Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Κυβερνοασφάλεια και οικιακός αυτοματισμός
Πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα μας;
Οι λύσεις οικιακού αυτοματισμού γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς με το πέρασμα του χρόνου. Η άφιξη έξυπνων βοηθών, όπως το Google Home και το Amazon Alexa, έχουν ενισχύσει περαιτέρω τον κλάδο αυτό, προσφέροντας μεγάλη ευελιξία, ευκολία και αποτελεσματικότητα στους οικιακούς χρήστες. Οι πρωτοποριακές συσκευές επιτρέπουν στο χρήστη να εκφωνήσει…
Οι λύσεις οικιακού αυτοματισμού γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς με το πέρασμα του χρόνου. Η άφιξη έξυπνων βοηθών, όπως το Google Home και το Amazon Alexa, έχουν ενισχύσει περαιτέρω τον κλάδο αυτό, προσφέροντας μεγάλη ευελιξία, ευκολία και αποτελεσματικότητα στους οικιακούς χρήστες.
Οι πρωτοποριακές συσκευές επιτρέπουν στο χρήστη να εκφωνήσει διάφορες εντολές, ώστε να ελέγξει άλλες συσκευές ή απλά να ακούσει την αγαπημένη του μουσική. Ωστόσο, αυτή η νέα τάση θέτει διάφορα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων. Τι γίνεται αν κάποιος τρίτος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτές τις συνομιλίες; Ακόμα χειρότερα, τι θα συμβεί αν κάποιος καταφέρει να πάρει τον έλεγχο αυτών των συσκευών, άρα και τον έλεγχο του σπιτιού;
Ο Vladislav Iliushin, ερευνητής στην Avast, επεσήμανε ότι ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών (IoT) αυξάνεται εκθετικά, ενώ σύμφωνα με την Juniper Research, μέχρι το 2020 θα υπάρξουν 38,5 δισεκατομμύρια από αυτές τις συσκευές. Δυστυχώς, πολλές από αυτές έρχονται με ευπάθειες ασφαλείας που μπορούν να θέσουν τα δεδομένα των ιδιοκτητών και τις οικίες τους σε μεγάλο κίνδυνο. «Τα δεδομένα που αποθηκεύουν αυτά τα προϊόντα , σε συνδυασμό με την αυξανόμενη χρήση τους, τα καθιστά ελκυστικό στόχο για εγκληματίες», δήλωσε ο Iliushin και προσθέτει πως: «Οι χρήστες συχνά συνδέουν διάφορους λογαριασμούς με ένα έξυπνο ηχείο ή άλλη παρόμοια συσκευή και χρησιμοποιούν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Αυτή η φαινομενικά αθώα πράξη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες». Οι κατασκευαστές βασίζονται στο ότι το τοπικό δίκτυο του χρήστη είναι ασφαλές, αλλά μόλις αυτό παραβιαστεί, είναι πολύ εύκολο για ένα hacker να αποκτήσει τον έλεγχο όλων των οικιακών-IoT συσκευών. Ερευνητές του κλάδου, έχουν εντοπίσει διάφορα τρωτά σημεία και τονίζουν πως η διατήρηση των ενημερώσεων ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας.
Παρεμπιπτόντως, δεν είναι μόνο οι έξυπνοι βοηθοί που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια. Οποιαδήποτε συσκευή IoT όπως για παράδειγμα οι έξυπνες τηλεοράσεις θεωρούνται ιδανικός στόχος για τους hackers. Έχουν ήδη υπάρξει περιπτώσεις μόλυνσης των τηλεοράσεων Android από ransomware που σχεδιάστηκαν αρχικά για smartphones. Με την άνοδο του internet of things παρατηρούμε μεγάλη αύξηση των επιθέσεων σε έξυπνες οικιακές συσκευές. Είναι εύκολο για όλους συμπεριλαμβανομένων των κυβερνοεγκληματιών να σαρώσουν τις διευθύνσεις IP και τις θύρες μέσω διαδικτύου και να ταξινομήσουν κάθε συσκευή ανάλογα με την διεύθυνση IP. Οι hackers μπορούν επίσης να ανακαλύψουν τον τύπο της συσκευής (κάμερα, εκτυπωτή, έξυπνο βραστήρα, ψυγείο κλπ.), το εμπορικό σήμα, το μοντέλο και την έκδοση του λογισμικού που τρέχει.
{gallery}6706{/gallery}