ικανή να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του κλάδου της βιομηχανίας ασφάλειας.
Η ιδέα της χρήσης ρομπότ αντί των φρουρών ασφαλείας μπορεί ακόμα να φαντάζει μακρινή προοπτική για κάποιους, ωστόσο η τεχνολογία της ρομποτικής στον τομέα του security δείχνει περισσότερο από ποτέ ώριμη και ικανή να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του κλάδου της βιομηχανίας ασφάλειας. Απόδειξη της διαρκώς ισχυροποιούμενης αυτής τάσης διεθνώς αποτέλεσε η έκθεση Unmanned Security Expo που φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης και συνέδριου ασφάλειας ISC West του Λας Βέγκας που έλαβε ώρα τον περασμένο Απρίλιο. Στο χώρο της έκθεσης φιλοξενήθηκαν αρκετές εταιρείες-εκθέτες που παρουσίασαν τα τελευταία τους τεχνολογικά επιτεύγματα τόσο στις ιπτάμενες μη επανδρωμένες συσκευές, όσο και στη ρομποτική τεχνολογία.
Όταν η εταιρεία Knightscope για πρώτη φορά παρουσίασε τις συσκευές αυτόνομων δεδομένων (ADMs) στη βιομηχανία το 2013, η σκέψη που κυριάρχησε στην αγορά ήταν ότι, παρά την καινοτομία του όλου concept, η ρομποτική τεχνολογία δε θα μπορούσε να ενσωματωθεί και να αναπτυχθεί στο χώρο της ασφάλειας, τουλάχιστον σε σύντομο χρόνο. Στις μέρες μας, μόλις τέσσερα χρόνια μετά, η εταιρεία Knightscope έχει δημιουργήσει συνεργατικά deals με μερικά από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά ονόματα στον κλάδο των υπηρεσιών φύλαξης και ασφάλειας, όπως για παράδειγμα, η Universal Protection Service (σήμερα ονομάζεται AlliedUniversal) και η Securitas. Το ρομπότ-επίτευγμά της με το όνομα ADM έχει βρει πολλές και σημαντικές εφαρμογές στον τομέα της φύλαξης, όπως σε νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα, αθλητικά στάδια και πανεπιστημιουπόλεις.
Knightscope και SMP Robotics S5 Security Guard
Ωστόσο, η Knightscope δεν είναι η μόνη εταιρεία στον κόσμο που προσπαθεί να φέρει την ρομποτική τεχνολογία στην υπηρεσία της βιομηχανίας ασφάλειας. Μια εταιρεία που έκανε το ντεμπούτο της στην έκθεση ISC West φέτος, είναι η Robotic Assistance Devices (RAD), η οποία παρουσίασε το αυτόνομο μη επανδρωμένο επίγειο όχημα, με την ονομασία SMP Robotics S5 Security Guard, το οποίο έχει αναπτύξει σε συνεργασία με την εταιρεία SMP Robotics Systems CorpΓια το S5 Security Guard, η εταιρεία RAD παρέχει το hardware και software υλικό. Αυτό το υλικό προσφέρει τη δυνατότητα στους οργανισμούς και τους φορείς που θα το προτιμήσουν, να επιλέξουν οι ίδιοι ποιο λογισμικό διαχείρισης βίντεο επιθυμούν να ενσωματώσουν στο ρομπότ, όπως περιγράφει ο Steve Reinharz, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της RADΗ RAD συνεργάζεται επίσης με την NVIDIA, με σκοπό την παροχή software και hardware που είναι απαραίτητα για την ταυτοποίηση από μέρους του ρομπότ των ανθρώπων αλλά και της κίνησής τους ως όχημα. Επιπρόσθετα, ο Reinharz, ο οποίος έχει αφιερώσει περισσότερες από δύο δεκαετίες εργασίας πάνω στα πεδία της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, εκτιμά ότι η RAD ηγείται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας των ρομπότ καθώς μπορεί να πραγματοποιεί ακόμα και τη διαδικασία της συναρμολόγησης των τελικών προϊόντων. Από τη μεριά της, η εταιρεία SMP εργάζεται εντατικά στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης της τεχνολογίας επιδιώκοντας την προηγμένη λειτουργικότητα στο S5 Security Guard.
Gamma 2 Robotics και RAMSEE
Μια άλλη εταιρεία η οποία προσέφερε τη δική της εκδοχή σε ρομπότ σεκιούριτι για υπηρεσίες φύλαξης στην ISC West είναι η Gamma 2 Robotics με το προϊόν της RAMSEE. Η εταιρεία διευθύνεται από τον Lew Pincus, ο οποίος έχει διατελέσει στέλεχος στον κολοσσό των υπηρεσιών ασφάλειας G4S. Έχοντας αφιερώσει πολλά χρόνια μελετώντας τον κλάδο της φύλαξης με έμψυχο προσωπικό ασφάλειας, ο Pincus σχολίασε πως σύντομα συνειδητοποίησε ότι η αγορά προσέφερε μια πληθώρα προϊόντων ασφαλείας, πολλών προμηθευτών, τα οποία ωστόσο χαρακτηρίζονταν από μικρό βαθμό διαφοροποίησης μεταξύ τους.«Ακούγοντας τη φωνή των πελατών μας, αυτό που αναζητούσαν ήταν ένας καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος λειτουργίας των ρομπότ στην ασφάλεια. Ήξερα ότι η ρομποτική παρουσίαζε την πιο μεγάλη καινοτομία, την πιο ανατρεπτική τεχνολογία των τελευταίων δεκαετιών, που θα μπορούσε κυριολεκτικά να μεταμορφώσει τη βιομηχανία», πρόσθεσε ο PincusΣύμφωνα με τον Reinharz, η RAD και η SMP εργάζονται από κοινού με σκοπό τη διάδοση της τεχνολογίας των ρομπότ στην αγορά μέσω κυρίως τριών καναλιών: Μέσω ενός δικτύου διανομής (security integrators και/ή εταιρείες με υπόβαθρο στη ρομποτική), μέσω συνεργασιών με εταιρείες φύλαξης και απευθείας σε τελικούς χρήστες. Να σημειωθεί ότι υπάρχει και η δυνατότητα, πελάτες που δεν μπορούν να αγοράσουν ένα ρομποτικό σύστημα φύλαξης, να έχουν τη δυνατότητα να το ενοικιάσουν, και υπάρχουν πολλοί λόγοι για μια τέτοια επιλογή, όπως σχολίασε με νόημα ο Reinharz.
{gallery}5125{/gallery}