Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Νέες τάσεις που θα απασχολήσουν τον κλάδο της τεχνολογίας το 2019
Η Gartner, μία από τις κορυφαίες ερευνητικές και συμβουλευτικές εταιρείες παγκοσμίως για τον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής, παρουσιάζει τις νέες τάσεις που θα πρωταγωνιστήσουν το 2019. Η τεχνητή νοημοσύνη και το Internet of Things, είναι μόνο μερικές από τις λεγόμενες τάσεις στον κλάδο της τεχνολογίας, οι οποίες «παντρεύονται» για…
Η Gartner, μία από τις κορυφαίες ερευνητικές και συμβουλευτικές εταιρείες παγκοσμίως για τον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής, παρουσιάζει τις νέες τάσεις που θα πρωταγωνιστήσουν το 2019.
Η τεχνητή νοημοσύνη και το Internet of Things, είναι μόνο μερικές από τις λεγόμενες τάσεις στον κλάδο της τεχνολογίας, οι οποίες «παντρεύονται» για να παράγουν νέες ευκαιρίες, αλλά και μοναδικά οφέλη σε οργανισμούς, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά στον ίδιο τον άνθρωπο.
Ας δούμε λοιπόν τις κορυφαίες τεχνολογικές τάσεις μέσα από την έρευνα της Gartner που θα οδηγήσουν τις εξελίξεις το 2019.
Αυτόνομα «πράγματα»
Τα αυτόνομα πράγματα, όπως τα ρομπότ, τα drone, αλλά και άλλου είδους οχήματα, χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να αυτοματοποιήσουν τις λειτουργίες που έχουν προηγουμένως εκτελεστεί από έναν άνθρωπο. Ο αυτοματισμός τους ξεπερνά τον αυτοματισμό που παρέχεται από “άκαμπτα” μοντέλα προγραμματισμού και εκμεταλλεύεται την τεχνητή νοημοσύνη για την παροχή προηγμένων συμπεριφορών που αλληλεπιδρούν πιο φυσικά με το περιβάλλον τους και με τους ανθρώπους.
Καθώς λοιπόν οι αυτόνομες συσκευές πολλαπλασιάζονται, αναμένουμε μια μετάβαση από αυτόνομα νοήμονα πράγματα σε πολλαπλές συσκευές που λειτουργούν από κοινού είτε ανεξάρτητα από τους ανθρώπους, είτε με ανθρώπινη συμβολή. Για παράδειγμα, εάν ένα drone εξετάσει μία μεγάλη αποθήκη με διάφορα αντικείμενα και διαπιστώσει ότι είναι έτοιμη για συγκομιδή, τότε θα μπορούσε να αποστείλει μια ομάδα αυτόνομων μηχανών-ρομπότ για να τα συλλέξουν.
Augmented analytics
Τα Augmented analytics χρησιμοποιούν τη μηχανική μάθηση (machine learning) για να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται, καταναλώνεται και μοιράζεται το περιεχόμενο των αναλυτικών στοιχείων. Οι αυτοματοποιημένες γνώσεις από τα ενισχυμένα αναλυτικά στοιχεία θα ενσωματωθούν ακόμα και σε επιχειρηματικές εφαρμογές για τη βελτιστοποίηση των αποφάσεων και των ενεργειών όλων των εργαζομένων.
Ψηφιακό δίδυμο – Digital Twin
Ένα ψηφιακό δίδυμο είναι ένα εικονικό μοντέλο μιας διαδικασίας, προϊόντος ή υπηρεσίας. Αυτό το «πάντρεμα» των εικονικών και φυσικών κόσμων επιτρέπει την ανάλυση των δεδομένων και την παρακολούθηση των συστημάτων ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα πριν συμβούν, να αποτρέψουν το χρόνο διακοπής λειτουργίας, να αναπτύξουν νέες ευκαιρίες και ακόμη και να σχεδιάσουν για το μέλλον χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις. Το ψηφιακό δίδυμο λειτουργεί δηλαδή ως γέφυρα μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου. Τα «έξυπνα στοιχεία» που χρησιμοποιούν οι αισθητήρες για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την κατάσταση λειτουργίας ή τη θέση, ενσωματώνονται σε ένα φυσικό στοιχείο. Τα στοιχεία συνδέονται με ένα σύστημα βασισμένο σε cloud, το οποίο λαμβάνει και επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα που παρακολουθούν οι αισθητήρες.
Μέχρι το 2020, η Gartner εκτιμά ότι θα υπάρχουν πάνω από 20 δισεκατομμύρια συνδεδεμένοι αισθητήρες. Οι οργανισμοί θα εφαρμόσουν «ψηφιακά δίδυμα» και θα τα εξελίξουν με την πάροδο του χρόνου, βελτιώνοντας την ικανότητά τους να συλλέγουν και να απεικονίζουν τα δεδομένα σωστά, να εφαρμόζουν σωστά τα αναλυτικά στοιχεία και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στους επιχειρηματικούς τους στόχους.
Βlockchain
Το blockchain είναι ουσιαστικά μία σειρά καταχωρίσεων που αφορούν συναλλαγές, σε ένα δημόσιο κατάστιχο (ledger). Κάθε καινούρια ομάδα καταχωρήσεων «block», συνδέεται με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μία «αλυσίδα» καταχωρίσεων, δηλαδή ένα «blockchain». Τα blocks αυτά συνδέονται μονοσήμαντα μεταξύ τους. Προκύπτουν δε μέσα από μια διαδικασία που ονομάζουμε «proof of work», κατά την οποία επιτυγχάνεται η αλγοριθμική επίλυση ενός «δύσκολου» υπολογιστικού προβλήματος. Κατ’ αυτό τον τρόπο, το blockchain λειτουργεί ως ένα αποκεντρωμένο (decentralized) λογιστικό καθολικό, το οποίο είναι κοινό για όλους τους συμμετέχοντες, μιας και όλοι οι εμπλεκόμενοι αποθηκεύουν ένα αντίγραφό του, κάτι που εξασφαλίζει την ασφάλεια και η διαφάνεια των συναλλαγών. Η ειδοποιός διαφορά, αναφορικά με την προστασία, προκύπτει από το γεγονός ότι δεν είναι πλέον απαραίτητη η ύπαρξη μιας ενδιάμεσης «έμπιστης» αρχής (πχ. μιας τράπεζας), ενώ η εμπιστοσύνη των συναλλασσομένων μερών βασίζεται σε αλγοριθμική επιβεβαίωση.
Η δημόσια πρόσβαση στο blockchain διευκολύνει το διαφάνεια στις συναλλαγές και τη διάχυση της πληροφορίας. Στο ίδιο πλαίσιο, διευκολύνεται η ελεγκτική διαδικασία με την εξάλειψη κάθε ενδεχομένου παραβάσεων, ακριβώς εξαιτίας της δημόσιας φύσης των δεδομένων. Ταυτόχρονα, εκλείπει και η ανάγκη για ενδιάμεσα μέρη που αυξάνουν τα κόστη, αφού όλες οι πληροφορίες που αφορούν στη συναλλαγή βρίσκονται κρυπτογραφημένες μέσα στο blockchain. Έτσι, για παράδειγμα οι τράπεζες μπορούν να εξοικονομήσουν αρκετά δισεκατομμύρια κάθε χρόνο με την ελαχιστοποίηση του χρόνου διακανονισμού, αλλά και την κατάργηση μίας σειράς διαδικασιών που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα.
Έξυπνοι χώροι
Ένας έξυπνος χώρος είναι ένα φυσικό ή ψηφιακό περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι και τα συστήματα αλληλεπιδρούν. Πολλαπλά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων και των υπηρεσιών-συσκευών, συγκεντρώνονται σε έναν έξυπνο χώρο για να δημιουργήσουν μια πιο διαδραστική εμπειρία. Ένα τέτοιο παράδειγμα μπορεί να είναι οι έξυπνες πόλεις, οι ψηφιακοί χώροι εργασίας και τα έξυπνα σπίτια.
Κβαντική υπολογιστική
Ενώ ένας συμβατικός υπολογιστής αποθηκεύει την πληροφορία ως «bit» με δύο τιμές, με το 1 να ισούται με το «ανοιχτός» και το 0 με το «κλειστός», ένας κβαντικός υπολογιστής χρησιμοποιεί «qubits» για τη διατήρηση πολλαπλών τιμών την ίδια στιγμή, τροφοδοτώντας έτσι την ιδιότητα της υπέρθεσης που έχουν τα κβαντικά μηχανικά σωματίδια για εκθετική ισχύ. Βασικά, οι πολλαπλές τιμές σημαίνουν ότι ένας κβαντικός υπολογιστής μπορεί να επεξεργαστεί πολλά πράγματα παράλληλα επειδή κάθε υποατομικό σωματίδιο εκτελεί πολλαπλά καθήκοντα. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι χρηματοπιστωτικές, οι ασφαλιστικές, οι φαρμακευτικές, οι στρατιωτικές και οι ερευνητικές οργανώσεις έχουν να κερδίσουν πολλά από τις προόδους της εν λόγω τεχνολογίας. Στη φαρμακευτική βιομηχανία για παράδειγμα, η κβαντική υπολογιστική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά του καρκίνου και νέων φαρμακευτικών μεθοδολογιών.
Ιδιωτικότητα και ηθική
Η ιδιωτικότητα αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία για τα άτομα, τους οργανισμούς και τις κυβερνήσεις. Οι άνθρωποι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον τρόπο με τον οποίο τα προσωπικά τους στοιχεία χρησιμοποιούνται από οργανισμούς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
{gallery}6476{/gallery}