Skip to main content
Hermes Banner 1
DIGITAL TV 196
ilka aggelia
securityreport e mag odhgos 2021
19 Φεβρουαρίου 2019 22:23

Η ιστορία και η εξέλιξη των συστημάτων συναγερμού

Από τις εφευρέσεις των αρχαίων Αιγυπτίων στα.. Smartphones!

Γράφει: Παναγιώτης Αποστολόπουλος
8915b4e8038be0e755da33617204e17f XL 22a0d8c4

Αν ρίξουμε μία ματιά πίσω στο χρόνο και πριν ακόμα την εφεύρεση του πρώτου συστήματος συναγερμού, θα δούμε ποικίλους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι προσπαθούσαν να προστατέψουν τον εαυτό τους και τα υπάρχοντά τους. Πριν από αιώνες, ζώα όπως σκυλιά, ακόμα και χήνες, χρησιμοποιήθηκαν για να προειδοποιήσουν έναν ιδιοκτήτη για την παρουσία εισβολέων…

Αν ρίξουμε μία ματιά πίσω στο χρόνο και πριν ακόμα την εφεύρεση του πρώτου συστήματος συναγερμού, θα δούμε ποικίλους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι προσπαθούσαν να προστατέψουν τον εαυτό τους και τα υπάρχοντά τους.

Πριν από αιώνες, ζώα όπως σκυλιά, ακόμα και χήνες, χρησιμοποιήθηκαν για να προειδοποιήσουν έναν ιδιοκτήτη για την παρουσία εισβολέων. Τα ζώα ήταν κοντά στην είσοδο μιας κατοικίας και έκαναν θόρυβο σε περίπτωση που κάποιος πλησίαζε.

 Ήδη από το 386 πΧ., οι ιστορικοί σημείωσαν ότι οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν «χήνες» για να τους προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο. Οι εισβολείς κατάφεραν να ξεγλιστρήσουν από τους φρουρούς και τα σκυλιά, αλλά όχι από τα εν λόγω πτηνά. Βέβαια οι αρχαίοι Ρωμαίοι δεν στάθηκαν μόνο σε αυτό, καθώς χρησιμοποιούσαν και περίπλοκες μεταλλικές κλειδαριές για να σταματήσουν τους εισβολείς. Οι κλειδαριές των Ρωμαίων, αλλά και των Ελλήνων ήταν βασισμένες πάνω σε αυτές των Αιγυπτίων, ωστόσο οι ρωμαϊκοί μηχανικοί τις εκσυγχρόνισαν χρησιμοποιώντας μεταλλικούς μηχανισμούς για να ενισχύσουν συνολικά το σύστημα της τότε εποχής. Ας δούμε εν συντομία την ιστορία και την εξέλιξη των συστημάτων ανίχνευσης εισβολέων.

1700s

Ο Άγγλος εφευρέτης Tildesley, πιστώνεται με την πρώτη δημιουργία ενός συναγερμού εισόδου. Χρησιμοποιώντας ένα σύνολο από “chime”(μεταλλικούς σωλήνες ) που συνδέονταν μηχανικά με την κλειδαριά της πόρτας, ο Tildesley δημιούργησε ουσιαστικά τον πρώτο συναγερμό εισόδου. Όταν ο εισβολέας χρησιμοποιούσε ένα κλειδί ή άλλη συσκευή για να προσπαθήσει να ανοίξει την πόρτα, τα chimes παρήγαγαν ήχο ειδοποιώντας τους ιδιοκτήτες του σπιτιού για τον ανεπιθύμητο εισβολέα.

 

1850

Στις αρχές της δεκαετίας του 1850 ο Augustus Russell Pope, εφευρέτης από την Βοστώνη, συνδυάζει τον  ηλεκτρισμό, τους μαγνήτες και ένα κουδούνι για να δημιουργήσει μια πρόωρη έκδοση του σύγχρονου συναγερμού. Η μεμονωμένη μονάδα λειτουργούσε με τη χρήση μίας μπαταρίας και τοποθετούνταν σε κάθε παράθυρο ή πόρτα. Το κουδούνι ενεργοποιούταν μέσω ηλεκτρικού ρεύματος. Το ηλεκτρικό ρεύμα διέρρεε μέσω ενός ηλεκτρομαγνήτη (πηνίο) και προκαλούσε δόνηση στο κουδούνι. Το εν λόγω σύστημα αποδείχθηκε επιτυχές και ο Augustus Russell εκδίδει αριθμό ευρεσιτεχνίας για τη συσκευή συναγερμού διαρρήξεως. Ωστόσο, κάπου μεταξύ του 1857 και του 1858 ο Augustus Russell αρρωσταίνει και πωλεί το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στον Edwin Holmes για $ 1.500 μετρητά και διάφορες σημειώσεις του για $ 8.000.

1859

Ο Edwin Holmes απέκτησε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του Augustus Russell το 1857 για 1500$, κατασκευάζει τη συσκευή στο εργοστάσιο του στη Βοστώνη και ξεκίνησε  να την πουλάει γύρω στο 1858. Στη συνέχεια, ο George F. Milliken εκδίδει αριθμό ευρεσιτεχνίας «25.753» για βελτιώσεις που έκανε στον συναγερμό. Σε αναζήτηση αγοράς ενός νέου και μεγαλύτερου σπιτιού, ο Holmes μετέφερε την επιχείρησή του στη Νέα Υόρκη, όπου αντιλήφθηκε γρήγορα πώς πρόκειται για ένα μέρος όπου γινόντουσαν πολλές διαρρήξεις σε σπίτια. Το 1859, η πώληση ενός συναγερμού διαρρήξεως που έτρεχε από την ηλεκτρική ενέργεια φάνταζε πολύ τρομακτική ιδέα. Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν παρεξηγημένη από το ευρύ κοινό, καθώς και από διάφορους επιστήμονες της τότε εποχής. Ως εκ τούτου η πρόταση για εγκατάσταση μιας συσκευής σε ένα σπίτι ή επιχείρηση που βασίζεται σε ηλεκτρικό ρεύμα τρόμαξε αρκετούς υποψήφιους πελάτες.

1861

Το κοινό φοβόταν την ηλεκτρική ενέργεια ωστόσο, ο Holmes, διαφημίζει επιθετικά το προϊόν του και δημιουργεί ένα διαφημιστικό φυλλάδιο με τριάντα μαρτυρίες πελατών και εγκρίσεις, από εξέχοντες προσωπικότητες. Ένα δεύτερο φυλλάδιο το 1868 κατείχε πάνω από 1.000 συνδρομητές, καθώς και μια αξιόλογη συλλογή από 200 μαρτυρίες.

Τελικά, η χρησιμότητα της συσκευής ήταν ιδανική και για τη πόλη της Βοστώνης και έτσι ο Holmes έστειλε τον γιο του πίσω για να ξεκινήσει τις πωλήσεις. Εκεί έγινε η επανάσταση, καθώς ανακάλυψε ότι ένας συναγερμός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα προϋπάρχοντα τηλεφωνικά καλώδια αντί για τα καλώδια που τοποθετούσαν οι ίδιοι και στη συνέχεια να συνδέεται με αυτό τον τρόπο σε ένα κέντρο. Σύντομα συναρμολόγησε ένα δίκτυο συναγερμού, το οποίο ο πατέρας του στη συνέχεια το αντέγραψε στη Νέα Υόρκη. Η εφεύρεση του θα χρησιμοποιηθεί αργότερα από τον Graham Bell για την τεράστια κατασκευή και εφεύρεση του τηλεφώνου…

 

1878-1905

Το 1878, ο Holmes έγινε πρόεδρος της νεοσυσταθείσας εταιρίας Bell Phone, ενώ δύο χρόνια αργότερα πούλησε τα συμφέροντά του για $ 100.000, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις τηλεφωνικές γραμμές της εταιρείας για το σύστημα συναγερμού του.  Η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για τα φώτα του δρόμου το 1880 άλλαξε την αγορά, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να δέχονται καλύτερα την έννοια της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Αμερικανική Εταιρεία Τηλεφωνίας και Τηλεγραφίας αγόρασε το 1905 την επιχείρηση Holmes Burglar, συνδέοντάς την με συστήματα κλήσεων έκτακτης ανάγκης για επικοινωνία με το προσωπικό της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα από τα πρώτα Κέντρα Λήψης Σημάτων Συναγερμού. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλές εφευρέσεις εισήχθησαν στον κλάδο των συστημάτων συναγερμού για το σπίτι.

1970-1990

Το 1970 Εισήχθησαν αισθητήρες κίνησης με ενσωματωμένη τεχνολογία υπερηχητικών κυμάτων. Στη συνέχεια, το 1980 η τεχνολογία των αισθητήρων κίνησης βελτιώθηκε, καθώς εφαρμόστηκε η υπέρυθρη τεχνολογία, για να φτάσουμε στο 1990, όπου τα έξοδα των συστημάτων συναγερμού μειώνονται δραματικά, καθιστώντας τις εν λόγω συσκευές ιδανικές για επιχειρήσεις και σπίτια. Τα συστήματα υιοθετήθηκαν  όχι μόνο από υπηρεσίες ασφαλείας αλλά και από εταιρίες εγκαταστάσεων.

Σήμερα

Σήμερα, οι συναγερμοί έχουν γνωρίσει ραγδαία εξέλιξη. Ενσύρματα, ασύρματα και υβριδικά πάνελ διατίθενται στην παγκόσμια αγορά για να ικανοποιήσουν οποιεσδήποτε απαιτήσεις και ανάγκες και όλα αυτά πάντα εξ αποστάσεως και φυσικά μέσω της smartphone συσκευής μας.

{gallery}6819{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Security Report, Ιανουάριος 2025
Κυκλοφορεί σε όλα τα εξειδικευμένα σημεία διανομής το περιοδικό Security Report Ιανουαρίου, πάντα μαζί με το περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση. Στο νέο τεύχος θα βρείτε ενδιαφέροντα θέματα και δοκιμέ...
Ασύρματα Συστήματα Πυρανίχνευσης
Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της πυρασφάλειας φαίνεται πως εξελίσσεται και «μαθαίνει» από τις σημαντικές προκλήσεις που συναντά, τόσο σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση, όσο και ...
Λύσεις πυρανίχνευσης, αυτοματισμού και επικοινωνίας παρουσίασε η Force στην XENIA 2024
ο περιοδικό Security Report για ακόμη μία χρονιά βρέθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση για τον ξενοδοχειακό κλάδο, την Xenia 2024. Η έκθεση, η οποία διοργανώθηκε το τριήμερο 23-25 Νοεμβρίου στο Metropolit...
Ajax Special Event 2024
Η Ajax Systems στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποίησε ένα παγκόσμιο online event όπου επαγγελματίες εγκαταστάτες, εταιρείες και πολλοί άλλοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για νέες λύσεις και νέα πρ...
Ταξινόμηση σημάτων συναγερμού
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια στο κλάδο της ασφάλειας, ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται, ανταλλάσσονται και αναμεταδίδονται οι πληροφορίες συναγερμού στα...
Μέγιστη προστασία οικίας με το σύστημα ασφαλείας της ELDES
Με πάνω από 1 εκατομμύριο συσκευές IoT που κατασκευάστηκαν μέχρι τώρα, η ELDES κέρδισε την εμπιστοσύνη των εγκαταστατών και ιδιοκτητών σπιτιών για τα στιβαρά, αξιόπιστα και βολικά συστήματα συναγε...